Uzyskanie powierzchni szlifowanej na frezarce
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Uzyskanie powierzchni szlifowanej na frezarce
Potrzebuje poradę technologiczną,
Produkujemy regularnie partie elementów z 1.4404 (nierdzewka), wymagana jest powierzchnia Rz16. Uzyskałem ją oczywiście i poniżej głowicą, nie czuć przejść na detalach.
Natomiast klient woli elementy szlifowane i tu już nie mogę nic zrobić, a jednak..
Zastanawiam się czy nie zamontować na frezarce stół magnetyczny, a w oprawkę tarcze do szlifowania powierzchni.
Ma ktoś podobne doświadczenie w tym temacie i mógłby się nim podzielić ?
Pozdrawiam
Produkujemy regularnie partie elementów z 1.4404 (nierdzewka), wymagana jest powierzchnia Rz16. Uzyskałem ją oczywiście i poniżej głowicą, nie czuć przejść na detalach.
Natomiast klient woli elementy szlifowane i tu już nie mogę nic zrobić, a jednak..
Zastanawiam się czy nie zamontować na frezarce stół magnetyczny, a w oprawkę tarcze do szlifowania powierzchni.
Ma ktoś podobne doświadczenie w tym temacie i mógłby się nim podzielić ?
Pozdrawiam
Rzeczy niemożliwe robimy od ręki, cuda +/- 3 dni robocze.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
w mojej firmie przerabialismy podbne zagadnienie. obrobka na gotowo powierzchni detali 58hrc frezami weglikowymi (brak mozliwosci wyelimowania drgania frezow), byly narzedzia borazonowe i tez lipa, byly tez proby szlifowania kamienien na frezarce
(podobno podpatrzone gdzies w firmie w korei) i tez lipa
a skonczylo sie na frezach lepszej firmy

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Stosuje głowice z WNT, gęstą podziałką oraz płytki dogładzające, AP rozkładam tak aby ostatni został 0.3mm. Może jutro jak będe miał chwile w pracy to dorwe którąś sztuke i wstawie zdjęcie powierzchni.
kropek1980, jeśli można wiedzieć to co wzięliście? Sandvika czy Kyocere ?
kropek1980, jeśli można wiedzieć to co wzięliście? Sandvika czy Kyocere ?
Rzeczy niemożliwe robimy od ręki, cuda +/- 3 dni robocze.