Konstrukcja ALU CNCPain
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Najprostsze to robisz grubszą płytę z wózkami XZ. Wtedy w płycie frezujesz zagłębienie na obudowę nakrętki oraz rowek na śrubę, jeżeli jest potrzebny.SkyLOT pisze:No i napotkałem na pewien problem. Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Szczegóły na filmiku.
U mnie tak to wygląda - płyta o grubości 35 mm, z drugiej strony jest gładka.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 30
- Kontakt:
Witajcie ponownie.
No to po długiej przerwie, przemyśleniach i poprawkach zakończyłem najważniejszą część projektu i powstało takie cuś
Było kilka problemów, które trzeba było poprawić, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że to nie koniec. Jak powszechnie wiadomo, ile par oczu tyle różnych koncepcji i widzenia tego samego w inny sposób.
Mam nadzieję, że pomożecie mi dalej tworzyć "to coś".
Kilka danych,
konstrukcja: profile ALU 90x30mm i 90x45mm
wymiary: dł/szer/wys 850x610x540 mm
pole robocze: 690x430 mm
prześwit osi Z: 93 mm
grubość blatu: 30 mm
prowadnice: Z-20 ; X,Y-25
śruby kulowe: 16/5 lub 16/10
silniki krokowe: 3Nm
.
No to po długiej przerwie, przemyśleniach i poprawkach zakończyłem najważniejszą część projektu i powstało takie cuś

Było kilka problemów, które trzeba było poprawić, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że to nie koniec. Jak powszechnie wiadomo, ile par oczu tyle różnych koncepcji i widzenia tego samego w inny sposób.
Mam nadzieję, że pomożecie mi dalej tworzyć "to coś".
Kilka danych,
konstrukcja: profile ALU 90x30mm i 90x45mm
wymiary: dł/szer/wys 850x610x540 mm
pole robocze: 690x430 mm
prześwit osi Z: 93 mm
grubość blatu: 30 mm
prowadnice: Z-20 ; X,Y-25
śruby kulowe: 16/5 lub 16/10
silniki krokowe: 3Nm
.
Pozdrawiam, Jasiek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Całkiem nieźle to wygląda
.
Liczyłeś ile wydasz na wszystkie kątowniki do połączeń? Drogie to cholerstwo jest. Ja wierciłem profile na wylot i skręcałem na długie śruby.
Jak rozwiązałeś wzmocnienie profili w osi X? Na rysunkach nie widać za bardzo. Jak oś Z jest na samym dole i i karetka na środku to na profilach X są spore momenty skręcające.
Blachy przód i tył są specjalnie nie na całą szerokość?.

Liczyłeś ile wydasz na wszystkie kątowniki do połączeń? Drogie to cholerstwo jest. Ja wierciłem profile na wylot i skręcałem na długie śruby.
Jak rozwiązałeś wzmocnienie profili w osi X? Na rysunkach nie widać za bardzo. Jak oś Z jest na samym dole i i karetka na środku to na profilach X są spore momenty skręcające.
Blachy przód i tył są specjalnie nie na całą szerokość?.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 30
- Kontakt:
Oryginalne kątowniki są cholernie drogie. Mam znajomego który mi to wyfrezuje. Zapytam ile za to weźmie i porównam ceny. Nie będę oszczędzał bo to maszynka dla mnie a nie na sprzedaż.
Parametry i pole robocze znacznie przekraczają moje teraźniejsze potrzeby, więc frezareczka jest przyszłościowa.
Myślę, że całość jest na tyle wzmocniona, że nic niedobrego nie będzie się z nią działo. Będzie frezować w miękkich materiałach, może drobne rzeczy w aluminium. Stal odpada.
Blachy spełniają rolę mocowania silników krokowych a jeśli dodatkowo coś wzmocnią, to tylko na + dla mnie.
Parametry i pole robocze znacznie przekraczają moje teraźniejsze potrzeby, więc frezareczka jest przyszłościowa.
Myślę, że całość jest na tyle wzmocniona, że nic niedobrego nie będzie się z nią działo. Będzie frezować w miękkich materiałach, może drobne rzeczy w aluminium. Stal odpada.
Blachy spełniają rolę mocowania silników krokowych a jeśli dodatkowo coś wzmocnią, to tylko na + dla mnie.
Pozdrawiam, Jasiek