współosiowość

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CFA » 19 lip 2015, 22:45

zdzicho pisze:Zasady rysunku są jasne. Jak nie ma tolerancji obowiązuje warsztatowa. I nie ma znaczenia ,w jakiej klasie wykonany jest wał ,a w jakiej wpust. Ważne jest przeznaczenie obu tych elementów . Jeśli ma być symetrycznie ,to należy zaznaczyć tolerancję asymetrii. Jak nie ma ,to znaczy ,ze położenie jest nieistotne.
Nie odpowiedziałeś na pytanie, bo właśnie wg mnie istotne jest w jakiej klasie są te wymiary, które wzajemnie wg siebie są usytuowane. Wybór tolerancji warsztatowej byłby problemem w tym wypadku dla odbiorcy, bo tego najnormalniej w świecie nie zmontuje, ale co do zasady masz rację: jak nie tolerują, to obowiązuje warsztatowa - pytanie tylko czy w tym wypadku warsztatowa czy jednak położenie wg klasy wykonania tych kształtów. Przykładów z życia mam wiele podobnych: są klienci, którzy nie tolerują zbyt wiele na rysunku, ale uważają, że będzie "dokładnie" - cokolwiek to znaczy - są i tacy, którzy strzelają setkami tolerując położenie otworu pod śrubę od krawędzi - pewnie liczą , ze jak wpiszą setki, to w dyszce będzie zrobione. Nauczyłem się robić dokładnie tyle ile żądają na rysunkach, ale w sprawach wątpliwych wybieram zawsze opcję "dokładniej" niż "mniej dokładnie".
Moi klienci są daleko i taniej jest dla mnie zrobić dokładnie niż się potem szarpać
(wiesz jak jest - klient nie ma racji, ale i tak trzeba mu będzie poprawić) Stąd takie moje podejście.

Tagi:

zdzicho
Posty w temacie: 3

Post napisał: zdzicho » 19 lip 2015, 23:11

Konkretnie nie odpowiedziałem,,ale podałem(bo trzeba by zajrzeć do normy) jak należy to traktować. to ,ze dwa elementy jakiejś części występują obok siebie i są tolerowane ,nie oznacza,ze muszą ze sobą współpracować,lub są od siebie zależne.
Np u kolegi. Wpust może być sobie ,a otwór sobie. To ,ze konstruktor narysował je na wspólnej osi ,oznacza tylko tyle ,ze je tak narysował.
Zawsze trzeba podać jakiś wymiar na rysunku. Skoro nie podaje się tolerancji ,znaczy ,ze jest mało ważny. Dobrzy konstruktorzy ,czasem wręcz powiększają tolerancje na ponadnormatywne ,aby nie pieścić się z pierdołami ,które nie są istotne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”