Kurs.

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

magiczny
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: magiczny » 30 sty 2015, 22:45

Powitać :)
Kurs 5-dniowy to lepiej odpuść sobie szkoda kasy .
100 razy bardziej opłaci sie pujść na ten KKZ raz że za darmo dwa że tyle godzin .
Pisałeś że mechanika kończyłeś to powinieneś mieć jakieś pojęcie o obróbce .
Sam jestem słuchaczem takiego kursu KKZ i jestem bardzo zadowolony z niego :razz:
na tygodniu praca a w weekendy kurs jako uzupełnienie wiedzy ;) jakbys miał jakies pytania co do kursu to pisz :mrgreen:

markurz

Post napisał: markurz » 13 lut 2015, 09:43

Mój brat chyba uczestniczył w takim kursie i też był bardzo zadowolony. Tzn, może nie aż tak bardzo, ale uznał, że jest o wiele lepszy, niż niektóre płatne. I to dużo płatne.

CNC-Bogi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CNC-Bogi » 14 lut 2015, 13:12

Różne profile kursów są.
Jedni chcą mieć kurs ogólny (-nikowy;) w zakresie CNC, inni chcą być operatorami konkretnych maszyn z konkretnymi sterowaniami.
W ciągu 40 godzin (5 dni) można wbrew lansowanym sugestiom nauczyć operatorki. Nowe sterowania mają taki self-teacher / guider wpisany do CNC... :?:
Jeśli ktoś chce poznać normy, normy BHP, obliczenia technologiczne, etc., etc.
może przeczytać to z podanych linków i notatek.
A kto ma kłopoty z obsługą PC-ta i rozumieniem np. kursora, odbyć inny kurs - obsługi PC.
Posługiwanie się przyrządami pomiarowymi (suwmiarką i średnicówką) to też inny kurs.
Opracowywanie technologii skrawania, toczenia, frezowania, to...
Niezawodna exploatacja maszyn CNC, to..., itd.
:lol:

Sigvbleid

Post napisał: Sigvbleid » 18 mar 2015, 11:31

Witam Panów.

Nie chcąc śmiecić forum nowym tematem, chciałbym zapytać czy ktoś się zetknął, albo posiada opinie na temat kursu z obsługi obrabiarek sterowanych numerycznie w ZDZ Katowice.

http://www.kursy.tychy.zdz.pl/pracownia ... ,667,667,0

Kurs trwa 120h (102 teoria + 18 praktyki)

Szukam takiego kursu ponieważ chciałbym złapać trochę podstaw z obróbki CNC (nie, nie chce być guzikowym), a następnie zwiększać tą wiedzę poprzez to forum i literature, jak i pracę, gdzie będę mógł zdobyć doświadczenie.

Jestem zaocznym studentem mechaniki i budowy maszyn, więc kurs 1.5 roczny mnie nie interesuje.

Pozdrawiam,
Sigvbleid

Robertas

Post napisał: Robertas » 28 mar 2015, 11:56

Ale czy 5 dniowy kurs to jednak nie za mało?
Bo wygląda to ciekawie, że tak szybko można się nauczyć, ale w praktyce to chyba nie jest już takie kolorowe.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kubus838 » 28 mar 2015, 13:18

Robertas pisze:Ale czy 5 dniowy kurs to jednak nie za mało?
Bo wygląda to ciekawie, że tak szybko można się nauczyć, ale w praktyce to chyba nie jest już takie kolorowe.
W pięc dni to można się wzorowo nauczyć tylko jednego pod warunkiem, że partnerka/partner Ci pomogą. Nie licz na chwalone kursy 5-cio dniowe. To jest zwykłe oszustwo po ta aby mieć klientów a co za tym idzie kasę.

robert

multivac
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: multivac » 17 kwie 2015, 09:17

Witam.
Dopisze sie do tematu,bo moze i mi ktos pomoze.

Sam mialem kurs 5 dni w siedzibie DMG i po tych 5 dniach,mialem Taki metlik ze masakra,potem siedzialem 2 tygodnie i sie uczylem pod okiem specjalisty,a i to bylo malo...

Po spedzeniu kilku wekkendow z maszyna dopiero moge powiedziec,ze cos umiem,cos... bo zaglebiac sie nie bede.

Ale tu mam pytanie,ma ktos moze ksiazke z przykladami do programowania podstaw,chodzi mi o material szkoleniowy,bo teraz mam praktykanta,sam mialem taka ksiazke z kursu,ale to mi zaginelo.

Nie chodzi mi o cala instrukcje do hh tylko przyklady programowania Kontur,wiercenia itd.
Ja nie mam czasu aby mu cos narysowac i on to potem programowal.

Pzd.

CNC-Bogi

Post napisał: CNC-Bogi » 20 kwie 2015, 13:34

No właśnie, dobre notatki z kursu...
Ci, którym spieszyło się do pracy za granicą, na 5-dniowy, intensywny kurs* nie narzekali... :mrgreen:
Kiedy w trakcie szkolenia surowego kursanta, "robi się mętlik", najprościej zrobić przerwę po 2-ch dniach szkolenia, potem kolejne 3 dni szkolenia odbyć za tydzień lub 2 tygodnie.
Drugi rodzaj "mętlika" jest wtedy, gdy świeżo upieczony(fest zakuty) kursant stanie przy maszynie, już na swoim stanowisku pracy, wtedy słychać skargi, że "na kursie było inaczej"... i od nowa trzeba tłumaczyć, że np. nie wszystkie funkcje G,M mają we wszystkich systemach CNC i maszynach CNC te same znaczenia.
A propos: przecież od lat 70-tych grupy serwisowe uruchamiające maszyny NC/CNC przeszkoliły setki operatorów i tak jest do dziś.

Matikes

Post napisał: Matikes » 12 maja 2015, 22:33

Witam wszystkich, chciałbym rozpocząć naukę jako operator obrabiarek skrawających,czytam dużo na temat zdania są podzielone czy Kurs (5 dniowy) czy Kurs Kształcenia Zawodowego ale liczę na wasza pomoc co wybrać. Wiec znalazłem taki KKZ http://www.apedukacja.pl/operator-obrab ... h,844.html oraz taki kurs(5 dniowy) blisko mojego miejsca zamieszkania widziałem ze był już w tym temacie http://emt-systems.pl/kurs-cnc-programo ... html.Teraz pytanie do was jako bardziej doświadczonych ludzi co byście mi chłopaki w tej sytuacji doradzili,przyznam ze nigdy nie miałem okazji pracować w tym zawodzie a przyznam ze widział bym się jako operator. Pozdrawiam i czekam na opinie rady sugestie :)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 12 maja 2015, 22:46

Matikes pisze:...Teraz pytanie do was jako bardziej doświadczonych ludzi co byście mi chłopaki w tej sytuacji doradzili, ...
.... wiadro zimnej wody na głowę.
W 5 dni to nawet dobrym tancerzem nie zostaniesz. :???:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”