Panowie bez przekrzykiwań proszę

Wiadomo, że każdy ma inne podejście - ogólnie jestem drukarzem. W jednej firmie np drukuje sie non stop i wymienia komplet głowic co pół roku za 200tyś. W innej raz na 3 miesiące robi się 3 dni serwisowe i po 3 latach chodzi na pierwszym zestawie. Więc może i z tubą jest podobnie? Jedna podziałą druga padnie? Czasem paradoksalnie zabana padnie a masakrowana będzie jak nowa?
Ogólnie to śmiesznie jest, bo jestem trzecim właścicielem lasera (kupiłem tani aby się zapoznać z technologią i wogóle) Laser z tą tubą jest z lutego 2010roku, z czego pierwszy właściciel użył go podobno kilka razy i odstawił (tak tak - zakup z dotacji) Drugi właściciel ciął dużo sklejki - wiem, bo będąc po maszynę pokazywał swoje produkty.
Ja natomiast mam maszynę od dwóch lat i wycinam dużo laminatów, graweruję aluminium i sporadycznie wycinam plexi jak się trafi i musi koniecznie być laserem (grubsze niż 3mm i wieksze wolę na frezarce sobie ciąć)
Czsem hips się trafi masowo. Ogólnie nie masakrowałem nadmiarem pracy. Więc jak na tyle lat to nie jest zły wynik. Bawi mnie to, że wszystko było ok, i cięło z katalogowymi prędkościami, lecz się rozkleiło.
Prędkości. Techsol dawał taką książeczkę z proponowanymi parametrami. Ja mam 40W.
3mm Plexi tnę na 7 9to chyba wartość w mm/s) moc 90.
2mm plexi idzie na 15 moc 90
5mm plexi idzie na 2 i moc 90
Nigdy nie brałem większej mocy niż 90% zgodnie z zaleceniem.
Co do CW3000 - moim zdaniem mylisz się co do tego urządzenia - miałem wcześniej właśnie zbiornik 20 czy 30L i po 4h cięcia HIPSU na 60% temperatura była hmm, ciężko określić bo nie miałem miernika ale była ciepła wyczuwalnie. Nie dopuszczałem do tego więcej i częściej sprawdzałem temperaturę. Odkąd mam to urządzenie to nie musiałem hamować pracy. Też bym wolał 5000, ale za 500zł (które dałem za CW3000) nie zdobycia było

Jak się nie ma co się lubi...
Ale dla upartego - zapewne dało by się na bazie CW3000 zmajstrować coś wydajniejszego, Konstrukcja prosta jak cep i w sumie nie widać tam nic co mogło by kosztować tyle ile wynosi regularna cena

Ja chwilowo nie mam czasu na majstrowanie, a i nie narzekałem dotychczas.
Co do tuby: Postawiłem na Tongli laser. Muszę poczekać parę dni, a pare osób juz puka do mnie, ale nie cierpię na nadmiar gotówki i wolę ulokować jak najlepiej.
I jeszcze ciekawostka. Stara tuba 40W którą instalował techsol miała 90cm długości

Może wezme kątówkę i utnę ten wystający konus z maszyny