Od jakiegoś czasu przeglądam forum, ale nie było jeszcze okazji, żeby zawrócić Wam głowy

Pozwoliłem sobie podtrzymać wątek kolegi @Osy bo mam podobny do niego problem w chwili gdy otwierał ten wątek.
Zamierzam kupić ploter laserowy CO2 i chcę Was poprosić o radę przy jego wyborze.
Jestem nieco bardziej (chyba) ostrożny od kolegi @Osy i planuję zakup jak najtańszej maszyny na początek. To będzie pierwszy mój kontakt z CNC, postanowiłem więc zakupić najpierw coś taniego aby przekonać się czy nadaję się do obsługi takich maszyn i sprawdzić empirycznie "czym się to je"

Chcę od razu na wstępie uspokoić użytkowników: nie jestem trollem takim jak tu czasem zaglądają. Od około dwóch miesięcy intensywnie szukam informacji na temat CNC i uznałem, że wiem już (mniej więcej) o co Was zapytać

Skłaniam się do zakupu w Chinach (pewnie Aliexpress lub na głównej Alibabie, ale jeśli ktoś ma inne sugestie to chętnie o nich przeczytam)
Miałem kiedyś do czynienia z chińskim towarem i z doświadczenia wiem, że Chińczycy potrafią już robić dobre urządzenia, kłopot polega raczej na tym jak odróżnić tych, którzy produkują dobrej jakości maszyny od całej masy tandeciarzy i zwykłych oszustów. Jeśli ktoś z Was ma doświadczenie w zakupach w Chinach (lub zna dobre chińskie firmy) to bardzo proszę o rady. Drugą ważną kwestią jest sam import i opłaty na granicy, jeśli ktoś wie jakie są te opłaty (lub może zna sposób żeby ich uniknąć) to także w tym względzie proszę o sugestie.
Maszyna ma być tania ale nie chcę, żeby była zabawką. Chciałbym przy jej pomocy nauczyć się obsługi ( pewnie jakiś nowszy sterownik, bo stare to chyba tylko wino jest dobre) i ewentualnie sprawdzić czy będzie zapotrzebowanie na usługi cięcia (grawerowania) na lokalnym rynku. Na początek planuję cięcie sklejki do 6mmm i (być może) uszczelek z klingerytu (lub kręgielitu) Szczerze pisząc to nie wiem nawet czy ploter CO2 przetnie taki klingeryt?
Fajnie byłoby nauczyć się też wykonywania prostych projektów do cięcia i grawerowania.
Przygotowałem specyfikację takiego urządzenia "do nauki" i bardzo proszę doświadczonych kolegów o krytykę i sugestie co powinienem zmienić:
1. Pole robocze: 30 x 40 cm
2. Tuba szklana 60W (czy do takiej mocy potrzebna jest już chłodnica wody?, a jeśli tak to czy CW3000 wystarczy?)
3. Max prędkość cięcia. Wielu sprzedawców w Chinach podaje 1000mm/s ale czy ten parametr ma jakiekolwiek przełożenie do rzeczywistości? Mnie jako laikowi wydaje się to bardzo szybko, ale czy można to jakoś sprawdzić na odległość?
4. Opuszczany stół. Nie wiem czy ta funkcjonalność jest bardzo istotna, no ale do grawerowania grubszych przedmiotów pewnie się przydaje.
5. Plaster miodu czy noże?
Reasumując: Chciałbym poddać Waszej krytyce mój sposób podejścia do tematu.
Bardzo chętnie przeczytam też jeśli ktoś zechce podzielić się wiedzą na temat: jak oddzielić ziarno od plew w Chinach przez internet? Chodzi mi o praktyczne wskazówki, jeśli ktoś z Was ma doświadczenie w tym względzie.
Jak rozpoznać dobry sterownik w ploterze laserowym CO2? Które z nich są dobre a których raczej unikać?
Czy 60w co2 (szklana tuba) to wystarczająca moc do cięcia sklejki 6mm? Jaką prędkość cięcia jestem w stanie uzyskać?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
pozdrawiam
Zbyszek