Nadmierne ukosowanie plazmowe
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 41
Dzieki za link
Czyli tu może tkwić problem ze przesadzam z prądem cenna wskazówka jutro biorę się za testy i ciśnienie mniejsze i prąd
[/code]
[ Dodano: 2016-01-17, 12:58 ]
Dzieki za link
Czyli tu może tkwić problem ze przesadzam z prądem cenna wskazówka jutro biorę się za testy i ciśnienie mniejsze i prąd
[/code]
[ Dodano: 2016-01-17, 12:58 ]
Dzieki za link
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
W drodze małego wyjaśnienia.
Możecie podpinać do kaloryfera , do rurek wodnych o ile są metalowe ale ...
Wszystko to ma sens , jeżeli to nie stanowi tylko "fragmentu" instalacji ochronnej.
Co inne wykonana instalacja wodna w domu a co inna w jakimś zakładzie.
Czym się różnią
A mianowicie tym , że większość instalacji wodnych domowych to tylko zamknięta część i nie zawsze wykonana do końca tak , by była w stanie odbierać np. śmieci.
Po za tym ...
podpinanie się pod wodę , często się kończy przy złym stanie rur ich rozszczelnieniem w przypadku gdy się przeniesie na nie dość spory prąd.
Instalacja w zakładzie jest zazwyczaj silnie rozbudowana , podłączona do systemów odgromowych które to są głęboko osadzone w ziemi.
I wówczas ich skuteczność jest duża ale i tak nie daje gwarancji poprawności działania , choć jest pewniejsza.
Ekran , by działał jakoś musi być podłączony jednostronnie. Miejsce podłączenia od strony miejsca generowania zakłóceń.
Nie może mieć po drodze nigdzie miejsca gdzie mógł by mieć kontakt z czymś metalowym.
Stół materiałowy koniecznie należy podłączyć do zerowania
Możecie podpinać do kaloryfera , do rurek wodnych o ile są metalowe ale ...
Wszystko to ma sens , jeżeli to nie stanowi tylko "fragmentu" instalacji ochronnej.
Co inne wykonana instalacja wodna w domu a co inna w jakimś zakładzie.
Czym się różnią

A mianowicie tym , że większość instalacji wodnych domowych to tylko zamknięta część i nie zawsze wykonana do końca tak , by była w stanie odbierać np. śmieci.
Po za tym ...
podpinanie się pod wodę , często się kończy przy złym stanie rur ich rozszczelnieniem w przypadku gdy się przeniesie na nie dość spory prąd.
Instalacja w zakładzie jest zazwyczaj silnie rozbudowana , podłączona do systemów odgromowych które to są głęboko osadzone w ziemi.
I wówczas ich skuteczność jest duża ale i tak nie daje gwarancji poprawności działania , choć jest pewniejsza.
Ekran , by działał jakoś musi być podłączony jednostronnie. Miejsce podłączenia od strony miejsca generowania zakłóceń.
Nie może mieć po drodze nigdzie miejsca gdzie mógł by mieć kontakt z czymś metalowym.
Stół materiałowy koniecznie należy podłączyć do zerowania
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Dzięki za wyjaśnienie
Czyli robię uziemienie osobne wbijam w ziemie pal i podłączam sie i tu nasuwa sie pytanie czy mozna podłączyć wszystko do jednego uziemienia ?? :
stół
cala elektronika( jest podłączona do uziemiania z gniazda )
plazma
i komputer
Czy zrobić osobne uziemienie pod np plazmę czy tam stół osobno pytam bo gdzieś kiedyś na forum na to natrafiłem
Czyli robię uziemienie osobne wbijam w ziemie pal i podłączam sie i tu nasuwa sie pytanie czy mozna podłączyć wszystko do jednego uziemienia ?? :
stół
cala elektronika( jest podłączona do uziemiania z gniazda )
plazma
i komputer
Czy zrobić osobne uziemienie pod np plazmę czy tam stół osobno pytam bo gdzieś kiedyś na forum na to natrafiłem
-
to jak zrobić by był efekt uziemienia i zniknęły zakłócenia
myślałem ustawić palenie jakiegoś elementu od punku y -o x -o i powrót maszyny na ta pozycje czyli y-o i x - o
oczywiście wcześniej pomierzyć ręcznie odległość osi y i x jeżeli po wypaleniu blachy wróci do tej samej pozycji można uznać ze nie gubi juz krokow dobrze myślę??
myślałem ustawić palenie jakiegoś elementu od punku y -o x -o i powrót maszyny na ta pozycje czyli y-o i x - o
oczywiście wcześniej pomierzyć ręcznie odległość osi y i x jeżeli po wypaleniu blachy wróci do tej samej pozycji można uznać ze nie gubi juz krokow dobrze myślę??
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
W jednym z tematów jest dokładnie opisane co i jak zrobić żeby pozbyć się zakłóceń - nawet sam brałem w tym udział. Wystarczy poszukać..... https://www.cnc.info.pl/topics57/zakluc ... t67452.htm
[ Dodano: 2016-01-18, 00:55 ]
Odezwij się na PW z kąd jesteś dokładniej to zobaczę jak daleko i kiedy udałoby mi się podjechać i pomóc
[ Dodano: 2016-01-18, 00:55 ]
Odezwij się na PW z kąd jesteś dokładniej to zobaczę jak daleko i kiedy udałoby mi się podjechać i pomóc
-
-
kiepska jakos filmow ale moze cos sie z nich pozna , jestem na etapie skączenia uziemienia i działa
zrobiłem je następująco 3 rurki fi 16 nierdzewne 1.5 m wbite w ziemie w odleglosci od siebie ok 30 cm wbite są w piwnicy która jest ok. metra poniżej wyllewki domu, dodatkowo połączyłęm to z rurą idaca okolo 30 metrów do drugiego domu dawniej była ciągnieta woda nią ze studni , miernikiem prądu sprawdzilem czy działa wpinać sie w jedną dziurę od 230 i uziemienia (tej ktorego opisuje) pojawil sie prad 230 a na drugiej dziurze ok 2 . 3 skacze czytalem ze tak ma byc ....., jeżeli jest tu gdzies błąd to prosze poprawić,
uziemienie poszlo na :
stół
plazme ,
ruszt
i pucha ze sterownikami,
Jak widać na filmikach lub nie widać(kiepska jakosc ) , problem jest ukosu dalej , mimo nawet prędkosci 400 lub 300,
na filmiku jest blacha 3 mm, dodam ze ciete powietrzem , (czy przykladowo podpiecie argonu pod to poprawi znacząco ukos ??),
JAk widac ta pseudowypalarka nie ma nawet 2 szyny zeby cos trzymało palnik , zrobilem prowizoryczne ale ręką mozna delikatnie ruszyć na boki moze to tu jest blad zabieram sie do pracy by zrobić trzymanie dołu dam szynę liniową
pozdrawiam i przpraszam za bledy ortograficzne
-
Filmiki które wrzuciłeś są prywatne. Nie mamy do nich dostępu. Odblokuj go jako publiczne.
Uziemienie w plazmie jest NAJWAŻNIEJSZE - można ekrany ze złota pleść i tak h... da
[ Dodano: 2016-01-20, 13:33 ]
Dopisz czy ukos jest zawsze w tą samą stronę czy różnie?
[ Dodano: 2016-01-20, 13:34 ]
Uziemienie w plazmie jest NAJWAŻNIEJSZE - można ekrany ze złota pleść i tak h... da

[ Dodano: 2016-01-20, 13:33 ]
[ Dodano: 2016-01-20, 13:34 ]