W miniony wtorek udało mi się ze szwagrem w końcu ożywić naszą maszynę, mianowicie ploterek 3-osiowy. Konstrukcja stalowo-aluminiowa, silniki krokowe 1.9 Nm, własne sterowniki oraz płyta główna. Sterowanie oczywiście Linux CNC.
Przechodząc do rzeczy; czytałem wiele poradników, jak zacząć zabawę z tym sterowaniem, konfiguracja pinów portu LPT itp. to wszystko jest dla mnie w miarę jasne. Jednak czuję pewien niedosyt wiedzy na temat skrótów do sterowania poszczególnymi elementami maszyny.
Poznałem podstawowe skróty (w sumie są one zapisane w rozwijanym menu na górze okienka obok funkcji, jaką pełnią), tj. F1 - wyłącznik awaryjny, F2 - uruchom maszynę, natomiast poruszaniem modułami obrabiarki steruje się klawiszami numerycznymi... Standard.
Niemniej, chciałbym poznać (utworzyć?) skróty do innych, przydatnych jak dla mnie funkcji, mianowicie ręczne uruchomienie/zatrzymanie wrzeciona (+ew. regulacja obrotami PWM), ustawienie ręczne pojedynczego przejścia w osi (to, co wybiera się z rozwijalnej listy tuż pod symbolami osi X, Y, Z), zerowanie poszczególnych z osi, itd.
Być może takie skróty istnieją, jednak mnie nie udało się ich odnaleźć.
Mam nadzieję, że nie tylko ja chętnie skorzystałbym z tych funkcji (skrótów), bo mało kto lubi celować kursorem na ikonkę, a w warsztacie wiadomo - czysto nie jest, co może spowodować 'wariowanie' kursora

Pozdrawiam