Poszukaj w google dokumentu Danfossa o numerze MG90O202. Znajdziesz też na stronie Danfossa. Szukaj Napędy elektryczne VLT/Dokumentacja/VLT 2800/ Opcja: Brake resistor.
Od strony 15 masz obliczanie rezystancji i mocy. Pozdrawiam.
A i jeszcze jedno. W konfiguratorze sprawdziłem, że nie występuje wersja VLT2800 bez choppera. Więc rezystor się da podłączyć. Czasem w przyrodzie występują takie falowniki do których nie idzie tego uczynić.
Hamowanie wrzeciona Colombo 4kw z falownika DANFOSS VLT2800
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Czy w ty, falowniku można zmienić metodę sterowania z wektorowej na u/f bo słyszałem że u/f pozwala szybciej zatrzymywać wrzeciono. A na razie rezystora brak.
Przeglądnąłem instrukcje ale nie widzę nic na ten temat a w beznadziejnym PDF nie działa wyszukiwanie...
Przeglądnąłem instrukcje ale nie widzę nic na ten temat a w beznadziejnym PDF nie działa wyszukiwanie...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ja mam U/f i hamuje w kilka s. Jak miałem ustawione sterowanie wektorowe to podczas hamowania (nawet jak było ustawione na naście sekund) przy pewnych f rósł mocno prąd, co powodowało zadziałanie zabezpieczenia. Nie zawsze tak 3/10 hamowań.
Ja się poddałem. Nie potrafiłem tak ustawić parametrów, aby hamowało sprawnie.
Nie wiem gdzie teraz (U/f) ta energia podczas hamowania jest rozpraszana, ale hamuje bezproblemowo.
Chętnie bym powrócił do wektorowego. Wrzeciono lepiej sobie radzi z małymi prędkościami.
Możliwe, że rezystor jest jedynym rozwiązaniem.
Robert
Ja się poddałem. Nie potrafiłem tak ustawić parametrów, aby hamowało sprawnie.
Nie wiem gdzie teraz (U/f) ta energia podczas hamowania jest rozpraszana, ale hamuje bezproblemowo.
Chętnie bym powrócił do wektorowego. Wrzeciono lepiej sobie radzi z małymi prędkościami.
Możliwe, że rezystor jest jedynym rozwiązaniem.
Robert