Uszkodzenie tuby - szukanie przyczyny

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: cinematic2 » 12 lut 2015, 23:28

kalim pisze: A to że rozkleiła się przy 23 to może być efektem wcześniejszych przegrzań.
Bzdury. 30°C to żadne przegrzanie.
Połowa użytkowników chińczyków przekraczała 28-29°C a przerwę robili tylko dlatego, że spadła moc i nic się nie odklejało.
Takie rzeczy po prostu się zdarzają.
Jak pęknięcie opony w samochodzie. Rzadko bo rzadko ale się zdarza.

"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Tagi:

kalim
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: kalim » 12 lut 2015, 23:34

hahah Ty chłopie masz pojecie co mowisz ? jaką firmę reprezentujesz? bo widzę że pojęcia nie masz bladego o tym co piszesz

Autor tematu
bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: bh91 » 13 lut 2015, 01:15

Panowie bez przekrzykiwań proszę :wink: Wiadomo, że każdy ma inne podejście - ogólnie jestem drukarzem. W jednej firmie np drukuje sie non stop i wymienia komplet głowic co pół roku za 200tyś. W innej raz na 3 miesiące robi się 3 dni serwisowe i po 3 latach chodzi na pierwszym zestawie. Więc może i z tubą jest podobnie? Jedna podziałą druga padnie? Czasem paradoksalnie zabana padnie a masakrowana będzie jak nowa?

Ogólnie to śmiesznie jest, bo jestem trzecim właścicielem lasera (kupiłem tani aby się zapoznać z technologią i wogóle) Laser z tą tubą jest z lutego 2010roku, z czego pierwszy właściciel użył go podobno kilka razy i odstawił (tak tak - zakup z dotacji) Drugi właściciel ciął dużo sklejki - wiem, bo będąc po maszynę pokazywał swoje produkty.
Ja natomiast mam maszynę od dwóch lat i wycinam dużo laminatów, graweruję aluminium i sporadycznie wycinam plexi jak się trafi i musi koniecznie być laserem (grubsze niż 3mm i wieksze wolę na frezarce sobie ciąć)
Czsem hips się trafi masowo. Ogólnie nie masakrowałem nadmiarem pracy. Więc jak na tyle lat to nie jest zły wynik. Bawi mnie to, że wszystko było ok, i cięło z katalogowymi prędkościami, lecz się rozkleiło.

Prędkości. Techsol dawał taką książeczkę z proponowanymi parametrami. Ja mam 40W.
3mm Plexi tnę na 7 9to chyba wartość w mm/s) moc 90.
2mm plexi idzie na 15 moc 90
5mm plexi idzie na 2 i moc 90

Nigdy nie brałem większej mocy niż 90% zgodnie z zaleceniem.
Co do CW3000 - moim zdaniem mylisz się co do tego urządzenia - miałem wcześniej właśnie zbiornik 20 czy 30L i po 4h cięcia HIPSU na 60% temperatura była hmm, ciężko określić bo nie miałem miernika ale była ciepła wyczuwalnie. Nie dopuszczałem do tego więcej i częściej sprawdzałem temperaturę. Odkąd mam to urządzenie to nie musiałem hamować pracy. Też bym wolał 5000, ale za 500zł (które dałem za CW3000) nie zdobycia było :wink: Jak się nie ma co się lubi...

Ale dla upartego - zapewne dało by się na bazie CW3000 zmajstrować coś wydajniejszego, Konstrukcja prosta jak cep i w sumie nie widać tam nic co mogło by kosztować tyle ile wynosi regularna cena :shock: Ja chwilowo nie mam czasu na majstrowanie, a i nie narzekałem dotychczas.

Co do tuby: Postawiłem na Tongli laser. Muszę poczekać parę dni, a pare osób juz puka do mnie, ale nie cierpię na nadmiar gotówki i wolę ulokować jak najlepiej.

I jeszcze ciekawostka. Stara tuba 40W którą instalował techsol miała 90cm długości :D Może wezme kątówkę i utnę ten wystający konus z maszyny ;)
Jest robota - jest pinonc :wink:

rendejad
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: rendejad » 13 lut 2015, 11:02

kalim pisze:hahah Ty chłopie masz pojecie co mowisz ? jaką firmę reprezentujesz? bo widzę że pojęcia nie masz bladego o tym co piszesz
Patrzcie Państwo jaki to fachowiec do nas zawitał :-)
Ciekawe ile to ploterów kolega zbudował?

