Frezarka cnc do produkcji seryjnej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
nic o nic nie zahacza, poza tym sprawnośc przy predkosci obrotowej tam 100obr/min chyba jest wieksza niż przy max 800 /min co ? wystarczy rzucic okiem na charaktersytykę silnika i zakres momentu przy danej predkosci obrotowej
a ty kamar jakie masz posuwy ? 300 mm/min czy wiecej ?
a ty kamar jakie masz posuwy ? 300 mm/min czy wiecej ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Na 2.5m po całym dniu roboty ciągłej maszyna nie zgubiła pozycji, zawsze startowała i kończyła w tym samym miejscu (zderzaki na materiał miałem po zamocowywane), silniki krokowe jak pracowały, tak pracowały. Prędkość robocza 4m/min zagłębienie 10mm frezem 4mm w sklejce i mdf .
Silniki 4A i 2 x 5A sterowane z 48V, na M880 tylko jakie ich oznaczenia to nie wiem, ale około 4Nm mają.
Silniki 4A i 2 x 5A sterowane z 48V, na M880 tylko jakie ich oznaczenia to nie wiem, ale około 4Nm mają.
-
- Posty w temacie: 4
Wszystko zgoda, tylko problem jest w czymś innym. Po pierwsze wielu tutaj daje zbyt małe silniczki a druga sprawa to jak ktos chce szybko to niech założy sobie śrubki z większym skokiem a nie żyłowanie maksymalnych obrotów i przyspieszeń krokowca.bartuss1 pisze: poza tym sprawnośc przy predkosci obrotowej tam 100obr/min chyba jest wieksza niż przy max 800 /min co ? wystarczy rzucic okiem na charaktersytykę silnika i zakres momentu przy danej predkosci obrotowej
Co do temperatury to nie widzę różnicy w działaniu na zimno i gorąco tak samego silniczka jak i pomieszczenia. A wielokrotnie silnik jest taki że cieżko położyć rękę na nim...

-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
ja posów wzdluzny mam na listwach zebatych stąd przelozenie x 18 zeby krokowiec troche sie kręcił, ogolnie pracuje normalnie ale od czasu do czasu maszyna ma odpały i szukam problemu hehe
szafa od markcompa na sterach MAC2278, zasilane bezposrednio poprzez filtr mitsubischi 230V, podejrzewam że problem może tkwić w kijowych transoptorach w optobobach lub ewentualnie na portach lpt, kiedyś trzeba będzie to zmienić, najchetniej na serwa.
owszem, krokowce przezywają drugą młodość, ale w maszynach przemysłowych jakoś ich nie widać. ciekaw jestem jak mi teraz się sprawdzą easy servo w nowej maszynce.
kamar pochwal sie parametrami - jakie korkowce, co jest w szafie i jak to do kompa przytroczone to moze i uwierze w te 20 m/min
szafa od markcompa na sterach MAC2278, zasilane bezposrednio poprzez filtr mitsubischi 230V, podejrzewam że problem może tkwić w kijowych transoptorach w optobobach lub ewentualnie na portach lpt, kiedyś trzeba będzie to zmienić, najchetniej na serwa.
owszem, krokowce przezywają drugą młodość, ale w maszynach przemysłowych jakoś ich nie widać. ciekaw jestem jak mi teraz się sprawdzą easy servo w nowej maszynce.
kamar pochwal sie parametrami - jakie korkowce, co jest w szafie i jak to do kompa przytroczone to moze i uwierze w te 20 m/min
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
A to już prosty powód. Producent MUSI zagwarantować że maszyna nie zrobi błędu i będzie wystarczająco szybka by nie tracić czasu na nawrotach. I tu krokowiec szans nie ma. Ja z kolei mam inne oczekiwania, chocby takie ze jak przywali narzędzie w materiał to nie narobi zbyt wielkich szkód a ja chociaż czasem będę w stanie zareagować dość szybko na takie kwiatki. A na szybkich nawrotach aż tak bardzo mi nie zależy bo jak na detalu stracę te kilka sekund czy minutę więcej czasu to nie jet to aż taki priorytet abym z tym walczył.bartuss1 pisze:owszem, krokowce przezywają drugą młodość, ale w maszynach przemysłowych jakoś ich nie widać.

-
A może masz zbyt szybkie przyśpieszenia i hamowania i krokowiec nie wyrabia przy starcie a przy hamowaniu cała konstrukcja zbyt mocno go naciska.bartuss1 pisze: jak w moim przypadku maszyna czasami ma odpaly a ja szukam błędu ze by go wyeliminowac raz na zawsze
Podejrzewam ze przekładni nie masz samohamownej, więc to też weż pod uwagę.