Z ręcznych palnoków to byłem zauroczony Esabem. Ale nie po to brałem ploter, żeby teraz kombinować.
Jakiejś ceramiki, czy dysz z Hypertherma Powermax 85 nie da rady założyć do palnika, żeby trochę tu ogarnąć temat?
Z tego co czytałem, to palnik ma największe znaczenie.
Później czyste powietrze i rodzaj źródła.
Plazma Szczecin - HyperTherm Eckert i ciekawostki
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Na razie jadę na WAN-ie 2.2kW, ale szukam kompresora, który mi uciągnie cięcie bez cyklu 100%.
Czy jakbym ewentualnie przesiadł się na mocniejsze źródło jakiegokolwiek producenta, to jaki wydatek wchodzi w grę?
Jest jakiś Schneider http://allegro.pl/super-kompresor-schne ... 72685.html 3kW.
Czy wydatek powietrza jest dużo większy dla źródeł np 100A przy relatywnie tych samych grubościach blach?
Czy jakbym ewentualnie przesiadł się na mocniejsze źródło jakiegokolwiek producenta, to jaki wydatek wchodzi w grę?
Jest jakiś Schneider http://allegro.pl/super-kompresor-schne ... 72685.html 3kW.
Czy wydatek powietrza jest dużo większy dla źródeł np 100A przy relatywnie tych samych grubościach blach?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
W THC prokopcia opóźniam start THC po wykryciu łuku. Na tyle żeby się THC nie włączyło przed końcem wypalania otworu. Oczywiście działa to tylko na przebiciu. Dodatkową zaletą jest to, że mogę w tym momencie sprawdzić napięcie łuku i ustawić THC odpowiednio do wysokości palenia.Zienek pisze:Nie wiem, czy na czas jednego typu opracji można wyłączyć THC, a na czas innych włączyć.
Wydaje mi się, że w maszynach jaką ty masz, to norma ...czyli wyłączenie THC na małych otworach, na małych łukach, rogach, spowolnienia, ect. Cięcie grubej blachy z THC nie jest konieczne (zakładając że równy stół) ...na pewno gdzieś się wyłącza ...przynajmniej w tym przypadku "manualnie"