Frezarki z profili i formatek aluminiowych
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
stal zwykla st3
wielkosc max 800x600
na chwile obecna wypalam to laserem i powaznie mysle czy taniej by nie bylo moc to robic w domu na np takim ploterze.
Nawet sie szykowalem wczesniej to budowy takiej zabawki 6 metrow prowadnicy liniowej i 6 wozki juz czeka.
[ Dodano: 2013-12-16, 12:05 ]
a ja praktycznie nie mam dostepu do frezarki zeby ewentualna rame frezowac dlatego biore pod uwage profile aluminiowe.
wielkosc max 800x600
na chwile obecna wypalam to laserem i powaznie mysle czy taniej by nie bylo moc to robic w domu na np takim ploterze.
Nawet sie szykowalem wczesniej to budowy takiej zabawki 6 metrow prowadnicy liniowej i 6 wozki juz czeka.
[ Dodano: 2013-12-16, 12:05 ]
a ja praktycznie nie mam dostepu do frezarki zeby ewentualna rame frezowac dlatego biore pod uwage profile aluminiowe.
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
Dowcip polega na tym, że ta maszynka oparta na wałkach niepodpartych, składa się głównie z formatek stalowych ciętych ... LASEREMBrisek pisze:a ja praktycznie nie mam dostepu do frezarki zeby ewentualna rame frezowac dlatego biore pod uwage profile aluminiowe.

Maszynek z formatek stalowych ciętych laserem lub wodą było prezentowanych na forum kilka ,
np. ---> Link
W mojej kolumnowej z profili aluminiowych pole będzie 540 x 360 czyli połowę tego co u mike217.
Jego konstrukcja jest dużo prostsza i jak sądzę sporo tańsza .
Gdybym wiedział w co się pakuję na pewno wybrał bym tamtą.
Niestety, napastliwość forumowiczów na wałki niepodparte spowodowała, że zdecydowałem się na profile aluminiowe.
Niewątpliwą zaletą konstrukcji z profili jest fakt, że te Alu-Klocki Lego można rozłożyć i zbudować coś w innym kształcie.
U mnie docelowo skończy się chyba na czymś w rodzaju:

w tym kształcie ale na innych prowadnicach:

Z tych samych klocków wycisnę większe pole pracy.
Wiele wskazuje na to, że taka suwnica ma najlepszy stosunek: pole pracy/ wielkość konstrukcji / sztywność.
Docelowo całość chciałbym schować w taką obudowę:

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
To moze własnie lepiej wypalic formatki stalowe, co bedzie mialo wieksza sztywnosc hmm stal powiedzmy z 12 mm czy taki profil ? Profile przypadkiej przez swoją konstrukcje nie tłumia drgan lepiej ?
Musze sie nad tym powaznie zastanowic bo i w tym i w tym przypadku to sie robią klocki lego
A powinny byc obydwa rozwiazania odpowiednie do wycinania kształtów z blachy 2 mm jakims małym frezem i posuwem
Musze sie nad tym powaznie zastanowic bo i w tym i w tym przypadku to sie robią klocki lego
A powinny byc obydwa rozwiazania odpowiednie do wycinania kształtów z blachy 2 mm jakims małym frezem i posuwem
-
Formatki stalowe palone laserem + profile aluBrisek pisze:To moze własnie lepiej wypalic formatki stalowe, co bedzie mialo wieksza sztywnosc hmm stal powiedzmy z 12 mm czy taki profil ? Profile przypadkiej przez swoją konstrukcje nie tłumia drgan lepiej ?

to dopiero fajne... AluLego:
na wałkach:

wersja bardziej wypasiona:

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Przypadkiem trafiłem w necie na kolejna ciekawą maszynkę:

gdy popatrzyłem ze składa się z profili aluminiowych i stalowych blaszek:

Niczego specjalnie ciekawego się nie spodziewałem.
Zmieniłem zdanie po obejrzeniu tego filmu:
[youtube][/youtube]
A tu filmiki ( niektóre )z montażu maszynki które dobrze pokazują szczegóły konstrukcji :
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
A tu troszkę inne zastosowanie tej maszynki:

[youtube][/youtube]
Ciekawa maszynka

gdy popatrzyłem ze składa się z profili aluminiowych i stalowych blaszek:

Niczego specjalnie ciekawego się nie spodziewałem.
Zmieniłem zdanie po obejrzeniu tego filmu:
[youtube][/youtube]
A tu filmiki ( niektóre )z montażu maszynki które dobrze pokazują szczegóły konstrukcji :
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
A tu troszkę inne zastosowanie tej maszynki:

[youtube][/youtube]

-
sajo pisze:szyny ma podobne jak ta:
![]()
LINK
EDIT:
widzę, że to jest kooperacja
http://www.cncrouterparts.com/grunblau- ... p-219.html

Jeszcze prostsza w budowie

-
Ciekawa maszynka z bardzo solidnych profili aluminiowych.
----> Link

[youtube][/youtube]
Można zrobić dużą lub biurkową:

Tym co szczególnie mi się podoba to konstrukcja bramy, która pozwala optymalnie wykorzystać pole pracy.

----> Link

[youtube][/youtube]
Można zrobić dużą lub biurkową:

Tym co szczególnie mi się podoba to konstrukcja bramy, która pozwala optymalnie wykorzystać pole pracy.