pomoc z okresleniem pytan o rozmowe jako frezer
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Burzaxxx, a jaki rozwiertak?
Bo czasami masz 6 piór, a czasami o wiele więcej (grube rozwiertaki wykańczające). I jak wówczas - cały czas posuw 0.1? Na ząb? To trochę za chytro moim zdaniem.
No i staram się zejść z prędkością skrawania (około 5 m/min) w stalach narzędziowych powierzchnia ładniejsza, no i leję wówczas na rozwiertak emulsję zamiast oleju (otwór czasem ciasny, ale to zaleta, że nie rozbija) za to - tylko tu znów wszystko zależy od typu rozwiertaka - posuw bym przyśpieszył (myślę że 0.15 do 0.2). Tak z praktyki.
Bo czasami masz 6 piór, a czasami o wiele więcej (grube rozwiertaki wykańczające). I jak wówczas - cały czas posuw 0.1? Na ząb? To trochę za chytro moim zdaniem.
No i staram się zejść z prędkością skrawania (około 5 m/min) w stalach narzędziowych powierzchnia ładniejsza, no i leję wówczas na rozwiertak emulsję zamiast oleju (otwór czasem ciasny, ale to zaleta, że nie rozbija) za to - tylko tu znów wszystko zależy od typu rozwiertaka - posuw bym przyśpieszył (myślę że 0.15 do 0.2). Tak z praktyki.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: pomoc z okresleniem pytan o rozmowe jako frezer
Jak nie umiecie zadać kandydatom kilku prostych pytań ..... , to ja spytam:kropek1980 pisze:witam.
szef zlecil mi przygotowanie krotkiego testu dla sprawdzenia wiedzy kandydatow na stanowisko frezer, oraz operator cnc ze sterowaniem Hass. ....
za jakie pieniądze będę pracował jeśli zostanę przyjęty na te stanowisko?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Napewno za grosze i umowe zlecenie.WZÓR pisze:Jak nie umiecie zadać kandydatom kilku prostych pytań ..... , to ja spytam:kropek1980 pisze:witam.
szef zlecil mi przygotowanie krotkiego testu dla sprawdzenia wiedzy kandydatow na stanowisko frezer, oraz operator cnc ze sterowaniem Hass. ....
Mariusz.
Powazna firma szukajaca fachowca po obejrzeniu CV nie bedzie zadawac debilnych pytan a co najwyzej kaze opowiedziec o przebiegu pracy zawodowej i opowie o wymaganiach swoich i pokaze firme i przyszle stanowisko pracy a na koniec zapyta o kase ktora chcialby zarabiac kandydat.
Co to moze byc za smieszna firma ktora szuka pytan dla kandydatow do pracy na forum?
Czytajac post czechu_zdolny odnosze wrazenie ze fachowcy powoli wymieraja lub wybywaja za granice .
Ty do konca zycia nie dowiesz sie dlaczego nie dostales roboty i pewnie nie raz cie to spotka.przy moim ostatnim interview chcąc takie dane wyjąc z tabeli nie dostałem roboty, czytaj jak wyżej...
ahahahaa
Pokończyłem kurs i piszę programy.

Wsrod bezrobotnych wielu takich a madrali z tabletami i laptopami jeszcze wiecej........reszte sobie dopowiedz.
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Masz rację.pprzemo88 pisze:Napewno za grosze i umowe zlecenie...WZÓR pisze:Jak nie umiecie zadać kandydatom kilku prostych pytań ..... , to ja spytam:kropek1980 pisze:witam.
Mariusz.
Swoją drogą widzę , że zawód operator CNC na psy spada.
https://www.cnc.info.pl/topics77/operat ... htm#490748
.... znam tłocznię , gdzie operator prasy mimośrodowej dostaje 22 brutto na samo wejście.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Nie do końca. Chodzi nie o frezera, ani tokarza, ale o operatora. Skoro ten operator pracuje, wykonując ciągle te same czynności i nie musi posiadać żadnej wiedzy, bo jest udtawiacz, kontroler, majster i tak dalej, to ja takie ogłoszenie rozumiem.WZÓR pisze:zawód operator CNC na psy spada
18 zł x 176 godzin = 3168 zł. Wiem brutto, ale na umowę! Mało jak za taką pracę?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
ahahahaa[/quote]
Ty do konca zycia nie dowiesz sie dlaczego nie dostales roboty i pewnie nie raz cie to spotka.
Sorry, ale już mam pracę. Czechu.
A teraz napiszę tobie jako Wujek dobra rada, za granicą zaczyna być standardem że wszelkie dane techniczne katalogi, masz przy stanowisku w tablecie, masz wszystko, a Twoim zadaniem jest umiejętność znalezienia potrzebnej informacji, czas papierów odchodzi do lamusa na zachód od rzeki Odry.
Polecam, rusz się z gnuśnego Posen, w świat, i nie zdziw się jak katalog narzędzi dostaniesz w postaci pen-a, mam nadzieję że wiesz gdzie go włożyć ahahaha.
Pozdrawim Czechu.
Ty do konca zycia nie dowiesz sie dlaczego nie dostales roboty i pewnie nie raz cie to spotka.
![]()
Wsrod bezrobotnych wielu takich a madrali z tabletami i laptopami jeszcze wiecej........reszte sobie dopowiedz.
Sorry, ale już mam pracę. Czechu.
A teraz napiszę tobie jako Wujek dobra rada, za granicą zaczyna być standardem że wszelkie dane techniczne katalogi, masz przy stanowisku w tablecie, masz wszystko, a Twoim zadaniem jest umiejętność znalezienia potrzebnej informacji, czas papierów odchodzi do lamusa na zachód od rzeki Odry.
Polecam, rusz się z gnuśnego Posen, w świat, i nie zdziw się jak katalog narzędzi dostaniesz w postaci pen-a, mam nadzieję że wiesz gdzie go włożyć ahahaha.
Pozdrawim Czechu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jeśli jest to praca na jednym stanowisku to z przymrużeniem oka .... , ale z doświadczenia wiem , że taki operator obsługuje dwie obrabiarki lub więcej .jasiu... pisze:Nie do końca. Chodzi nie o frezera, ani tokarza, ale o operatora. Skoro ten operator pracuje, wykonując ciągle te same czynności i nie musi posiadać żadnej wiedzy, bo jest udtawiacz, kontroler, majster i tak dalej, to ja takie ogłoszenie rozumiem.WZÓR pisze:zawód operator CNC na psy spada
18 zł x 176 godzin = 3168 zł. Wiem brutto, ale na umowę! Mało jak za taką pracę?
Tak, że dalej uważam , że operator prasy mimośrodowej ma lepiej , a drugiemu nie zazdroszczę.
P.s.
... wszystko zależy do jakiej firmy się trafi .
Jedno jest pewne - dziadowska firma nie da zarobić nikomu.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki