Budowa lasera

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: diodas1 » 26 cze 2007, 14:55

Trike3, Wysłałem do Ciebie E-mail.

Tagi:

Autor tematu
Trike3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18

Post napisał: Trike3 » 27 cze 2007, 22:49

No to mam milowy krok do przodu :)

Właśnie dziś odpalił laser i działa :)

Problem był banalny sami z kolegą go naprawiliśmy, po prostu tam są takie ferryty owinięte drutem i jeden z nich był urwany. Tylko widać nie było.

Także sprzęt działa, mimo wszystko wielkie dzięki za cenne informacje.

Teraz zaczyna się następny etap już kombinuję co zrobić żeby ustawić dobrze lusterka i soczewkę hmmm.

No nic jutro próby dalsze :)

Pozdrawiam Marcin

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 27 cze 2007, 23:43

Witam i gratuluję. Też się cieszę :grin:
Po głowie chodzi mi pewien pomysł...Tuba laserowa ma wbudowane dwa lusterka na końcach. Te lustra mają odbijać promieniowanie podczerwone. Ponieważ sam jeszcze nie miałem tego w łapkach, mam pytanie-jak te lusterka wyglądają? czy są całkowicie nieprzezroczyste, gdyby zechcieć przez nie looknąć okiem pod światło? Oczywiście przy wyłączonym laserze :!:

Autor tematu
Trike3

Post napisał: Trike3 » 28 cze 2007, 07:59

Witam ponownie.

Jeśli chodzi o lusterka to ie są przeźroczyste tylko jakby blaszki pokryte złotem (ponoć :)).
Soczewka jest ciemno żółta.

Pozdrawiam.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 28 cze 2007, 12:10

Zapytałem o te lusterka, bo miałem nadzieję że uda się przez nie zaświecić np małym laserkiem-breloczkiem na światło czerwone. To ułatwiłoby ustawianie całej optyki. Lusterka używane do kierowania mocy w ploterze są rzeczywiście złocone, jak wynika ze spotykanych opisów. Liczyłem na to że te, które są przyklejone do tuby, wykonane są z jakiegoś związku chemicznego o szczególnych własnościach, a nie z metalu. Skoro nie, to trzeba działać metodą prób i kolejnych korekcji. Promienia podczerwonego nie widać ludzkim okiem, ale widać skutki jego oddziaływania, czyli temperatury materiału na który pada. Myślę że trzeba obniżyć na minimum moc lasera i strzelać krótkimi impulsami na papier ustawiony na spodziewanym kierunku przebiegu promienia, kolejno korygując elementy optyki. Małą mocą i krótkimi strzałami, żeby kartka nie stawała w płomieniach. Jeżeli zwykły papier nie da dobrego i czytelnego rezultatu to możesz użyć papier z faxu, który czernieje w miejscu podgrzania. Czy masz jakieś odpowiednie okulary ochronne? Są konieczne bo przecież mogą też powstać jakieś niekontrolowane odbicia.

Autor tematu
Trike3

Post napisał: Trike3 » 28 cze 2007, 13:39

Okulary ochronne ale jakiego typu mają być ??

Jakieś specjalistyczne ??

Nawet nie wiem że powinny być :)

Davido_olawa
Posty w temacie: 2

Post napisał: Davido_olawa » 28 cze 2007, 13:49

Jest to laser CO2 wiec okulary muszą być przystosowane do pracy z tym laserem czyli muszą chronić przed długością fali 10600nm.Na twoim miejscu nie bawiłbym sie laserem bez odpowiedniej ochronny...Jeżeli postanowisz inaczej zbieraj kase na klawiature z klawiszami Braila

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 28 cze 2007, 14:11

Dobrze że o tym wspomniałem :shock:
Muszą być przy pracy z laserem używane okulary ochronne które ograniczają możliwość UTRATY WZROKU. Oczywiście pewnie i one nie pomogą przy bezpośrednim trafieniu, dlatego nie należy się przy tych pracach spieszyć. Kilka razy pomyśleć zanim włączy się tubę. Sam zobaczysz że niewidoczny strumień podczerwieni, nawet bez ogniskowania jest zdolny wypalić dziurę w wielu materiałach, a także zwęglić ciało. Nie trzeba zbytniej wyobraźni żeby domyślić się co może zrobić z delikatnym przecież okiem. Takie specjalistyczne okulary wyglądają np tak http://cgi.ebay.com/Protection-Safety-G ... dZViewItem Prawdopodobnie w Polsce też można takie okulary kupić. Może w sklepach CEZAL bo w medycynie także używa się laserów. Może w sklepach sprzedających środki ochronne BHP, może w specjalistycznych sprzedających plotery laserowe. Okulary używane przy laserach CO2 do najtańszych nie należą. Dlatego myślę...czy przypadkiem nie nadawały by się okulary spawalnicze :?: Może ktoś z czytających to forum użytkowników laserów wypowie się na ten temat.

Autor tematu
Trike3

Post napisał: Trike3 » 28 cze 2007, 14:45

HMM

Bezpośredniego kontaktu z wiązką nie mam, ale faktycznie cenna uwaga tylko muszę znaleźć sprzedawce takiego czegoś :(.

Pozdrawiam

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 28 cze 2007, 15:23

Tak Ci się tylko wydaje że nie masz, niestety. Nie musi wiązka koniecznie przejść przez Twój organizm żeby naszkodzić. Najpewniej z ciekawością zechcesz luknąć na obrabiane miejsce w trakcie cięcia. Może ktoś z oglądających Twoje dzieło zapragnie tego samego. Ognisko podczerwieni powoduje destrukcję materiału więc możesz dojrzeć jakieś dymy, opary lub błyski ognia. To jednak nie wszystko. Część energii nie zostanie zaabsorbowana i zamieniona na ciepło ale odbita i rozproszona. Nie zobaczysz tego bo ta długość fali nie jest odbierana przez nasz wzrok, ale soczewka oka zbierze te szkodliwe śmieci i skupi je na siatkówce. Tam też nastąpi "grawerowanie" . Lepiej więc w trakcie obróbki nie patrzeć na materiał. Na pewno bawiłeś się wskaźnikiem laserowym dającym czerwony promień. Jest na nim ostrzeżenie żeby nie świecić w oczy. Wystarczy jednak patrzeć na czerwony punkt rzucony z tego lasera na ścianę żeby po chwili mieć długo utrzymujące się "mroczki" przed oczami. Laser CO2 który masz, wyrzuca z siebie promień o 10000 razy :!: większej mocy. Tu kończą się żarty a zaczynają strome schody. Jest taka choroba wzroku nazywana potocznie chorobą hutników. Powstaje ona właśnie w wyniku zaglądania do pieca bez odpowiednich okularów. Kończy się nieodwracalną ślepotą :sad:
Wybacz że trochę straszę i malkontencę ale lepiej żebyś o tym wiedział wcześniej niż zbyt późno.
Tutaj masz ofertę polską http://images.google.com/imgres?imgurl= ... l%26sa%3DN

Cena przyprawia o ból głowy. Dlatego myślę że taniej i bezpieczniej jest na koniec zamknąć całą konstrukcję blaszaną pokrywą, i zrobić wyłącznik jak w drzwiach do mikrofalówki. Żeby mieć możliwość podglądu można do środka wpakować małą kamerę przemysłową, która będzie tańsza niż te okulary.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”