Witam Państwa.
Potrzebuję pole robocze rzędu +- 13x15 cm i praca w aluminium i może w czymś twardszym. Konstrukcja czysto hobbistyczna, ale zależy mi na dokładności takiej jak przy grawerowaniu, robieniu małych napisów. Przemiał roboczy nie będzie jakiś wielki, ale jednocześnie obawiam się o to że po 2 grawerkach maszyna będzie rozregulowana, a słaba konstrukcja uniemożliwi mi jej dostrojenie.
1. Jaka konstrukcja dla tak szczegółowych wymagań i małego pola roboczego?
2. Profile aluminiowe odpadają, prawda?
3. Konstrukcja z metalu na zamówienie i przyspawanie spodu z "górą" na której będzie wrzeciono? ale... podobno spawy są słabym elementem konstrukcji z tego co na forum czytałem...
4. Wrzeciono takie jak KRESS z allegro zda egzamin?
Jaki typ konstrukcji dla grawerki/plotera CNC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Jaki typ konstrukcji dla grawerki/plotera CNC
Witam
Z tego co się orientuje to ludzie budują maszyny z tzw. jeżdżącą bramą albo jeżdżącym stołem. Nie musze pisać czym one sie różnia. O tyle co jest zbydowanych maszyn tyle jest opinni które są lepsze. Napewno te z jeżdżącą bramą robią spore wrażenie podczas pracy. O takiej moge pisać bo sam taką zbudowałem. Podstawę mam stalową skręcaną a góre właśnie z profili aluminiowych o udziwnionej kontsrukcji. frezowałem na niej już tworzywo, drewno, mdf, aluminium i stal. A jako wrzeciona używam mini szlifierki typu dremel i na stali dawała radę tylko chłodzenie powietrzne musiałem dołożyć. Tylko cała sztuka nie polega na tym aby położyć materiał na stole, zamontować frez i do roboty. Cała tajemnica polega na ustawiniu samej obróbki czyli prędkość, posów, ilość przejść. Jeżeli proces obróbki żle ustawisz to jaką maszyne byś miał to ją załatwisz w ciągu paru minut. Więc na początek proponuje do testów użyć sturoduru lub styropiany.
robert
Nie ma specjalnych wymagań konstrukcyjnych co do wymiaru pola roboczego. Maszyna czy to ma służyć do grawerowania czy do frezowania 3d powinna być sztywna. Chodzi o to aby potczas frezowania czyli wtedy kiedy wirujący frez wchodzi w materiał nie wyginała się jej konstrukcja a co z tym idzie frez nie ustępował na materiale. W przypadku wiotkiej konstrukcji maszyna nie będzie frezowała zgodnie z wymiarami projektu a co za tym idzie będziesz łamał frezy. Czyli narobisz się a z Twojej roboty nic nie wyjdzie. Dlatego nawet do grawerowania maszyna musi byc sztywna.Sprawiedliwawie pisze: 1. Jaka konstrukcja dla tak szczegółowych wymagań i małego pola roboczego?
Profile aluminiowe jak najbardziej mogą być. Popatrz na projekty zamieszczone na tym forum. Wiadomo, że zwykły profil o przekroju kwadratu będzie wiotki w sosunku do profilu "udziwnionego" czyli z dodatkowymi elementami które go usztywniają. Widziałem wiele frezarek gdzie brama była zbudowana z odpowienich profili aluminiowych i służyły do frezowania 3d czy to w drewnie czy to w stali.Sprawiedliwawie pisze: 2. Profile aluminiowe odpadają, prawda?
Generalnie spawanie takie obrabiarki to zły pomysł. Spaw ma to do siebie, że sciaga. Jeżeli ustawisz sobie kilka elementów na odpowienim wymiarze i je pospawasz to na pewno ustawione wymiary ulegną zmianie. Więc lepiej konstrukcje frezarki skręcać na śrubu.Sprawiedliwawie pisze: 3. Konstrukcja z metalu na zamówienie i przyspawanie spodu z "górą" na której będzie wrzeciono? ale... podobno spawy są słabym elementem konstrukcji z tego co na forum czytałem...
Kres jest dobrym wrzecionem - nie mam tu na myśli ceny bo jej nie znam. Tylko do niego trzeba dobrze usztywnić frezarke.Sprawiedliwawie pisze: 4. Wrzeciono takie jak KRESS z allegro zda egzamin?
Z tego co się orientuje to ludzie budują maszyny z tzw. jeżdżącą bramą albo jeżdżącym stołem. Nie musze pisać czym one sie różnia. O tyle co jest zbydowanych maszyn tyle jest opinni które są lepsze. Napewno te z jeżdżącą bramą robią spore wrażenie podczas pracy. O takiej moge pisać bo sam taką zbudowałem. Podstawę mam stalową skręcaną a góre właśnie z profili aluminiowych o udziwnionej kontsrukcji. frezowałem na niej już tworzywo, drewno, mdf, aluminium i stal. A jako wrzeciona używam mini szlifierki typu dremel i na stali dawała radę tylko chłodzenie powietrzne musiałem dołożyć. Tylko cała sztuka nie polega na tym aby położyć materiał na stole, zamontować frez i do roboty. Cała tajemnica polega na ustawiniu samej obróbki czyli prędkość, posów, ilość przejść. Jeżeli proces obróbki żle ustawisz to jaką maszyne byś miał to ją załatwisz w ciągu paru minut. Więc na początek proponuje do testów użyć sturoduru lub styropiany.
robert
-
- Lider FORUM (min. 2000)
coś jak ta moja będzie OK dałbym jedynie śruby kulowe i może wałki podparte lub szyny 15 to zależy od funduszy. Krees zda egzamin ale cichszy będzie mokry chińczyk.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos