Przed chwilą podczas wycinania elementu ze sklejki 4,0 mm tuba laserowa nagle przestała działać. Grawerowałem trochę tekstu na tabliczce mniejszą mocą, a na koniec wycinałem cały element przy ustawieniu 40% mocy. Linia cięcia jest bardzo ładna, ostra i nagle nie ma nic (załączam zdjęcie poglądowe). Silniki krokowe chodzą. Restarty nic nie pomagają. Przyczyną na pewno nie jest zużycie, bo urządzenie było bardzo mało używane. Proszę o sugestie jakie mogą być przyczyny i co można sprawdzić.
Ostatnio dziwny objaw pojawił się na chłodnicy CW3000 - czasami nie działa wentylator, czasami włącza się po dłuższej chwili, ale podaje sygnał że jest OK i puszcza laser, więc to chyba nie to.
Taki efekt pracy -> Linia przerwanego cięcia
Zdjęcie sterowania -> Zdjęcie sterowania - kontrolki
Migają zielone diody obok wtyczek wszystkich trzech osi, pulsuje na czerwono dioda obok wtyczki USB na górze płyty głównej. Nie mogę rozszyfrować tej najjaśniejszej czerwonej diody na dole. Świeci słabym światłem dioda LASER, a po wysłaniu pracy do urządzenia zaczyna świecić mocniej i wszystko działa, oprócz tego że laser nie wypuszcza wiązki.