Frezarka wielozadaniowa z Epoxygranitu ---> Beton

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

gawron77
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: gawron77 » 17 paź 2015, 22:58

Sam planuję zbudować betonową maszynkę, ale nie aż takiego kolosa. Gdzie kupiłeś pył krzemionkowy i zmielony kwarc ?

Tagi:

Autor tematu
DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 133

Post napisał: DOHC » 18 paź 2015, 11:48

Mikrokrzemionka w Stalowej Woli, a mączka kwarcowa hmm gdzieś w woj łódzkim (to ma chyba każdy dostawca piachów). Nastaw się na wycieczkę busem/przyczepką i kupno w big bagu w przypadku mikrokrzemionki a mączkę kwarcową kupowałem w workach po 25 kg.

Pozdrawiam

gawron77
Posty w temacie: 2

Post napisał: gawron77 » 18 paź 2015, 17:06

Tak dla potomnych, mikro-krzemionka występuje pod nazwą SLIMIC i dostępna jest w Huta łaziska Górne. Jutro tam zadzwonię i dowiem się czy sprzedadzą mniejszą ilość.

edenlubawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: edenlubawa » 11 lis 2015, 10:54

Dzieje się co s z maszyną? ;)

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 11 lis 2015, 12:06

tak dzieje się ale jeszcze trochę brakuje żeby pokazać ją w całości ale to bardziej kwestia tygodni niż miesięcy. Taką mam przynajmniej nadzieje.

Pozdrawiam

edenlubawa

Post napisał: edenlubawa » 11 lis 2015, 18:43

czyli relacji z ustawiania prowadnic nie będzie?

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 11 lis 2015, 19:23

Będzie, bez obaw.

Pozdrawiam

Autor tematu
DOHC

Post napisał: DOHC » 11 gru 2015, 16:58

Witam,

Tak jak obiecałem poniżej relacja z ustawienia prowadnic, dałbym za taką wiele miesiąc temu :).

Do ustawienia prowadnic wykorzystałem:
-liniał powierzchniowy żeliwny żebrowany o długości 160 cm (46 kg szczęścia :))
-poziomice precyzyjne 0,02mm/m i 0,05 mm/m.
-liniał hydrauliczny

Poniżej relacja zdjęciowa:

1) To jest Statyw którego używałem do pomiaru różnicy wysokości na końcach każdego z insertów. Jako podstawa ofrezowana kostka stalowa, przyspawana rura na niej większa rura z śrubkami dociskowymi z boku do blokowania. Do suwliwej rury przymocowany mikrometr troszkę pokancerowany.
Obrazek
2) Tu jest zdjęcie przykładowego pomiaru:
Obrazek
3) jeszcze jedno zdjęcie z pomiaru
Obrazek
4)Pomiar odchyłki insertu od płaszczyzny:
Obrazek

Generalnie ja jestem urzeczony powtarzalnością i dokładnością pomiarów z użyciem tego liniału hydraulicznego. Wygląda totalnie prymitywnie ale rozkłada na łopatki wszelkie poziomice maszynowe, liniały strunowe itd. Powtarzalność odczytów jest dosłownie w seteczce (zależy od cierpliwości operatora).

Przy wykonywaniu takiego urządzenia ważne jest aby zakończenie śruby mikrometrycznej było zeszlifowane w stożek, wtedy widać bardzo dokładnie moment w którym szpic przebija napięcie powietrzchniowei woda wspina się na stożek. Nie da się tego nie zauważyć. Dzięki temu że pociąłem mikrometr miałem skalę na bębenku i przyzwoitą dokładność pomiarów.

Metodologia:
1 poluzowane maksymalnie inserty zmierzyłem liniałem, tzn różnice początku i końca każdego z nich i różnicę pomiędzy końcem i początkiem pomiędzy lewym i prawym. Na tej podstawie wyznaczyłem sobie najwyższy punkt.
2 Poziomicą precyzyjną ustawiłem insert na którym był najwyższy róg w poziomie w poprzek i w miarę w poziomie wzdłuż.
3 Liniałem hydraulicznym zmierzyłem różnicę wysokości pomiędzy początkiem i końcem i ją zniwelowałem używając tylko dwóch ostatnich śrub odpychających od betonu i dwóch ostatnich dociągających na każdym końcu insertu. Wszystkie inne śruby odpychające i dociskające poluzowane.
4 Na tak ustawiony insert położyłem liniał żebrowany ma on 160 cm i końcami opierał się na śrubkach odpychających którymi regulowałem poziom w pkt 3. Insert podparty na końcach wykazywał ugięcie na środku (logiczne) regulowałem śrubami odpychającymi i dociągającymi tak żeby nie dało się pod liniał wepchnąć nigdzie szczelinomierza 0,02 - udało się.
5 Przeniosłem wysokość początku i końca na drugi insert i analogicznie ustawiłem płaszczyznę.

Nie zagłębiam się we wszystkie perypetie jakie miałem przy tej robocie bo mógłbym napisać o tym rozdział książki. Ostatecznie jestem przekonany że odchyłki od płaszczyzny obu insertów mierzone są w pojedynczych setkach, podobnie różnica poziomów.

Co do ustawienia równoległości prowadnic to prawy insert ma krawędź bazową więc do niej będzie dociśnięta prowadnica a otwory drugiej wyznaczę w trakcie przejazdu bramą wzdłuż pola roboczego.

O ustawianiu reszty geometrii nie rozpisuje się bo o tym jest na forum już napisane.

Pozdrawiam i liczę że się to komuś przyda bo ja poświęciłem na to trochę czasu.

edenlubawa

Post napisał: edenlubawa » 11 gru 2015, 20:37

DOHC, Przyda się to na pewno ;)
Dobrze rozumuję, że dokładność pomiarów zależy od dokładności oka, mikrometru i liniału?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 11 gru 2015, 20:44

dokładnośc oka hehe, a moze refleks oka? to w koncu ile wyszło błędu?
p/s
kaloryfer mu ze sciany zajumali
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”