To chyba najmniejszy wyglądajcy jak te większe do CNC. Jest uroczy
Eksperymentuję z przerwami ze zrobieniem statywu do aparatu, który się razem z gwiazdami na niebie będzie obracał i robił zdjęcia po kilka minut.
Pierwsze kroki z arduino, bo nie chce mi się ciągać sterowania z Machem od okna do okna
Nema 17 trzęsie się za bardzo.
Na chińczyku z przełożeniem 63,68395:1 nie mogę dokładnie obrotów ustawić. Kręci się albo o 1 sekunde za szybko albo za wolno.
Tzn. moja duża zębatka robi 20 obrotów w ciągu 19min59sek lub 20min1sek. A ma być 20 Ale jest cichy i bez wibracji.
Udostępnisz kod do arduino? Chciałem się pobawić krokowcem sterowanym STE/DIR na Arduino ale gdzieś wyczytałem że jest problem z rampą i tak temat zawisnął bo inne rzeczy na głowie i niem czasu się zagłębić.
Ja w dalszym ciągu próbuję zrozumieć o co w tym kodowaniu chodzi, więc użyłem kodu z projektu, który ktoś wcześniel zrobił i różnymi innymi się bawiłem, próbowałem coś w nich zmieniać. A gotowych projektów jest trochę.
Mi przyspieszenie nie jest potrzebne, więc nie wgłębiałem się w temat, ale próbowałem jakiegoś kodu z przyspieszeniem wcześniej.
Tego m.in próbowałem i on jest na filmie z linku wcześniej.
Tam jest jeden błąd na jego rysunku połączeń.
W kodzie jest napisane że pinStep jest na 8 i pinDir na 9, a na schemacie połączeń jest odwrotnie. Więc trzeba te 2 kabelki miejscami zamienić.
Trochę się bawiłem korkowcem i Arduino i faktycznie jest problem z rampą przyspieszeń. Ale znalazłem filmik gdzie chłopak używał kodu z rampą i nawet to działa. Kod testowałem i nawet udało się zmieniać parametry w programie. Pierwszy program zmienia prędkość silnika za pomocą potencjometru a drugi program rusza silnikiem lewo prawo z rampą przyspieszeń. Masz linka, możne sobie coś z tego wykorzystasz.