Co to za tokarka + kilka pytań.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 18
Może masz racje, ale co jeślibym toczył wałki o długości 50-100cm ? będzie nimi zapewne miotało ładnie na boki
A o odczycie cyfrowym myślałem dlatego, że to może być jakaś alternatywa na te luzy w pokrętłach - wymiana śrub(przez jakąś firmę) itp to pewnie będzie taki sam koszt jak zakup odczytu - a na odczycie będzie wygodniej pracować.
Ogólnie zamontowałem w koniku kieł i w uchwycie - po kręceniu uchwytem kieł kręcił się 3-4mm od kła w koniku - tzw. robił takie koła obok
P
Może w poniedziałek będą nowe szczęki - wtedy zobaczę co dalej
Oby nie okazało się, że uchwyt(ślimak)
nie jest też walnięty.

Ogólnie zamontowałem w koniku kieł i w uchwycie - po kręceniu uchwytem kieł kręcił się 3-4mm od kła w koniku - tzw. robił takie koła obok

Może w poniedziałek będą nowe szczęki - wtedy zobaczę co dalej

nie jest też walnięty.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Liniały to jest alternatywa ale jak zobaczysz jak Ci będą cyferki na skali skakały to osiwiejesz ze szczęścia . Jak będziesz chciał trochę luzy skasować się okaże że nie będzie się dało w jednym miejscu kolbą pokręcić . Jeżeli łoże jest bardzo wytarte to na początku wałka wymiar uzyskasz a gdzieś po środku i na końcu już zupełnie inny niż zadany. Taki podstawowy test jaki koledzy doradzili ma na celu określenie czy tokarka trzyma geometrię czy to kompletny złom do generalnego remontu czy przetopu. Śruba lub nakrętka w koniu wyrobiona to najmniejszy pryszcz.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
Właśnie ciężko tam wykonać ten podstawowy test bo są 2 szczęki nr 3 i 1 nr 1
P To nie wina konika a tych szczęk - tylko takie mają, póki innych nie ogarną to ja tam wiele nie zdziałam.
Bo jak zamontuje byle jaki element to on zamiast kręcić się w osi to robi jakieś jajka - czy jak to nazwać
tak jakbym pod jedną szczękę podłożył jakąś blaszkę 2-3mm.

Bo jak zamontuje byle jaki element to on zamiast kręcić się w osi to robi jakieś jajka - czy jak to nazwać

-
Dziś doszły szczęki i przetoczyłem kawałek wałka - wióry szły aż miło
W porównaniu do tego co było na starych szczękach to bajka.
Wymiar w sumie jakoś trzyma, ale na odcinku około 30cm była różnica 0,04mm - co o tym sądzicie ? podobno przy tych wałkach co będę robić to nie problem.
Toczyłem bez konika bo kieł nie był w poziomie - jutro będę próbował go jakoś ustawić - jeśli macie jakieś podpowiedzi to piszcie.
Niepokoi mnie też ten spory luz na supporcie tzw. oś Y
Myślę, że z odczytem mogą być nawet problemy tzw. jak przekręcę te pół obrotu luzu to strasznie gwałtownie rusza- ciężko zapanować nad tym.
Ile może kosztować wymiana takiej śruby - tak pi razy drzwi - bo wiem, że to zależy od wielu współczynników.
Ktoś kto się na tym nie zna pewnie nie poradzi sobie z tym ?

Wymiar w sumie jakoś trzyma, ale na odcinku około 30cm była różnica 0,04mm - co o tym sądzicie ? podobno przy tych wałkach co będę robić to nie problem.
Toczyłem bez konika bo kieł nie był w poziomie - jutro będę próbował go jakoś ustawić - jeśli macie jakieś podpowiedzi to piszcie.
Niepokoi mnie też ten spory luz na supporcie tzw. oś Y
Myślę, że z odczytem mogą być nawet problemy tzw. jak przekręcę te pół obrotu luzu to strasznie gwałtownie rusza- ciężko zapanować nad tym.
Ile może kosztować wymiana takiej śruby - tak pi razy drzwi - bo wiem, że to zależy od wielu współczynników.
Ktoś kto się na tym nie zna pewnie nie poradzi sobie z tym ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt: