Postanowiłem rozwinąć warsztat o tokarkę CNC. Po rozważeniu za i przeciw stanęło na zbudowaniu maszyny od podstaw a nie przerabianie tokarki konwencjonalnej.
Póki co zbieram informację na temat różnych rozwiązań konstrukcyjnych a to czego nie zajdę we własnym zakresie poproszę o pomoc.
Pierwszym takim pytaniem / problemem jest automatyczny sposób zamocowania pręta obrabianego. Z racji kosztów rozwiązań gotowych chciałbym wykonać takowe mocowanie we własnym zakresie. Mierząc siły na zamiary stanęło na wykonaniu mocowania opartego na tulejkach zaciskowych. Z ogólnodostępnych tulejek mam dwa rodzaje tj C5 oraz DIN6343-48.
Tulejki C5:
-bardzo niska cena
-prosty sposób mocowania ich w oprawie automatycznej (gwint) - pełna kontrola nad zaciśnięciem i odpuszczeniem.
-maksymalny rozmiar pręta 28mm
Tulejki DIN6343
-dość wysoka cena
-nieznany mi sposób mocowania w oprawie automatycznej i na razie nie mam na to pomysłu
-maksymalny rozmiar pręta 42mm
Z powyższego wynika że uchwyt na tulejkach C5 siadam rysuje wykonuje i testuje.... natomiast średnica 42mm w DIN jest na tyle kusząca że.... i tutaj pytanie:
Czy zna ktoś jakąś prostą konstrukcję (jeśli taka istnieje) lub ma pomysł na konstrukcję uchwytu pneumatycznego na tulejki DIN6343??
Ewentualnie może istnieją jakieś inne tulejki które się sprawdzą lepiej w takim zastosowaniu?
Pozdrawiam
FDSA
P.S. Jeszcze naszkicowałem mój pomysł na uchwyt na tulejkach C5 i tak jak to za dawnych lat Pan Słodowy opisywał...
W głównym wałku (1) porusza się tuleja (3) w którą jest wkręcana tulejka C5 (2). Tuleja (3) jest mocowana za pośrednictwem "szprych" 4 wychodzących po obwodzie na zewnątrz wałka (1) do pierścienia (5). Całość ma możliwość ruchu o kilka mm w osi wałka głównego (1). Pierścień (6) mocowany do wałka głównego (1) stanowi oparcie dla sprężyn zaciskających. Całość odpuszczana jest przez siłownik pneumatyczny poprzez łożysko które to nie zostały narysowane aby nie zaciemniać rysunku.
Do przemyślenia jest jeszcze czy dla obniżenia masy wirującej pomysłu ze sprężynami nie zamienić na utrzymywanie zacisku przez siłownik. Da to możliwość regulacji siły zacisku ale będzie prowadzić do szybkiego zużywania się łożyska.