Enkodery

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Rariusz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Enkodery

Post napisał: Rariusz » 15 sie 2007, 16:37

Witam.
Potrzebuje informacji na temat enkoderów wszystko co się da budowa, zastosowania, dobór
itd. Niedawno zacząłem prace i w moim zakładzie są maszyny CNC a ja jestem odpowiedzialny za to żeby działały oczywiście nie sam :grin: no i wypadło by coś tam wiedzieć. Wiem że
budowa maszyn CNC jest skomplikowana ale od czegoś trza zacząć.
POZDRAWIAM

Tagi:

Awatar użytkownika

artmachining
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: artmachining » 16 sie 2007, 17:46

No to nasuwa się pytanie: jakie maszyny, jakiego typu, do czego służą? Maszyny CNC to rozległy temat, na cnc.info.pl w większości mówi się o frezarkach i tokarkach CNC polecam dział frezarka - konstrukcja metalowa - można się dużo dowiedzieć o budowie frezarek.
Pozdrawiam
Adam

Autor tematu
Rariusz
Posty w temacie: 2

Post napisał: Rariusz » 16 sie 2007, 18:01

Maszyna nazywa się BYSTRONIK służy do krojenia szkła.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: clipper7 » 16 sie 2007, 18:59

Enkoder to odpowiednio zabudowana, obracająca się tarczka z określoną liczbą znaczników na swoim obwodzie + układ (najczęściej optyczny) czytający te znaczniki + elektronika.
Zwykle tarczka osadzona jest na osi enkodera i zawiera setki lub tysiace znaczników ( np. promieniowych kresek na przeźroczystym tle). Tarczka obraca się wraz z osią, czytnik odczytuje każdą kreskę i po odpowiednim ukształtowaniu, wysyła impulsy na zewnątrz. Często stosuje się dodatkowe znaczniki ( np. jeden na obrót, wskazujący konkretną pozycję kątową osi, czyli położenie referencyjne), najczęściej wyjść jest 2 lub więcej ( np. wysyłanie impulsów przesuniętych w fazie pozwala ustalić kierunek obrotów), jest jeszcze zasilanie, sygnalizacja błędu itp. Sygnały wyjściowe najczęściej są wysyłane w standarcie TTL, RS232, RS422 itp. Szczegółowe dane techn. zobacz np.na www.lika.pl
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”