EZ-TRAK brak ruchu

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych
Awatar użytkownika

Autor tematu
denis2k1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

EZ-TRAK brak ruchu

Post napisał: denis2k1 » 04 lip 2007, 23:46

Witam ! W mojej firmie zepsuła się frezarka Bridgeport EZ-TRACK (rok 1997), maszyna się załącza, program się uruchamia ale nie można zjechać do bazy. Mam odczyt pozycji z enkoderów, servo ma napięcie ponieważ trzyma suporty(można nimi poruszać korbą), jednak na ekranie mam komunikat "Drives not on" Czy ktoś się spotkał z tą maszyną (nie wiem czy występują w Polsce, jestem w Anglii) Zaczeło się od dysku który padł a razem z nim kontroler dysku(stary komputer) Wymieniłem na inny komputer, zainstalowałem oprogramowanie i j/w. Napięcia sprawdzone, przewody jak się dało itp. Czekam na propozycje bo ja już nie mam pomysłów.

Dodano: 2007-07-18, 23:06
Wysłaliśmy płytkę kontrolera do sprawdzenia i okazuje się że nie można jej uruchomić, uszkodzenie elektroniki. Koszt naprawy jest za wysoki. W tym wypadku pozostaje zamienić system sterowania na nowszy tzn komputer + program + sterownik serwonapędu. Jest to frezarka w której są sterowane osie X i Y, oś Z ustawia się recznie jedynie odczyt jest na ekranie. No i właśnie pytanie, jaki sysytem zastosować, czy coś możecie mi polecić? Załączam rysuek maszyny i schemat elektryczny.
Pozdrawiam.
Załączniki
ez-trak.jpg
widok
ez-trak.jpg (30.85 KiB) Przejrzano 1520 razy
schemeztrak.rar
schemat
(227.1 KiB) Pobrany 354 razy

Tagi:

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”