Miejsce wpalenia stal czarna
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 8
Miejsce wpalenia stal czarna
Witam jestem świeżo upieczonym operatorem maszyny Trumpf 3030 L20 5kw co sprawiło że jestem nowym członkiem forum. Moje pytanie brzmi następująco: Podczas wpalenia w materiał st37 6mm lub 5 mm powstaje duży rozprysk który to w zależności od miejsca wpalenia wchodzi na detal i dysza szoruje po tym i w niektórych przypadkach jakość cięcia spada a dysza dostaje po dup.. pytanie czy mozna to zredukować jutro zrobie zdjęcia i załącze je do tematu pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
W tabelach technologicznych (menu 1151) w zakładkach dotyczących wkłuwań (normalnego lub łagodnego) masz coś takiego jak "charakterystyka wkłuwania", trzeba się tą opcją pobawić (jest to zależność czasu i mocy wkłuwania), a najlepiej zacząć od ustawienia tej wartości na standardową, jaka jest w tabelach fabrycznych. Jak masz starszy laser i nie masz podpowiedzi na ekranie, jaka wartość jest standardowa, to poproś programistę o wydruk takiej tabeli z topsa
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam
Zacząłbym też od "pierwszej świętej trójcy" czyli dysza-porcelanka-soczewka (dysza i porcelanka czy nie uszkodzone, soczewka czy nie uszkodzona i czy czysta, tym bardziej, że w momencie powstawania takich wypływek soczewka też może "złapać" jakieś odpryski).
Na takie wypływki może mieć też wpływ fokus wkłuwania.
edit: i polecam zawsze w tym wypadku powrót w tabelach do wartości fabrycznych i (gdy nic to nie da) zmianę tylko jednego parametru w danym czasie.
Zacząłbym też od "pierwszej świętej trójcy" czyli dysza-porcelanka-soczewka (dysza i porcelanka czy nie uszkodzone, soczewka czy nie uszkodzona i czy czysta, tym bardziej, że w momencie powstawania takich wypływek soczewka też może "złapać" jakieś odpryski).
Na takie wypływki może mieć też wpływ fokus wkłuwania.
edit: i polecam zawsze w tym wypadku powrót w tabelach do wartości fabrycznych i (gdy nic to nie da) zmianę tylko jednego parametru w danym czasie.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nie zaszkodzi.Choć powiem ci że przy wkłuciu przedmuch zazwyczaj pomaga.Po zdjęciach powiedział bym że masz słabo wycentrowaną optykę albo walniętą dyszę.Bo odprysk idzie coś bardzo tylko w jedną stronę.A ogólnie jeśli chodzi w wkłuwanie w grubsze blachy bardzo pomaga taki fluid który zapobiega przywierania żużlu po wkłuciu.Modele trumpfa lepiej wyposażone posiadają taki spryskiwacz zaraz przy głowicy gdzie możesz go aktywować w tabeli odpowiedzialnej za wkłucie.Wtedy zaraz przed spryskuje blachę płynem.Ogólnie jest dużo możliwości.Najlepiej steruj sobie długością wkłuwania i patrz po prostu czy zanim zacznie ciąć przepali się przez materiał.Jest też opcja wkłucia pirceline którą jak masz włączoną to zmiana czasu wkłuwania nic nie da.Wtedy samo sobie steruje i wie kiedy się przepali.Multum możliwości po prostu.
Bahu
-
Parametry jakie mam ustawione na st37 '6' we wkłuwaniu normalnym to
Wymiar nastawczy FocusLine 1.0
Czas wkłucia 0.18
Nr cyklu liniowo rosnącego -1
Odległość dyszy 6.00
Czas wydmuchu po wkłuciu 0.00
Ciśnienie gazu 1.00
Rozpylanie oleju - nie aktywne
Sensoryka wkłucia - Wkłuwanie w systemie PierceLine
Wkłucie przedmuchem poprzecznym - z dodatkowym przedmuchem
Ciśnienie przedmuchu poprzecznego - (orginalnie jest 3.7 bar) ja zmienilem na 0.8 i to wkłucie jest lepsze ale wydaje mi się ze to jeszcze nie to jakieś propozycje ?
Wymiar nastawczy FocusLine 1.0
Czas wkłucia 0.18
Nr cyklu liniowo rosnącego -1
Odległość dyszy 6.00
Czas wydmuchu po wkłuciu 0.00
Ciśnienie gazu 1.00
Rozpylanie oleju - nie aktywne
Sensoryka wkłucia - Wkłuwanie w systemie PierceLine
Wkłucie przedmuchem poprzecznym - z dodatkowym przedmuchem
Ciśnienie przedmuchu poprzecznego - (orginalnie jest 3.7 bar) ja zmienilem na 0.8 i to wkłucie jest lepsze ale wydaje mi się ze to jeszcze nie to jakieś propozycje ?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Spróbuj tak.
Sensorykę wkłucia zmień na zero.Wtedy będziesz mógł zmieniać czas wkłuwania. Czas wkłuwania zmień na dwie sekundy.i czas wydmuchu po wkłuciu na 1 sekundę.Ogólnie strzelał bym że prędkość cięcia masz na dużo procent.Po zakręcie zaraz po wkłuciu ma problem z odprowadzaniem stopionego materiału.Zmniejsz też prędkość.I pisz jak się zachowuje.Jeśli macie płyn w spryskiwaczu możesz też włączyć rozpylanie oleju.Ten fluid naprawdę potrafi pomóc.
Sensorykę wkłucia zmień na zero.Wtedy będziesz mógł zmieniać czas wkłuwania. Czas wkłuwania zmień na dwie sekundy.i czas wydmuchu po wkłuciu na 1 sekundę.Ogólnie strzelał bym że prędkość cięcia masz na dużo procent.Po zakręcie zaraz po wkłuciu ma problem z odprowadzaniem stopionego materiału.Zmniejsz też prędkość.I pisz jak się zachowuje.Jeśli macie płyn w spryskiwaczu możesz też włączyć rozpylanie oleju.Ten fluid naprawdę potrafi pomóc.
Bahu
-
Jest gorzej ustawiłem bez sensoryki wkłucia i czas wkłucia na 0,14s i ciśnienie gazu poprzecznego na 0.8bar i jest w miarę ok ale mam następne pytanie blacha 5 st37 dysza 0.8 i na arkuszu blachy ustawione detale wielkosci 3x2 cm w ilości ponad 2 tys i bardzo często muszę robić tape shot do kolizji nie dochodzi i już nie mam pomysłu od czego to się tak dzieję