Ergonomiczne biurko/podstawa/postument tokarki stołowej CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam
są ludzie potrafiący zachować porządek
pomimo wielu - wielu lat zmagań nie udało mi się dołączyć do ich szanownego grona
podziwiam ich !
aktualnie robię coś podobnego pod tokarkę stołową .
dolną szufladę zrobię na zasadzie " autonomicznej " - szuflada na kółkach.
z reguły są tam ciężkie szpeja i uważam że tak będzie lepiej.
poza tym - mogę wyjechać " szufladą " i usunąć syf ( nieuchronnie ) zbierający się z tyłu .
pozdrawiam.
są ludzie potrafiący zachować porządek

pomimo wielu - wielu lat zmagań nie udało mi się dołączyć do ich szanownego grona

podziwiam ich !
aktualnie robię coś podobnego pod tokarkę stołową .
dolną szufladę zrobię na zasadzie " autonomicznej " - szuflada na kółkach.
z reguły są tam ciężkie szpeja i uważam że tak będzie lepiej.
poza tym - mogę wyjechać " szufladą " i usunąć syf ( nieuchronnie ) zbierający się z tyłu .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Bardzo dobry pomysł z tą dolną szufladą na kółkach. Mimo że można kupić solidne prowadnice do szuflad, mogące ponoć udźwignąć bez problemu nawet 50kg to miał bym chyba większe zaufanie do kółek. Poza tym przecież można taką szufladę wykonać o 10cm krótszą i już w prosty sposób mamy dodatkowo wnękę na stopy.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
W zasadzie jedno popołudnie zajęło zmontowanie szkieletu nośnego wraz z plecami ze sklejki.

Już teraz waga zbliża się do setki i jest naprawdę sztywno i stabilnie. Zamówione są już wzmocnione szuflady i drzwiczki, dojdą poprzeczki w niektórych miejscach co jeszcze usztywni konstrukcję. Na elektronikę zmajstrowałem skrzynkę z perforowanej blachy dla zachowania lepszego chłodzenia. Będzie zainstalowana w pierwszej przegródce od prawej w formie wysuwanej szuflady, będzie za pewne grzebane często to ułatwi dostęp. Planowana jest jeszcze wentylacja wymuszona wiatraczkami od kompa.

Już teraz waga zbliża się do setki i jest naprawdę sztywno i stabilnie. Zamówione są już wzmocnione szuflady i drzwiczki, dojdą poprzeczki w niektórych miejscach co jeszcze usztywni konstrukcję. Na elektronikę zmajstrowałem skrzynkę z perforowanej blachy dla zachowania lepszego chłodzenia. Będzie zainstalowana w pierwszej przegródce od prawej w formie wysuwanej szuflady, będzie za pewne grzebane często to ułatwi dostęp. Planowana jest jeszcze wentylacja wymuszona wiatraczkami od kompa.