Sterowanie Heidenhein TNC 1982r.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Sterowanie Heidenhein TNC 1982r.
Czy ktoś wie co potrafi sterowanie Heidenhein TNC w maszynie z 1982 roku?
Maszyna posiada możliwość transmisji danych z komputera(tak jest w opisie).
Maszyna posiada możliwość transmisji danych z komputera(tak jest w opisie).
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam
A może kolega podać jaki to model TNC
A może kolega podać jaki to model TNC
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
To sterowanie potrafiło wiercić, gwintować, wykonać kanałek i kieszeń prostokątną oraz punkty na okręgu. Transmisja była tylko ME na i z magnetofonu. Kieszeń okrągłą robiło HH145. Wiem, że byli ludzie modyfikujący te sterowania, polegało to na przeprogramowywaniu EPROMów, tak że trzeba by sprawdzić co ono może.
-
- Posty w temacie: 3
Trzeba wiedzieć co i jak zrobić.
Będę polemizował z kolegą V-tek, wiertarko-frezarka Werner z 1983r. została zamówiona i wyposażona do obróbki trzech korpusów. Produkcja wygasła i w 2000r zdemontowano zepsuty zmieniacz narzędzi i sterowanie Tesla, zmieniono liniały i zamontowano HH310, pozostawiając oryginalne silniki i szafę sterującą. Maszyna robi bryły bez problemów. W 2007r w następnej modernizacji została wymieniona szafa sterująca i sterownik na HH320
Będę polemizował z kolegą V-tek, wiertarko-frezarka Werner z 1983r. została zamówiona i wyposażona do obróbki trzech korpusów. Produkcja wygasła i w 2000r zdemontowano zepsuty zmieniacz narzędzi i sterowanie Tesla, zmieniono liniały i zamontowano HH310, pozostawiając oryginalne silniki i szafę sterującą. Maszyna robi bryły bez problemów. W 2007r w następnej modernizacji została wymieniona szafa sterująca i sterownik na HH320
- Załączniki
-
- stempel składany.jpg (29.88 KiB) Przejrzano 991 razy
-
- Posty w temacie: 2
Czyli co, wychodzi na to, że wystarczy wymienić liniały w starej maszynie i będzie mozliwość wykonania wybrania kołowego?
Wiec jesli tak, to jaki jest koszt wykonania takiej operacji? Bo pewnie z takiej opcji moje szefowstwo chętnie by skorzystało.
Mimo tego, na sterowaniu TNC 135 i tak nie ma możliwości wykonać wybrania kołowego, mało tego, nawet nie ma korekcji narzedzia automatycznej jesli piszemy coś w MDI, jest tylko wiecej lub mniej, dalej lub bliżej.
Wiec jesli tak, to jaki jest koszt wykonania takiej operacji? Bo pewnie z takiej opcji moje szefowstwo chętnie by skorzystało.
Mimo tego, na sterowaniu TNC 135 i tak nie ma możliwości wykonać wybrania kołowego, mało tego, nawet nie ma korekcji narzedzia automatycznej jesli piszemy coś w MDI, jest tylko wiecej lub mniej, dalej lub bliżej.