Nie wiem jak jest w pikocam, w tym co ja pracuje da się ustawić jeden poziom bezpiecznej wysokości i od niej zetka jedzie już na G1. Jeśli to autorowi wystarczy to ok. Ja dla uniwersalności dałbym jednak krańcówkę i końcówkę roboczą dodatkowo ruchomą, żeby zabezpieczyć się przed nierównym materiałem. Głowica opierałaby się na rolce o materiał i jechałaby zawsze po nim (coś w stylu głowic grawerskich).RobWan pisze:Jak? Przecież normalnie Z jedzie prawie (na 1 mm przed mat. przechodzi na G1) do poziomu materiału z G0.
wykorzystanie pikocnc do spawarki cnc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
krancowki na zasadzie rolki ktora ma dotykac materialu nie moge zastosowac bo nie beda spawane tylko rowne elementy a taka rolka mocno ograniczyla by funkcjonalnosc takiej spawarki. dlatego wolalbym to jakos rozwiazac programowo, a jesli juz jakas krancowka to napewo nie taka ktora ma sie stykac z materialem .
dziekuje za sugestie i licze na dalsze pomysly
dziekuje za sugestie i licze na dalsze pomysly

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
wiem rozumiem, ale ktorys kolega wyzej pisal cos o krancowce typu rolka
a o takiej jak mowisz to tez myslalem ale to juz trzeba ustawiac za kazdym razem po zmianie wysokosci spawanego elementu. a jesl by sie dalo to by bylo fajnie jakby to mozna rozwiazac w taki sposob zeby to zmienialo sie samoistnie.