Modernizacja TUD40
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Taka zmiana jest podyktowana aktualnie teoretycznymi dywagacjami nad możliwością przeróbki jej na CNC. Mam pytanie do użytkownika kamar. Na Pańskiej stronie odnalazłem zdjęcia zmodernicowanego TUC 40. I jeśli oczy mnie nie mylą wymienił Pan śrubę trapezową na toczną. Może Pan uchylić rąbka tajemnicy jak dokonano zmiany nakrętki dzielonej na toczną (tzn jak ją przymocowano do suportu)?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Proponuje obejrzeć raczej tu https://www.cnc.info.pl/topics56/liftin ... t33469.htm a nie na stronie. Nakrętki nie zamieniałem a robiłem jej nowe mocowanie zamiast zbędnej skrzynki suportowej.
-
- Kontakt:
To nie u mnieantczakm pisze: to zapewne podwójne łożysko kulkowe skośne

https://www.cnc.info.pl/topics30/szlifi ... 890,40.htm
-
- Kontakt:
Niczym nie powiejeantczakm pisze:Powieje to pewnie teraz brakiem wiedzy w zakresie łożyskowań ale w takim razie jak zapewnione jest przejmowanie obciążeń osiowych?

Nikogo nie przekona że łożysko zwykłe kulkowe tez przenosi obciążenia osiowe. Że mniejsze ale wystarcza.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Znów urodziło się pytanie. Poradziłem sobie z posuwem wzdłużnym (obliczenia, mocowanie śruby i nakrętki do łoża itp). Zabieram się za poprzeczny jednak już na wstępie analizuje rozwiązanie tego mocowania łożysk śruby. I jedno nie daje mi spokoju. Mam wrażenie że z jednej strony śruba została osadzona w tej panewce która była fabrycznie. To prawda?
Pozdrawiam
Pozdrawiam