A odwrócenie wałków zabezpieczyłoby lepiej przed kurzem którego we warsztacie mam sporo, pomijam już samą pracę frezarki bo przy zastosowaniu odciągu i szczotek wokół wrzeciona nie będzie aż tak mocno pyliła.
Frezarka 1200x900x250mm budowa
-
Nosiu
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 6
A odwrócenie wałków zabezpieczyłoby lepiej przed kurzem którego we warsztacie mam sporo, pomijam już samą pracę frezarki bo przy zastosowaniu odciągu i szczotek wokół wrzeciona nie będzie aż tak mocno pyliła.
Tagi:
-
Nosiu

Alvar4 dziękuję Ci bardzo wychodzi na to, że jest lepiej niż przypuszczałem bo jedno łożysko wytrzyma 90kg * 2 szt na stronę to da w sumie 360kg przy 40% sprawności przy bramie podwieszonej może ona ważyć 140kg
Czyli zostaję przy moim pierwotnym założeniu bramy podwieszanej
wałki 20mm napęd na paskach dla osi X i Y. Z prawdopodobnie na śrubie kulowej.
Teraz muszę jeszcze pobiegać trochę po forum i poszukać inspiracji na upchnięcie w projekcie kabli, odciągu i pompy do stołu próżniowego. W głowie zaczyna mi się układać to w logiczną całość. Ciekawe czy budżetu wystarczy ale tym będę martwił się później.
Czyli zostaję przy moim pierwotnym założeniu bramy podwieszanej
Teraz muszę jeszcze pobiegać trochę po forum i poszukać inspiracji na upchnięcie w projekcie kabli, odciągu i pompy do stołu próżniowego. W głowie zaczyna mi się układać to w logiczną całość. Ciekawe czy budżetu wystarczy ale tym będę martwił się później.
-
DOHC
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
Weź pod uwagę to ze takie łożysko się odkształca a powyżej maksymalnej nośności zostaje uszkodzone, ono nie jest idealnie sztywne do momentu przekroczenia tych wartości.Nosiu pisze:Alvar4 dziękuję Ci bardzo wychodzi na to, że jest lepiej niż przypuszczałem bo jedno łożysko wytrzyma 90kg * 2 szt na stronę to da w sumie 360kg przy 40% sprawności przy bramie podwieszonej może ona ważyć 140kg![]()
Czyli zostaję przy moim pierwotnym założeniu bramy podwieszanejwałki 20mm napęd na paskach dla osi X i Y. Z prawdopodobnie na śrubie kulowej.
Pozdrawiam
-
Nosiu

Zgoda, ale skoro brama będzie miała zakładam (dokładnie dowiem się jak będę miał materiały) ok 30-50kg a wytrzymałość łożysk (wg mnie to gwarantowana sprawność działania podawana ze sporą rezerwą) w pozycji odwróconej to 140kg więc mam to spore rezerwy.
Jeśli to rozwiązanie mi się nie sprawdzi to nic nie stoi na przeszkodzie aby za jakiś czas przebudować konstrukcję. A może już podczas jej budowy przygotuję drugie łoże nieco niżej aby można było zmienić prowadzenie na podparte od dołu bez wielkiej ingerencji resztę maszyny.
Jeśli to rozwiązanie mi się nie sprawdzi to nic nie stoi na przeszkodzie aby za jakiś czas przebudować konstrukcję. A może już podczas jej budowy przygotuję drugie łoże nieco niżej aby można było zmienić prowadzenie na podparte od dołu bez wielkiej ingerencji resztę maszyny.