Giętarka Maktek TB3-opinie, spostrzeżenia, uwagi.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Giętarka Maktek TB3-opinie, spostrzeżenia, uwagi.
Potrzebuję giętarki do rur. Kolega odradził mi giętarki hydrauliczne ze względu na to, iż gięte elementy bardzo często ulegają zniekształceniu, ponadto te giętarki gną tylko do 90 stopni. Ciekawą a zarazem tanią alternatywą jest coś takiego: http://www.maktek.pl/gietarka-reczna-tb-3/produkt-510
Będę bardzo wdzięczny za opinie.
Dziękuję.
Będę bardzo wdzięczny za opinie.
Dziękuję.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
W Internecie są dostępne plany takiej giętarki. Można wykonać samu. Z tego co wiem to wypalenie blach z materiałem to koszt około 350zł do tego toczenie i mamy fajną giętarkę. Rozmawiałem z ludźmi którzy sobie zrobili taką i są zadowoleni.
Kamienie z tej giętarki z filmu pozwalają na większy kąt gięcia nawet 180 stopni na tych z makteka tyle nie uzyskasz.
Kamienie z tej giętarki z filmu pozwalają na większy kąt gięcia nawet 180 stopni na tych z makteka tyle nie uzyskasz.
-
Przeliczyłem sobie na spokojnie koszty i wyszło mi, że samemu nie wyrobię się w 2tys zł. Wiem, że jestem w stanie zrobić to lepiej niż dzieci karmione ryżem ale do tej pory nie znalazłem materiału na kamienie/kości/promyki/formy. Pytałem na składnicy o materiał mający taką średnicę i facet powiedział mi, że te wielkości dostępne są na zamówienie. Sprawdził, policzył i zaśpiewał 850zł netto. Na złomach mieli pręty o średnicy max 120 mm, więc przynajmniej o połowę za małe, żeby móc wykonać detal do gięcia rury 1 3/4" a o 2" to mogę zapomnieć. Podobno giganci wykonują kamienie z obciążeń do sztangi ale poza przechwałkami na internetach, zdjęć ani filmów nie widziałem.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Tak jak pisałem wcześniej, na złomach szukałem ale nie znalazłem. Wypalenie (w sensie zlecenie firmie) czegoś takiego z blachy pewnie będzie kosztować majątek. Kolega niedawno ciął "blaszki" 25 i 28 mm. Nie chciał się pochwalić ile zapłacił ale stwierdził, że to był ostatni raz i teraz albo nie weźmie takiego zlecenia albo przetnie kątówką i będzie piłował na frezarce (o ile element będzie odpowiednich rozmiarów).
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Jak cię interesuje to moge dać ci namiar na gościa który sprzedaje dwa kamienie wytoczone na CNC z jakiejś niby tam lepszej stali za 600zł dwie sztuki. Kamienie na rure 1,5 cala i 5/4 cala. Wychodzi 300zł za wytoczony kamień więc nie wiem skąd cena za materiał 850zł netto.
Jeden z tych ludzi o których wcześniej wspominałem to kupił na złomie materiał za 45zł. W firmie za wypalenie plazmą ( i tak będzie toczone) zawołali mu 250zł za materiał na jeden kamień.
Jeden z tych ludzi o których wcześniej wspominałem to kupił na złomie materiał za 45zł. W firmie za wypalenie plazmą ( i tak będzie toczone) zawołali mu 250zł za materiał na jeden kamień.