napisał: Piotr Rakowski » 30 lip 2007, 20:42
Przy okazji- nie dowiedziałeś się przypadkiem w czasie rozmowy z "procesorem" dlaczego z jego wątku o tej amatorskiej wycinarce laserowej
https://www.cnc.info.pl/to...erowa-vt879.htm zniknęły wszystkie fotografie? Wielka szkoda bo były bardzo inspirujące.
Ja wiem dlaczego, rozmawiałem z kol. Procesorem. Właściciel naszego forum kol. Chaos uważa kol. Procesora za swojego bezpośredniego konkurenta, dlatego pousuwał wszystko, co w jakikolwiek sposób może "linkować" do jego prac. Zauważcie jak dawno już kol. Procesor nie był na forum - ma zablokowane konto. Nie jest to ładne, ale cóż kapitalizm miewa i takie oblicze.
Kilka słów od siebie do dywagacji kol. Diodas1. Oczywiście, to co piszesz o idealnym prowadzeniu promienia nad materiałem to prawda, jednakże należy zauważyć, że są to dywagacje "powierzchniowe", czyli na pow. materiału. Jak wiemy często tniemy materiał dość gruby, 10-15 mm (niekiedy nawet i 20 mm). Skupienie wiązki (skupienie mocy) spada wraz z głębokością. Super byłoby zmieniać fokus w miarę cięcia, tyle że jest to niewykonalne. A z tym aberrowaniem promienia lasera w materiałach to jest ciekawa sprawa. Tnąc np. plexi linia powierzchni (styczna) nie jest prostopadła do pow. materiału, a zawsze jest skośna.
Za kilka dni odbieram moje maszynki made-in-china. Zrobię filmiki i zdjęcia z działań. Udostępnię także chętnym szczegóły konstrukcji (na ile będzie to możliwe). Następne konstrukcje będą już stricte nasze wraz ze sterowaniem mikroprocesorowym (wraz z kol. JarekK) i oprogramowaniem (STEP2LASER).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)