Skrypt w Exelu do obliczania danych w kołach zębatych
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Skrypt w Exelu do obliczania danych w kołach zębatych
Czy ktoś posiada skrypt w Exel do obliczania odległości między osiowych do kół zębatych mając wszelkie średnice,ilości zębów,długość pasu itp? Chodzi mi o wzory http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... kolach.pdf
De profundis clamo ad Te, Domine
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
jakiś czas temu taki skrypt kompleksowy (z całym tokiem projektowania) do obliczania pasków i kół już częściowo napisałem ale utknąłem na podstawowej rzeczy tj. dobór pasa a tej dokonuje się na samym początku.
Trochę zbyt dużo producentów a ja nie mam danych
Może nie ma to wpływu na przełożenie itp ale chciałbym chociażby wytrzymałość, trwałość, parametry graniczne (v max) itp. uwzględnić a stąd wynika np szerokość paska.
Mam dane tylko odnośnie niektórych znormalizowanych (PN, ISO, GOST) pasów. W handlu jest ich zdecydowanie więcej.
Jeśli ktoś takie dane by mi podrzucił to byłbym wdzięczny i oczywiście arkusz Excela z obliczeniami udostępniłbym ogółowi.
Trochę zbyt dużo producentów a ja nie mam danych
Może nie ma to wpływu na przełożenie itp ale chciałbym chociażby wytrzymałość, trwałość, parametry graniczne (v max) itp. uwzględnić a stąd wynika np szerokość paska.
Mam dane tylko odnośnie niektórych znormalizowanych (PN, ISO, GOST) pasów. W handlu jest ich zdecydowanie więcej.
Jeśli ktoś takie dane by mi podrzucił to byłbym wdzięczny i oczywiście arkusz Excela z obliczeniami udostępniłbym ogółowi.