A Świstakowi skończą się papierkirc36 pisze: ale zauważ że jeśli jedna ze szczęk zużyje się trochę bardziej niż pozostałe to frez w trakcie ostrzenia może się ruszać.
Uchwyt czteroszczękowy samocentrujący, zastosowanie.
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
To przyjmując argumentacje kolegi uchwyty sześcioszczękowe, czy wręcz ośmioszczękowe byłyby do niczego nieprzydatne, a stosuje się je np do ostrzenia np wierteł krętych, lub innych narzędzi z walcowym chwytem.rc36 pisze:
aOglądałem ostatnio uchwyt tokarski, czteroszczękowy samocentrujący i mam wątpliwości co do jakiegokolwiek zastosowania, ponieważ jaki materiał by nie zapiąć w taki uchwyt to i tak będzie się kiwał. Co innego uchwyt czteroszczękowy z niezależna regulacją szczęk, taki uchwyt ma jak najbardziej rację bytu
tu kolega kamar ma rację, trzymają pewniej, na przykład wiertła kręte gdzie 3 szczęki nie obejmowałyby w sposób dostatecznie pewny spiralnych kanałów wiórowych, jak to widać wyżej.kamar pisze:Próbowałem pokazać ze uchwyt czteroszczękowy jest lepszy do detali czy powierzchni już obrobionych
A minimalne zużycie jednej szczęki równoważą luzy które ma każdy uchwyt..
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2015, 21:35 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
adam Fx

To jak to robisz że w uchwycie z niezależnymi szczękami po zmianie detalu nie ucieka wymiar? Bo moje doświadczenie mówi iż po każdym mocowaniu trzeba coś poprawić. Np mam kostkę z otworem na środku > zakładam w planszajbe >ustawiam do otworu na czujnik odkręcam szt. luzując 2 szczęki dwóch pozostałych nie ruszam > zakładam kostkę ponownie> mierzę otwór i zawsze jest trochę przesunięty nawet parę dych.rc36 pisze:Jak miałbym podkładać blaszki pod szczęki to bez porównania wolę uchwyt z niezależnymi szczękami.adam Fx pisze:Zwykle do toczenia kwadratów lub prostokątów (podkłada się wtedy płytki)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
rdarek

- Posty w temacie: 1
A może to kolegów usatysfakcjonuje dwa w jednym
Uchwyty kombinowane -Bison mają trzy i cztero szczękowe.
To co mi wyjaśniono w telegraficznym skrócie:
1. Cztero szczękowy samocentrujący do kwadratów i wałków nie umocujesz prętów sześciokątnych
2. trzy szczękowy do wałków i prętów sześciokątnych nie umocujesz kwadratu
3. uchwyt z niezależnymi szczękami do różnych kształtów i mimośrodów
To co mi wyjaśniono w telegraficznym skrócie:
1. Cztero szczękowy samocentrujący do kwadratów i wałków nie umocujesz prętów sześciokątnych
-
senio
- ELITA FORUM (min. 1000)

Dokładnie tak. Od x lat mam w tokarce na stałe 4 szczękowego bisona. Jak dla mnie same zalety. Okrągłe trzyma idealnie. Często trafia się kwadrat czy prostokąt więc problemu nie ma. Sześciokątów praktycznie nie obrabiam, więc 3 szczękowy nowy od lat leży i nawet go raz nie założyłem.rdarek pisze: 1. Cztero szczękowy samocentrujący do kwadratów i wałków nie umocujesz prętów sześciokątnych
-
RomanJ4

Owszem choć możliwości manipulacyjnych kombinowane mają spore, to jednak nie zawsze mogą zastąpić klasyczne.rdarek pisze:A może to kolegów usatysfakcjonuje dwa w jednymUchwyty kombinowane -Bison
Np nadają się do obrabiania serii jednakowych detali o nietypowych kształtach, bo oprócz samocentrowania przydatnego w do szybkiego mocowania bez konieczności każdorazowego centrowania detalu, można szczęki ustawić do indywidualnego jego kształtu.
Ale do obrobki pojedynczych detali różnych kształtów i tak trzeba je indywidualnie centrować, więc tu przewagi żadnej nad typowymi z ustawianymi szczękami z ich zastosowania nie będzie (a cena większa).
Poza tym trzymanie kwadratowej czy prostokątnej kostki o mocno przesuniętej osi obrotu nawet ustawianymi szczękami ułatwiającymi centrowanie, nadal za pewne nie jest. (podobnie jak 6-kąta czterema)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
steff.k
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

Na filmiku poniżej gość zaleca uchwyt czteroszczękowy jako bardziej uniwersalny. Bo można nim złapać detal którego przekrój to :
- koło,
- kwadrat
- sześciokąt
Uchwyt czteroszczękowy i sześciokąt
Polecam kanał tego gościa na YT dla początkujących. Ja oglądam całość po raz kolejny
- koło,
- kwadrat
- sześciokąt
Uchwyt czteroszczękowy i sześciokąt
Polecam kanał tego gościa na YT dla początkujących. Ja oglądam całość po raz kolejny

(rysunek odręczny)