Anty okazje ...

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: gregor1975 » 05 lis 2015, 19:40

rc36 pisze:To chyba Ty urwałeś się z choinki, ten złom wyłowiony chyba z jakiegoś stawu jest wart góra 1zł za kilogram.
Ofertę sprzedaży tej maszyny można według mnie rozpatrzyć trojako:

1) Ktoś potrzebuje takie cudo natychmiast. Nie ma w sprzedaży wtórnej aktualnie, można czekać i liczyć na łut szczęścia, ale zegar tyka, a robota czeka. Na takim czymś można zrobić wiele, do pewnych niezbędnych niewymagających robót takie coś to zbawienie. Rozsądny zatem pyta o stan, weryfikuje te informacje, liczy koszty ewentualnej modernizacji i podejmuje decyzję.
2) Ktoś chciałby gotową w pełni sprawną, działającą maszynę i to z epoki, czyli z czasów, kiedy robiono maszyny a nie ich imitacje. I to jeszcze tanio. Takie coś się niestety nie uda.
3) Ktoś chciałby to odtworzyć własnym sumptem, czyli stworzyć samoróbkę.

Osoba w wariancie pierwszym, to rozsądny.

W wariancie drugim, to naiwny marzyciel-gadżeciarz, bo skoro nie wie co ile jest warte, to i o robocie pojęcia nie ma.

W wariancie trzecim delikwent się odbije od przysłowiowej ściany. I oby tylko raz – jak rozsądny, przeskoczy do wariantu nr 1.

Zachodzę w głowę, dlaczego w tym dziwnym wątku ludzie drą łacha z czegoś, co nie zostało zweryfikowane. Przecież to nie forum (pop)art, gdzie jak się komuś nie podoba, to należy obesrać.

Jeszcze z dwa miesiące wstecz byłbym poważnie zainteresowany zakupem tej maszyny bo szlag mnie trafiał, kiedy musiałem zlecać drobne przygotówki pod spawanie – czas, pieniądze, dowóz, przywóz. A takie małe cudo może stać w korytarzu na upartego. Arytmetyka jest prosta:
cena zakupu + koszt modernizacji podzielone przez koszty dotychczasowych zleceń i mamy wynikowo czas zwrotu. Jak nie pasuje, to negocjujemy cenę lub rezygnujemy z zakupu, ale nie sramy na nieznajomego.

rc36 pisze:Nie dalej jak kilka miesięcy temu sprzedałem TSA 16 z pełnym kompletem kół zmianowych, falownikiem i po ogólnym odświeżeniu za 2000 i to była cena adekwatna do stanu.
Wybacz, ale na Tobie rynek się nie kończy. To, że sprzedałeś złom lub się sfrajerowałeś, lub Cię przycisnęło, lub spadło z tira nic nie znaczy tutaj.

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: Mat3ys » 12 lis 2015, 22:27

http://olx.pl/oferta/przecinarka-tasmow ... fb0ae79a64

Typo ma u mnie anty i jak będziecie od niego kupować dokładnie rozpatrzcie czy warto !

Ziomek wystawił podobną piłę tylko mniejszą i w gorszym stanie tydzień temu za 2500 brutto. Dzwonię, pytam i mówi, że nie ma jej jeszcze u siebie i żeby dzwonić dziś ... Wystawia towar żeby zobaczyć czy da się zarobić i warto tym handlować ... No dobra ... Dzwonię dziś a koleś stwierdza, że za tanio wystawił bo rozdzwoniło się sporo ludu i zmienia cenę na 3400zł brutto. Kiedy mówię, że chyba tak się nie postępuje to rzuca słuchawką ...

Kolejny raz mnie w ten sposób zrobiono w jajo ... Ile to już razy byłem umówiony na daną godzinę "panie 100%" a za chwile telefon sprzedane ktoś dał więcej ...

Czy dzisiaj już nie ma żadnych innych wartości niż pieniądz ? A gdzie honor, dane słowo ?

Coraz więcej ludu za 200zł to zjadło by chyba spod siebie ... Rozumiem, że nasza sytuacja finansowa jako przeciętnego polaka nie jest dobra a wręcz jest do du** ale słowo to słowo.

kaczyniak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kaczyniak » 13 lis 2015, 03:04

Czasami warto tez spojrzec z drugiej strony ( sprzedajacego) , ile razy chcialem cos sprzedac... Ludzie sie umawiali, rezerwowali a tu raptowanie zapada cisza jak juz wszystko dogadane! Dlatego jak spdzedajacy ma " pewniaka" i do tego jeszcze za wieksza kase to bez skrupolow sprzedaje... Zaznacze, ze Nie popieram takiego postepowania.

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 13 lis 2015, 21:26

Też miałem taką akcje na OLX z WS-15. Koleś mnie wqrw...ił na maksa.
Dlatego też OLX traktuję po macoszemu. Wolę allegro bo tam mnie jeszcze nikt w konia nie zrobił. Pewnie do czasu :D
czilałt...

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Mat3ys » 09 gru 2015, 13:51

Olx to serwis ogloszeniowy coś jak gazeta anonse. Masz zadzownić umówić się i jechać odebrać osobiście :) Allegro to coś innego to jest serwis przez który możesz robić zakupy w internecie i w pewnym stopniu chroni cię przed oszustami. Kasę da się odzyskać z allegro zawsze tylko warunek zglosic na policje.

Awatar użytkownika

Tomciowoj
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Tomciowoj » 09 gru 2015, 18:57

Mat3ys pisze:Dzwonię, pytam i mówi, że nie ma jej jeszcze u siebie i żeby dzwonić dziś ... Wystawia towar żeby zobaczyć czy da się zarobić i warto tym handlować
Nic mnie nie mów, padł mi silnik 18kW, przewinąć średnio się opłaca a czas bardziej gonił, znalazłem niedaleko nowy teoretycznie w dobrej kasie ale bez rachunku, dzwonię, czy zaraz mogę przyjechać i co słyszę...
"Panie nie wiem czy go mam, może go mam u siebie a może w innym miejscu..., na jutro to bym sprawdził czy mam, a za ile jest wystawiony?"
Ostatecznie za nowy z hurtowni zapłaciłem netto mniej.

A tu kwiatek wyrósł pośród traw:
Obrazek
I ciągle stan bdb, dobrze, że nie dopisali leżak magazynowy.

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Mat3ys » 10 gru 2015, 09:00

http://olx.pl/oferta/tokarka-frezarka-p ... 04a094935e

A tutaj ktoś widać na złom wywalił. Przecież to nie są świeże maszyny ale sprzedający : "dopiero co odkupiłem je z upadłej firmy, dopiero co pracowały, 700 osób firma upadła".

Awatar użytkownika

morghul
Posty w temacie: 2

Post napisał: morghul » 23 gru 2015, 10:44

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: 251mz » 23 gru 2015, 16:38

Chyba z rzeki ją wyłowił....

Awatar użytkownika

allegromtn
Posty w temacie: 16

Post napisał: allegromtn » 27 gru 2015, 15:13

Opis oleju obróbkowego jednej z polskich firm:
"Odpowiedni skład dodatków uszlachetniających zapewnia działanie przeciwkorozyjne, przeciwutleniające, smarne i antypienne. Wydłuża żywotność skrawanych elementów." -Czyli że wióry dłużej pożyją? :razz:

Link do strony na której to znalazłem:
http://www.liquidpower.pl/produkty/olej ... 2_p74.html

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”