Jaka obrabiarka?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: WZÓR » 01 kwie 2015, 19:33

Robertas pisze:.... WZÓR , a jak te VF-5 się u Ciebie sprawuje?
Jak się dba , tak się ma .... :grin:
Pracuje na okrągło i większych problemów z nią nie ma.

Mariusz.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Tagi:

MoldMichal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: MoldMichal » 02 kwie 2015, 16:48

dokładnie ..
mój haas VF3 YT bez kolizji:)
i na dokladnosc nie narzekam...
na sztywność - trochę tak :)

z ta dokładnoscia to mnie zabiłeś do dychy - buhahaha
znam starsze haasy co robia prawie w igle ;]

[ Dodano: 2015-04-02, 16:51 ]
pewno jakiś handlowiec DMU- tam top dopiero jaja z serwisem sa !!!
czekanie na części itd...

a jak wersje eco to w ogóle szajs ;)
Pozdrawiam Michał

andrzey520
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: andrzey520 » 02 kwie 2015, 18:14

Już kolega tak nie narzeka na DMG pracuje na eco i jakoś problemów nie mam z nią tak samo jak na Hassie . Jak kto dba tak ten ma jak maszyna po x kolizjach to raczej nie bedzie dobrze chodzić :) pozdrawiam

adiggg
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: adiggg » 03 kwie 2015, 10:10

Kolego Robertas

Moim zdaniem należałoby zacząć od tego jaki wymiar stołu potrzebujesz, analogicznie idąc = wartości posuwów.
Jak duże będą elementy które chciałbyś wytwarzać ?
Oczywiście do jednostkowych elementów taki Haas nie będzie zły tak samo jak i DMG z serii Eco. Osobiście jednak twierdzę że można w tych samych pieniądzach do Haasa lub DMG kupić maszynę z Tajwanu np. CNC Takang, Pinnacle etc. na sterowaniu w zasadzie dowolnym ( Siemens 828-840, Fanuc 0i - 31i, Heidenhain). Porównaj sobie wówczas ciężar takich maszyn przy porównywalnym rozmiarze stołu, porównaj sobie nośności stołu, porównaj całą konstrukcję Tajwanki do ww producentów, moc wrzeciona itp. Jestem przekonany że to porównanie może okazać się dla Ciebie zaskakujące :). Osobiście znam użytkowników takich maszynek - zadowoleni, niektórzy mają w planach kolejną maszynę.

fajnyhenio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: fajnyhenio » 05 kwie 2015, 02:54

Temat rzeka. Ale krótko.

HAAS
Tak jak wypowiadały się osoby przede mną to najgorszy wybór z możliwych. "Jakość adekwatna do ceny" to prawdziwa wypowiedź serwisanta tej firmy. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że centra frezarskie jeszcze jako tako, ale centra tokarskie to po prostu złom. Osobom zachwalającym proponuję przetoczenie gwintu na dłuższym odcinku. Rezultaty będą mówiły same za siebie.

DMG MORI
Pierwsze co się rzuca w oczy to bardzo dobry design. Jakość zdecydowanie lepsza, zdecydowanie wyższa cena. Generalnie obrabiarki dobre, ale delikatne.

Ze swojej strony doświadczalnie polecam każdą obrabiarkę czeskiej produkcji.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: WZÓR » 05 kwie 2015, 10:15

fajnyhenio pisze:...
HAAS
(...) , ale centra tokarskie to po prostu złom. Osobom zachwalającym proponuję przetoczenie gwintu na dłuższym odcinku. ...
Aleś mnie rozbawił ..... , po same pachy. :mrgreen:
...
Ze swojej strony doświadczalnie polecam każdą obrabiarkę czeskiej produkcji.
MAS mi się podoba.
http://www.kovosvit.pl/pl/firma/

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

lewy10psdw
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 05 kwie 2015, 12:07

My już byliśmy zdecydowani na tokarkę z przeciwrzecionem i osią Y MAS, naglił nas jednak czas i kupiliśmy MORI SEIKI NLX 2000/500 SY która była dostępna szybciej. Obdzwoniłem kilka firm w Polsce, które użytkują maszyny MAS i nie słyszałem złych opinii, z tego co mi też wiadomo to są bardzo elastyczni cenowo. Jeżeli ktoś szuka bardzo sztywnej maszyny, to przede wszystkim patrzeć na masę i ślizgi. Oczywiście optymalizacja korpusu, analizy MES itp mają jakiś wpływ :) Ale w większości to chwyt marketingowy, maszyna musi mieć mięsa aby była sztywna. Dodam też, że w odlewni MAS KOVOSVIT lane są korpusy dla najlepszych firm produkujących obrabiarki na świecie.
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.

Autor tematu
Robertas
Posty w temacie: 6

Post napisał: Robertas » 05 kwie 2015, 17:54

WZÓR, to dobrze wiedzieć, że maszyna przy takiej eksploatacji dobrze śmiga ;)

adiggg – z tym sprzętem z Tajwanu, to już mnie zbiłeś z tropu. Bo takie cudeńka to mi akurat wszyscy odradzają. Często słyszałem „tylko nie bierz jakiegoś chińczyka”. No ale każdą opinię jest dobrze poznać! Ale po ogólnym rzuceniu okiem, to faktycznie, te maszyny całkiem dobrze wyglądają.
Tak jak wcześniej pisałem chodzi o części do samochodów i motocykli, dlatego muszę mieć dosyć szerokie pole działania. I dokładnie, będzie to właśnie jednostkowa produkcja, dlatego zależy mi na precyzji, a nie na jakichś zamiennikach (bo trochę tak brzmi, to co piszesz). Wolałbym jednak na samym początku nie tracić na maszynie, która zaraz się zepsuje i cała robota leży…

A może ktoś jeszcze w miarę obiektywnie napisze jak to wygląda z tymi serwisami Haasa?

lewy10psdw
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 05 kwie 2015, 19:17

Robertas ja słyszałem bardzo dobre opinie o Taiwanie, moj znajomy pracuje w bardzo poważnej firmie, która robi oprzyrządowanie dla automotive i maja centra Sunmill, bardzo sobie chwala, stosunek ceny do jakości jest niepodważalny, dobre opinie słyszałem tez o maszynach Dugard jakie sprzedaje Mti. Nie patrz na kraj producenta, myślisz ze skąd pochodzą podzespoły do maszyn ekonomicznych? Jeżeli chodzi o serwis to większość na polskim rynku kuleje i ściemnia jak tylko moze, bo maja nadmiar roboty.
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.

Autor tematu
Robertas
Posty w temacie: 6

Post napisał: Robertas » 09 kwie 2015, 22:53

lewy10psdw dzięki za informacje! Nie ukrywam, że ja jednak nie mam zaufania do chinczyków, ale skoro piszesz, że sprzęt godny uwagi to warto zerknąć. Chociaż już trochę poczytałem sobie o tych Haasach różne opinie i pewnie gdzieś tam bym się rozglądał… Ale to pewnie dlatego, że na samym początku o nich usłyszałem i jakoś tak zapadło mi to w myśli, i już tak to za mną chodzi :P
Co do tych serwisów, to fakt, że wszędzie to różnie bywa. No ale chyba ważne, że są i zawsze w razie czego poratują ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”