Chińskie tokarki CNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Chińskie tokarki CNC
Czy ktoś ma jakies tokraki CNC made in China. Jak to się sprawuje. Jakie są Wasze spostrzeżenia co do tych maszyn. Mój znajomy zakupił taki wynalazek http://www.obrabiarki.biz.pl/tokarki.ph ... niwersalne ale chciałbym sie od innych dowiedzieć co o takich maszynach sadzą. Proszę o opinię. Może kto ma coś takiego.
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Tak, to święta prawda!. Ok 10 lat temu kupiłem wiertarkę stołową, z wyjątkiem korpusu [ który był też popękany wewnątrz ], wywaliłem wszystkie mechanizmy łącznie z silnikiem.misiug pisze:Niestety każdy powie że wszystkie produkty z chin są jednakowe. Tokarki czy zabawki to jeden szajs. Po zakończonej gwarancji pozostaniesz z problemem ciągłych awarii, braku serwisu i części zamiennych. Lepiej dołożyć i kupić japończyka np mazaka lub niemca gildemeister
Wrzeciono najważniejszy element w każdej obrqabiarce było tak zrobione ze pijany kowal zrobił by to o niebo lepiej! zyga frezer
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja doradzalbym zamiast nowego chinczyka lepiej uzywana porzadna maszyne. Akurat w kwestii tokarek nie jestem zbyt biegly, ale z doswiadczenia z innymi maszynami moge smialo taki wniosek wysnuc. Poza tym z tego co czytalem to ta "chinka" wcale nie ma za duzych mozliwosci. Nie chodzi mi tu o gabaryt bo nie kazdy w zakladzie robi osie do lokomotyw, ale o ilosc narzedzi, uchwyt, sterowanie (moj ukochany Fanuc
) itp.

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Ja mam jedna maszyne chinska i nie polecam bo sa miekkie łoża a maszyna ma dopiero 4 lata a juz byla na 2 razy na gwarancji z powodu luzu na łozach wiec nie polecam lepiej polskie nowe TZC,TZD z Chocianowa albo TAE z Andrychowa a jesli pan potrzebuje male maszyny to mozna zakupic CZK Barosz Gwimet. Polskie maszyny a maja swiatowa klase
)

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam!
Mamy mniej więcej od roku chińską tokarkę CNC kupioną na śląsku. Cóż moge powiedzieć...poza ułomnym sterowaniem (Fanuc 0iMB) i faktem, że po pierwszym miesiącu pracy trzeba było podokręcać i powklejać większość śrub na obudowie nie było z nią większych problemów. Poza korpusem, obudową i montażem nic w niej chiśkiego nie ma. 4000 obrotów na wrzecionie, 8-narzędziowa głowica Duplomatic, cichai dość szybka. Osobiści polecam. Największy problem to programowanie z palca tego ............ Fanuca.
Mamy mniej więcej od roku chińską tokarkę CNC kupioną na śląsku. Cóż moge powiedzieć...poza ułomnym sterowaniem (Fanuc 0iMB) i faktem, że po pierwszym miesiącu pracy trzeba było podokręcać i powklejać większość śrub na obudowie nie było z nią większych problemów. Poza korpusem, obudową i montażem nic w niej chiśkiego nie ma. 4000 obrotów na wrzecionie, 8-narzędziowa głowica Duplomatic, cichai dość szybka. Osobiści polecam. Największy problem to programowanie z palca tego ............ Fanuca.