kasowanie luzu -frezarka cnc
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
ja nigdy nie mówię że tak musi być , kolega szuka przyczyny , nie możliwe a może okazać się racją , czym różni się maszyny CNC od maszyn konwencjonalnych , tym że tu człowiek pisze program i maszyna wykonuje , a przy konwencjonalnej człowiek , od początku do końca , jakość wykonana CNC jest lepsza , mieliśmy w firmie CNC tokarkę Hardinge i po roku łożyska były do wymiany , w jednej maszynie łożyska wytrzymają rok a w drugiej 20 lat ,nie ma na to reguły pozdrawiam
https://www.youtube.com/user/manfiks/videos?disable_polymer=true
nie ważne czy ma 20 lat czy 63 lat niech mówi na TY , ale niech drugiego szanuje :)
nie ważne czy ma 20 lat czy 63 lat niech mówi na TY , ale niech drugiego szanuje :)
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Listwa pomiarowa robi pomiar tam gdzie jest zamocowana. Jeśli istnieje luz DAJĄCY PRZEKOSY na osi Y, to serwomechanizm sterowany sygnałem błędu z listwy nie skasuje histerezy. Innymi luz na samej śrubie przy bezluzowych prowadnicach będzie skasowany w 100%, ale luz skośny na prowadnicach pozostanie częściowo nieskasowany. Im dalej w X od mocowania listwy, tym będzie większy błąd histerezy.jasiu... pisze:Ale on ma listwy pomiarowe, nie bierze pomiaru z przetwornika, ze śruby. Jeśli śruba przestawi stół, to pójdzie impuls i układ pomiarowy maszyny zareaguje. Jeśli śruba stołu nie przestawi, bo ma luz, to dotąd silnik będzie ją ciągnął, dokąd wystarczającą ilość impulsów z listwy otrzyma.
Fakt, luźny stół może się pszemieszczać, ale że powiązana jest z nim listwa, to każde przemieszczenie zostanie od razu wyłapane na listwie, a silnik je zredukuje.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam serdecznie.
Parcuję na frezarce cnc produkcji AVIA ze sterowaniem HH, mam problem przy wykonywaniu owtorów i wałków. teoretycznie maszyna powinna spokojnie wykonać je w tolerancji h7, jednak zarówno w otworach jak i na wałkach widoczne są na ćwiartkach przejazdy po prostej, to samo się dziej kiedy narzędzie przechodzi z jednego promienia w inny. Czy to jest wina luzów???
Parcuję na frezarce cnc produkcji AVIA ze sterowaniem HH, mam problem przy wykonywaniu owtorów i wałków. teoretycznie maszyna powinna spokojnie wykonać je w tolerancji h7, jednak zarówno w otworach jak i na wałkach widoczne są na ćwiartkach przejazdy po prostej, to samo się dziej kiedy narzędzie przechodzi z jednego promienia w inny. Czy to jest wina luzów???
Iza