Jak już zacząłem lekko temat naświetlać w innym temacie mój brat pracuje w firmie tnącej laserami na usługi. Pracują na MAZAKach, niedawno nawet zakupili laser czwarty w Europie z najszybszej czołówki - w Polscę są aż 2 z tych 4 w Europie

Do rzeczy - mówił że przy wpalaniu otworów w grubej blasze z dyszy pod kątem ok 45st do palnika wylatuje ciśnienie gazu (nie wiem dokładnie jakiego ale chyba powietrza z kompresorów śrubowych-dopytam) tylko podczas przebijania gdyż robi to na kilka wpaleń - np 15mm blacha a boczna dysza wyrzuca wypływkę na bok a nie na głowicę tnącą a druga funkcja przy paleniu maleńkich otworów laser puszcza pik z ciśnieniem bocznym (wyrzuca mały otworek) a za chwilę z ognia wpada w tą dziurkę i tnie kółeczko (bez tej dyszy podobno końcówki lecą 3xszybciej a małe dziurki są niedokładne).
Co Wy o tym myślicie bo ja widzę problem w momencie odpalenia że będzie zsuwać łuk pilotażowy...... Ale temat ciekawy do ogarnięcia na przekaźniku czasowym który by załączał wraz z M03 na np 2sekundy.....