Awatar użytkownika

mumin
Posty w temacie: 1

Post napisał: mumin » 14 lut 2015, 09:16

kalim pisze:hahah Ty chłopie masz pojecie co mowisz ? jaką firmę reprezentujesz? bo widzę że pojęcia nie masz bladego o tym co piszesz
Nie wiem jak to jest że każdy rejestrujący się wczoraj zaczyna "karierę" na forum od wylewania jadu na innych.
Może powinno się wprowadzić coś takiego na forum jak czas na ostygnięcie po pomyślnym zarejestrowaniu się ? np pierwszy post można napisać po miesiącu :wink:

Andrzej_kw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 14 lut 2015, 14:17

kol. kalim ... daj sobie na wstrzymanie, albo pisz wolniej i czytaj swoje posty dwukrotnie przed wysłaniem
A ja podziwiam kol. cinematic2-a. Godna pochwały cierpliwość. Pozdrawiam :)

kol bh91.. może tam nie była 40, a 60? Coś zbyt długa na 40W. Btw parametry, które podajesz raczej wskazują na rezonator o większej mocy niż szklana 40W. Radzę sprawdzić dokładnie, ponieważ nowa może mieć krótki żywot przy wyższym wysokim

andrzej

Autor tematu
bh91
Posty w temacie: 7

Post napisał: bh91 » 14 lut 2015, 20:46

Hej! Tuba nie ma oznaczeń - tylko naklejka gdzie anoda a gdzie katoda i jakiś numer zielonym mazakiem. Na tabliczce znamionowej oraz w ofercie Techsola jest mowa tylko i wyłącznie o 40W (również na dowodzie zakupu pierwszego właściciela) No i katalog parametrów też jest dla 40W.

W firmie której kupuję nową tubę powiedziano, że techsol rzekomo montował kiedyś takie tuby 40W
(to był 2010rok) w sieci faktycznie występują takie tuby 40W, ale to rzadkość. Jutro porozkręcam jeszcze zasilacz może tam będzie coś napisane.

A może... tuba 60W była podłączona pod zasilacz 40w? Ale nie wiem czy to mogło by zadziałać?

P.S.
O na aliexpres coś znalazłem niby w tę sttronę - 40W 85cm
http://www.aliexpress.com/item/40W-Lase ... 38436.html

O a tu znalazłem 40W 1m.
http://bjefr.en.alibaba.com/product/254 ... r_40W.html

Pytanie czy 40W 70cm będzie mogła być zasilona tak samo jak 90cm :???:
Jest robota - jest pinonc :wink:

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: cinematic2 » 16 lut 2015, 22:10

Andrzej_kw pisze:A ja podziwiam kol. cinematic2-a. Godna pochwały cierpliwość. Pozdrawiam :)
Zmartwię kolegę. To nie ma zbyt wiele wspólnego z cierpliwością.
Po prostu poniżej pewnego poziomu nie prowadzi się żadnej dyskusji.
Czy - powiedzmy - literat będzie prowadził dyskusję o historii literatury polskiej z zaczepiającym go na ulicy aroganckim dresem?
Nie jestem literatem ale przypuszczam, że nie.
Bo i po co skoro dres wszystko wie lepiej.

pozdrawiam
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Awatar użytkownika

Yogi_

Post napisał: Yogi_ » 17 lut 2015, 09:57

Witam :-)
cinematic2 pisze:Czy - powiedzmy - literat będzie prowadził dyskusję o historii literatury polskiej z zaczepiającym go na ulicy aroganckim dresem?
Nie jestem literatem ale przypuszczam, że nie.
Bo i po co skoro dres wszystko wie lepiej.
Hy... hy... :mrgreen:
[youtube][/youtube]
Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika

bratanek65
Posty w temacie: 2

Post napisał: bratanek65 » 17 lut 2015, 22:50

bh91 pisze:Hej! Tuba nie ma oznaczeń - tylko naklejka gdzie anoda a gdzie katoda i jakiś numer zielonym mazakiem. Na tabliczce znamionowej oraz w ofercie Techsola jest mowa tylko i wyłącznie o 40W (również na dowodzie zakupu pierwszego właściciela) No i katalog parametrów też jest dla 40W.

W firmie której kupuję nową tubę powiedziano, że techsol rzekomo montował kiedyś takie tuby 40W
(to był 2010rok) w sieci faktycznie występują takie tuby 40W, ale to rzadkość. Jutro porozkręcam jeszcze zasilacz może tam będzie coś napisane.

A może... tuba 60W była podłączona pod zasilacz 40w? Ale nie wiem czy to mogło by zadziałać?

P.S.
O na aliexpres coś znalazłem niby w tę sttronę - 40W 85cm
http://www.aliexpress.com/item/40W-Lase ... 38436.html

O a tu znalazłem 40W 1m.
http://bjefr.en.alibaba.com/product/254 ... r_40W.html

Pytanie czy 40W 70cm będzie mogła być zasilona tak samo jak 90cm :???:
Widzę, że co jakiś czas trzeba przypominać bo wiedza idzie w las.
ŻADNA "tuba" o długości 700mm nie ma 40W mocy.
Oczywiście poza reklamą :-)
I wie to każdy, kto ma miernik mocy laserów. Tylko kto u nas ma miernik skoro nawet "przedsiębiorcy" zarabiający na życie wycinaniem i grawerowaniem nie kupują chillerów tylko pompki akwariowe...
Lasery o długości 700mm mają od 30 do 34W w zależności od producenta, upływu czasu od wyprodukowania (napełnienia) i szczęścia.
Żeby laser miał 40W musi mieć jakieś 80-85cm.
Praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź Pan....
Bajki o 40W to ściema Chińczyków bezmyślnie powielana przez naszych przygłupich handlowców.
Oczywiście nowsze generacje laserów mają większą moc na jednostkę długości ale nikt nie produkuje 40W zabawek w nowej technologii. Bo i po co skoro matoły i tak kupują.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”