Jaki laser wybrać do 25 tys.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Duża firma musi dużo zarobić.komar15 pisze:jeśli się decydujesz na kolejny laser pokroju serona, to poszukaj gdzie indziej, bo znajdziesz bardzo podobne, jeśli nie takie same, a w seronie przepłacisz. i to sporo.
Kilku wspólników, sekretarki, biura, księgowe, samochody, pracownicy, wypady na narty...
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Witam ponownie, zdecydowałem się na laser serona o polu roboczym 60x40. Nie wiem jak inne lasery tej klasy ale myślę, że ten nie jest najgorszy, wygląda bardzo solidnie. Mam go 1,5 roku i jak do tej pory siadła dmuchawa i pompka wody (obie rzeczy naprawiłem sam) wiec wyposażenie dodatkowe. Kilka razy zaczął jeździć bez sensu uderzając w boczną ściankę. Laser ma przepracowane niecałe 1000 godzin. Serwisuje go sam. Dodam, że ceny w serwisie są bardzo wysokie. Nie wiem ile wytrzymują tuby przy cięciu ale moja już powoli traci moc.
Szukam kolejnego o większym polu roboczym i jeśli trafi mi się podobny chętnie go kupie ponownie
Szukam kolejnego o większym polu roboczym i jeśli trafi mi się podobny chętnie go kupie ponownie

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Witam. Dawno mnie tutaj nie było.
Kal123 szczerze mówiąc dawno nie działałem na ploterze Serona ze względu na to że głównie to tylko od zwykłego chińczyka różnią się ceną i obudową, którą chyba Chiny też im produkują. Widziałem ostatnio u znajomego i szczerze mówiąc cena 8 tys większa niż w innych firmach a jakość Serona niczym się nie różni. Nawet te "super nowoczesne designem klapy" są tak malowane jak tylko w Chinach potrafią. Szybciej zakupiłbym w tańszej firmie która jedzie na dobrych podzespołach a nie bije kasy dlatego że się nazywa Seron. Szczęście że znam się trochę na elektronice, mam kilka ploterów i umiem sobie to sprawdzić.

Kal123 szczerze mówiąc dawno nie działałem na ploterze Serona ze względu na to że głównie to tylko od zwykłego chińczyka różnią się ceną i obudową, którą chyba Chiny też im produkują. Widziałem ostatnio u znajomego i szczerze mówiąc cena 8 tys większa niż w innych firmach a jakość Serona niczym się nie różni. Nawet te "super nowoczesne designem klapy" są tak malowane jak tylko w Chinach potrafią. Szybciej zakupiłbym w tańszej firmie która jedzie na dobrych podzespołach a nie bije kasy dlatego że się nazywa Seron. Szczęście że znam się trochę na elektronice, mam kilka ploterów i umiem sobie to sprawdzić.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
A ja mam Techsola 4030. maszyna ma prawie 6 lat, ja mam ją od prawie 3 lat. Jeździ, działa wycina graweruje. Mam zamiar ją trochę podremontować, ale nie mam przestoju - muszę poczekać do wakacji. Dałem za używkę połowę ceny nowego, i jestem zadowolony. Jedyne na czym się przejechałem to tuba TONGLI którą kupiłem na allegro. Sprzedawca cwaniak, a siadła po 1,5 miesiąca. Kupiłem oryginalną w techsolu i działa ok.
Zawsze mi odpisuje właściciel (tak mi się zdaje) toteż firma chyba niezbyt wielka - nie musi marnotrawić kasy na pracowników
Części jak to części - zamienne drogie jak złoto, szukam zamienników, ale wszelkie wątpliwości drobne jakie miałem zawsze mailowo dostałem odpowiedź. Generalnie nie mam się do czego przyczepić.
Pompka do wody też mi padła, ale wymieniłem na Chiller
Polecam takie rozwiązanie, ale zakup bezpośrednio u kolegów w Chinach.
Zawsze mi odpisuje właściciel (tak mi się zdaje) toteż firma chyba niezbyt wielka - nie musi marnotrawić kasy na pracowników

Części jak to części - zamienne drogie jak złoto, szukam zamienników, ale wszelkie wątpliwości drobne jakie miałem zawsze mailowo dostałem odpowiedź. Generalnie nie mam się do czego przyczepić.
Pompka do wody też mi padła, ale wymieniłem na Chiller

Jest robota - jest pinonc 

-
Koledzy a tak z ciekawości zapytam gdzie zdobywacie zlecenia na te plotery ?
Zajmuję się czymś innym ale też myślałem o zainwestowaniu w jakiś konkretny ploter laserowy. Czy można na tym zarobić ?
Bo takie usługi chyba nie są aż tak drogie. Tym bardziej że taki ploter ma ograniczoną żywotność 6000-10000 godz a później co z nim wymiana na nowy czy remont kapitalny ?
Pozdrawiam
Zajmuję się czymś innym ale też myślałem o zainwestowaniu w jakiś konkretny ploter laserowy. Czy można na tym zarobić ?
Bo takie usługi chyba nie są aż tak drogie. Tym bardziej że taki ploter ma ograniczoną żywotność 6000-10000 godz a później co z nim wymiana na nowy czy remont kapitalny ?
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Tak prawdę powiedziawszy ze zleceniami jest krucho.
Były dotacje unijne na lata 2009-2014 i teraz na mieście możesz się potykać o te plotery.
Dosłownie u mnie jest chyba z 8 w okół niewielkiego centralnego rynku gdzie jest piekarnia spożywczak i fryzjer.
Jeśli to ma usprawnić proces produkcji to zakup jest ok. Jeśli chcesz konkurować z paroma tysiącami mikroproducentów z schowka na szczotki to cen ich nie przebijesz. Nie muszą amortyzować maszyny bo mieli ją za darmo.
Tak na serio do idź w miasto i popytaj się kto ma ploter laserowy, tego jest od groma.
Były dotacje unijne na lata 2009-2014 i teraz na mieście możesz się potykać o te plotery.
Dosłownie u mnie jest chyba z 8 w okół niewielkiego centralnego rynku gdzie jest piekarnia spożywczak i fryzjer.
Jeśli to ma usprawnić proces produkcji to zakup jest ok. Jeśli chcesz konkurować z paroma tysiącami mikroproducentów z schowka na szczotki to cen ich nie przebijesz. Nie muszą amortyzować maszyny bo mieli ją za darmo.
Tak na serio do idź w miasto i popytaj się kto ma ploter laserowy, tego jest od groma.