Miejsce wpalenia stal czarna

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
Bigowa
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Miejsce wpalenia stal czarna

Post napisał: Bigowa » 14 lip 2015, 21:11

Witam jestem świeżo upieczonym operatorem maszyny Trumpf 3030 L20 5kw co sprawiło że jestem nowym członkiem forum. Moje pytanie brzmi następująco: Podczas wpalenia w materiał st37 6mm lub 5 mm powstaje duży rozprysk który to w zależności od miejsca wpalenia wchodzi na detal i dysza szoruje po tym i w niektórych przypadkach jakość cięcia spada a dysza dostaje po dup.. pytanie czy mozna to zredukować jutro zrobie zdjęcia i załącze je do tematu pozdrawiam

Tagi:

harma
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: harma » 15 lip 2015, 10:07

W tabelach technologicznych (menu 1151) w zakładkach dotyczących wkłuwań (normalnego lub łagodnego) masz coś takiego jak "charakterystyka wkłuwania", trzeba się tą opcją pobawić (jest to zależność czasu i mocy wkłuwania), a najlepiej zacząć od ustawienia tej wartości na standardową, jaka jest w tabelach fabrycznych. Jak masz starszy laser i nie masz podpowiedzi na ekranie, jaka wartość jest standardowa, to poproś programistę o wydruk takiej tabeli z topsa

Autor tematu
Bigowa

Post napisał: Bigowa » 15 lip 2015, 13:50

Maszyna jest nowa zmieniałem czas wkłucia prędkość ciśnienie gazu i nie umiem sie wstrzelić może przyczyną jest nadmierne nagrzewanie się blachy musiałbym bardziej porozrzucać detale ?
Załączniki
DSC03099.JPG
DSC03100.JPG
DSC03101.JPG
DSC03098.JPG
DSC03102.JPG
DSC03103.JPG
DSC03105.JPG
DSC03106.JPG

czesiu1988
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: czesiu1988 » 15 lip 2015, 21:26

Moim zdaniem za krótki czas przebicia. Spróbuj wydłużyć jeszcze czas przebicia, może to coś da ( u mnie pomogło, chociaż nie na trumpfie)

harma

Post napisał: harma » 16 lip 2015, 08:48

Witam

Zacząłbym też od "pierwszej świętej trójcy" czyli dysza-porcelanka-soczewka (dysza i porcelanka czy nie uszkodzone, soczewka czy nie uszkodzona i czy czysta, tym bardziej, że w momencie powstawania takich wypływek soczewka też może "złapać" jakieś odpryski).
Na takie wypływki może mieć też wpływ fokus wkłuwania.

edit: i polecam zawsze w tym wypadku powrót w tabelach do wartości fabrycznych i (gdy nic to nie da) zmianę tylko jednego parametru w danym czasie.

Autor tematu
Bigowa

Post napisał: Bigowa » 16 lip 2015, 11:30

Panowie jest lepiej jak wyłącze przedmuch gazu poprzecznego w technologi wpalenia normalnego lub zmniejsze ciśnienie z 3.7bar na 1 bara tylko pytanie czy brak tego przedmuchu nie nie zaszkodzi soczewce podczas wpalenia ?

Bahu1pl

Post napisał: Bahu1pl » 16 lip 2015, 18:48

Nie zaszkodzi.Choć powiem ci że przy wkłuciu przedmuch zazwyczaj pomaga.Po zdjęciach powiedział bym że masz słabo wycentrowaną optykę albo walniętą dyszę.Bo odprysk idzie coś bardzo tylko w jedną stronę.A ogólnie jeśli chodzi w wkłuwanie w grubsze blachy bardzo pomaga taki fluid który zapobiega przywierania żużlu po wkłuciu.Modele trumpfa lepiej wyposażone posiadają taki spryskiwacz zaraz przy głowicy gdzie możesz go aktywować w tabeli odpowiedzialnej za wkłucie.Wtedy zaraz przed spryskuje blachę płynem.Ogólnie jest dużo możliwości.Najlepiej steruj sobie długością wkłuwania i patrz po prostu czy zanim zacznie ciąć przepali się przez materiał.Jest też opcja wkłucia pirceline którą jak masz włączoną to zmiana czasu wkłuwania nic nie da.Wtedy samo sobie steruje i wie kiedy się przepali.Multum możliwości po prostu.
Bahu

Autor tematu
Bigowa

Post napisał: Bigowa » 27 lip 2015, 22:05

Parametry jakie mam ustawione na st37 '6' we wkłuwaniu normalnym to
Wymiar nastawczy FocusLine 1.0
Czas wkłucia 0.18
Nr cyklu liniowo rosnącego -1
Odległość dyszy 6.00
Czas wydmuchu po wkłuciu 0.00
Ciśnienie gazu 1.00
Rozpylanie oleju - nie aktywne
Sensoryka wkłucia - Wkłuwanie w systemie PierceLine
Wkłucie przedmuchem poprzecznym - z dodatkowym przedmuchem
Ciśnienie przedmuchu poprzecznego - (orginalnie jest 3.7 bar) ja zmienilem na 0.8 i to wkłucie jest lepsze ale wydaje mi się ze to jeszcze nie to jakieś propozycje ?

Bahu1pl

Post napisał: Bahu1pl » 27 lip 2015, 22:14

Spróbuj tak.
Sensorykę wkłucia zmień na zero.Wtedy będziesz mógł zmieniać czas wkłuwania. Czas wkłuwania zmień na dwie sekundy.i czas wydmuchu po wkłuciu na 1 sekundę.Ogólnie strzelał bym że prędkość cięcia masz na dużo procent.Po zakręcie zaraz po wkłuciu ma problem z odprowadzaniem stopionego materiału.Zmniejsz też prędkość.I pisz jak się zachowuje.Jeśli macie płyn w spryskiwaczu możesz też włączyć rozpylanie oleju.Ten fluid naprawdę potrafi pomóc.
Bahu

Autor tematu
Bigowa

Post napisał: Bigowa » 10 sie 2015, 05:58

Jest gorzej ustawiłem bez sensoryki wkłucia i czas wkłucia na 0,14s i ciśnienie gazu poprzecznego na 0.8bar i jest w miarę ok ale mam następne pytanie blacha 5 st37 dysza 0.8 i na arkuszu blachy ustawione detale wielkosci 3x2 cm w ilości ponad 2 tys i bardzo często muszę robić tape shot do kolizji nie dochodzi i już nie mam pomysłu od czego to się tak dzieję

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”