Surface Rough i Surface Finisch
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Surface Rough i Surface Finisch
Witam. Chce rozpracowac zaawansowane techniki obróbki powierzchni wMCX i nie moge dojśc o co chodzi. Najwieksze problemy mam z poleceniem "Check" w geometri.
Do czego to służy? Kombinowałem tak że trzeba tym wskazywac powierzchnie których ma nie obrabiac ale i tak zgłaszał mi błąd i zacinał bryłe.(chodzi mi o obróbke kieszeni)
Będe też wdzięczny za każde wskazówki dotyczące obróbki "Wireframe"
Do czego to służy? Kombinowałem tak że trzeba tym wskazywac powierzchnie których ma nie obrabiac ale i tak zgłaszał mi błąd i zacinał bryłe.(chodzi mi o obróbke kieszeni)
Będe też wdzięczny za każde wskazówki dotyczące obróbki "Wireframe"
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
dobrze wykombinowales.Mariusz77 pisze:"Check" w geometri.
Do czego to służy? Kombinowałem tak że trzeba tym wskazywac powierzchnie których ma nie obrabiac
wireframe mozna uzywac do prostrzych rzeczy np. kieszen w wersji "x" dodali opcje otwartej kieszeni, jakis profil itd. wireframe raczej uzywa sie do obrobki typu 2D czy tez 2,5D z pojedynczym czy tez kilkowa przejsciami w plaszczyznie x,y lub/tez osi z (to tak bardzo generalnie).
przegladnij przyklady ktore sa zapisane gdzies w MC i przealalizuj operacje po operacji, zmieniaj parametry/opcje zobaczysz co bedzie sie dzialo. jednym z lepszych przykladow jest obrobka kanalu dolotowego czy tez wydechowego w glowicy na maszyne 5osiowa(oczywiscie nie zapomnij zrobic sobie zapasowej kopii tych przykladow

jednak najlepiej jest zaopatrzyc sie w ksiazke, tam sa podane przyklady krok po kroku.
POZDRAWIAM
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Co do polskiego podrecznika to niestety ale duzo sie z niego nie idzie nauczyc a jusz prawie nic o powierzchniach. Ja prubuje w wolnuych chwilach metoda prub i błędów
Mazaczek VTC-20B, VTC-30A z programatorkiem M Plus, PFH 5800 z programatorkiem 640M Fusion Jka by kto pytał to nei znam G-codu:D Tylko Mazatrol:D
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
(Ale on mi zgłasza błąd że powierzchnia "check" jest identyczna z powierzchnią "Drive")
Zgłosi ci Mastercam taka informację jeśli zaznaczysz tą samą powierzchni do rożnych czynności a mianowicie Drive i check (to są dwie rózne funkcje dlatego muszą byc różne powierzchnie)
No logiczne jest ze mastercam nie pozwoli na nałożenie ścieżki jeśli każesz mu nałożyć ścieżkę na tej powierzchni i każesz mu unikać prowadzenia ścieżki na tej powierzchni.
A w ogóle to może zacznij pracować w wersji polskiej.
Zgłosi ci Mastercam taka informację jeśli zaznaczysz tą samą powierzchni do rożnych czynności a mianowicie Drive i check (to są dwie rózne funkcje dlatego muszą byc różne powierzchnie)
No logiczne jest ze mastercam nie pozwoli na nałożenie ścieżki jeśli każesz mu nałożyć ścieżkę na tej powierzchni i każesz mu unikać prowadzenia ścieżki na tej powierzchni.
A w ogóle to może zacznij pracować w wersji polskiej.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Re: Surface Rough i Surface Finisch
Jesli masz Mastercama X Lub X2 to przede wszystkim na stronie www.mastercam.pl za darmoche pobierz sobie wersje spolszczenia do tego programu które wiele ci uprosci pracę z tym programem ( PL działa równierz z wersją bazarową )
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)