WEGSTR gotowa frezarka za ok 2000 zł
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Za wcześnie na taki post 
Tu nie chodzi, że ja swoje wiem (ale to też
) tylko o to, że dyskusja z definicji musi mieć 2 strony. Trzeba omówić za i przeciw. Ja omawiam argumenty "za" z racji natłoku argumentów "przeciw". Odpowiadam na zarzuty co do jakosci frezarki. Raczej mogę w drugą stronę powiedzieć podobnym podsumowaniem, że swoje wiesz 
Ponieważ nikt tu nie ma tego ustrojstwa, opieramy się na domysłach. Jednak podejrzewam, że nawet jak kupię i napiszę, że cacy, fajnie, super, to zostanie potraktowane to jako "kupił to teraz nie przyzna się, że umoczył"
Jak napisałem, kupię, w 90% procentach będę zadowolony i _postaram_ się opisać co i jak bez zbędnych uprzedzeń i faworyzowań, czyli możliwie obiektywnie.

Tu nie chodzi, że ja swoje wiem (ale to też

Ponieważ nikt tu nie ma tego ustrojstwa, opieramy się na domysłach. Jednak podejrzewam, że nawet jak kupię i napiszę, że cacy, fajnie, super, to zostanie potraktowane to jako "kupił to teraz nie przyzna się, że umoczył"

Jak napisałem, kupię, w 90% procentach będę zadowolony i _postaram_ się opisać co i jak bez zbędnych uprzedzeń i faworyzowań, czyli możliwie obiektywnie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jedyny argument za, to, że wygląda ładnie jak mebel. Na tym lista "za" się kończy. Zachwycać się tym urządzeniem może jedynie ktoś, kto z CNC nie miał żadnej styczności i zadowoli go fakt, że maszyna robi cokolwiek.jhusak pisze:Ja omawiam argumenty "za" z racji natłoku argumentów "przeciw". Odpowiadam na zarzuty co do jakosci frezarki.
-
I że jest cicha, że można _spokojnie_ w plastikach robić i w sklejce, można sobie ornamenty robić w egzotycznym drewnie, robić zabawki, a nawet w alu wycinać, choć przyznaję, że nie stosował bym tej maszynki do tego celu jako głównego, chyba, że mechanizm będzie tak zrobiony, że nie będzie się luzował ani wycierał (a ponoć coś takiego jest tam zastosowane)
Jedynie prędkość pozostawia wiele do życzenia, jest to taki ślimak. Aha, i laser można sobie przyczepić i palić gumę
Jeśli kogoś to zadowala, to czemu miałby kupować brzydkie żelastwo za 2-3 x drożej?
Maszynka czeka na dopływ gotówki
Jedynie prędkość pozostawia wiele do życzenia, jest to taki ślimak. Aha, i laser można sobie przyczepić i palić gumę

Jeśli kogoś to zadowala, to czemu miałby kupować brzydkie żelastwo za 2-3 x drożej?
Maszynka czeka na dopływ gotówki

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Na moje oko to właśnie ta czeska maszynka jest conajmniej 2x za droga. Początkujący użytkownik, a raczej na takich nastawia się sprzedawca, może przeżyć szybko rozczarowanie. Maszyna tak wolno pracuje, że może mu zabraknąć cierpliwości na eksperymenty podczas nauki. Ludzie kupują drogie maszyny i nie radzą sobie z obsługą. Po roku bojów sprzedają ze świadomością, że kupili za wolną maszynę, a po prostu zabrakło cierpliwości i wiedzy, żeby dobrać właściwe parametry. Znam to z własnych obserwacji. Od jednego takiego "specjalisty" kupiłem kiedyś frezarkę. Jakież było jego zdziwienie, jak zobaczył za jakiś czas własną maszynę pracującą u mnie jak należy. Nie mógł uwierzyć, że to to samo urządzenie, dlatego jak widzę takiego "żółwia z drewna" jak ten z allegro, to widzę oczyma wyobraźni jak właściciel przeklina zakup, bo brakuje mu cierpliwości. Kolejna robota wychodzi kiepsko, a na yotube było tak ładne. Tu mamy jeszcze taki szczegół, że jak nabywca opanuje sztukę frezowania to i tak 150mm/min nie przeskoczy.jhusak pisze:Jeśli kogoś to zadowala, to czemu miałby kupować brzydkie żelastwo za 2-3 x drożej?
-
Ten argument jest jednym z najistotniejszych, jakie tu padły. W pełni się z nim zgadzam. Tutaj główna sprawa to zastosowania. Do wycinania w abs czy innym pvc jest ok, szybsze posuwy w plastiku wyrywają krawędzie, a tak, jest cacy. Do rzeźbienia nie za bardzo, prędkość (wolność) zabija.
To kompromis tylko ratuje rację bytu tej maszynki.
To kompromis tylko ratuje rację bytu tej maszynki.