Frezarka 1200x900x250mm budowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Nosiu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: Nosiu » 22 sty 2015, 15:28

:roll: :roll: :roll: To robić do góry nogami czy nie? A może ktoś wie jaki udźwig w kilogramach ma takie łożysko, bo jeśli np łożysko standardowo wytrzymuje 70kg x 4 szt to dałoby 280kg, po odwróceniu podpór zostałoby z tego 40% czyli 112kg a brama będzie miała powiedzmy 30-50 kg w zależności od tego jak będzie wykonana?

A odwrócenie wałków zabezpieczyłoby lepiej przed kurzem którego we warsztacie mam sporo, pomijam już samą pracę frezarki bo przy zastosowaniu odciągu i szczotek wokół wrzeciona nie będzie aż tak mocno pyliła.

Tagi:

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Alvar4 » 22 sty 2015, 21:01

Obrazek

Obrazek

1kN = 102 kg
Obrazek

Autor tematu
Nosiu

Post napisał: Nosiu » 22 sty 2015, 21:20

Alvar4 dziękuję Ci bardzo wychodzi na to, że jest lepiej niż przypuszczałem bo jedno łożysko wytrzyma 90kg * 2 szt na stronę to da w sumie 360kg przy 40% sprawności przy bramie podwieszonej może ona ważyć 140kg :mrgreen:

Czyli zostaję przy moim pierwotnym założeniu bramy podwieszanej :twisted: wałki 20mm napęd na paskach dla osi X i Y. Z prawdopodobnie na śrubie kulowej.
Teraz muszę jeszcze pobiegać trochę po forum i poszukać inspiracji na upchnięcie w projekcie kabli, odciągu i pompy do stołu próżniowego. W głowie zaczyna mi się układać to w logiczną całość. Ciekawe czy budżetu wystarczy ale tym będę martwił się później. :lol:

DOHC
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: DOHC » 23 sty 2015, 22:36

Nosiu pisze:Alvar4 dziękuję Ci bardzo wychodzi na to, że jest lepiej niż przypuszczałem bo jedno łożysko wytrzyma 90kg * 2 szt na stronę to da w sumie 360kg przy 40% sprawności przy bramie podwieszonej może ona ważyć 140kg :mrgreen:

Czyli zostaję przy moim pierwotnym założeniu bramy podwieszanej :twisted: wałki 20mm napęd na paskach dla osi X i Y. Z prawdopodobnie na śrubie kulowej.
Teraz muszę jeszcze pobiegać trochę po forum i poszukać inspiracji na upchnięcie w projekcie kabli, odciągu i pompy do stołu próżniowego. W głowie zaczyna mi się układać to w logiczną całość. Ciekawe czy budżetu wystarczy ale tym będę martwił się później. :lol:
Weź pod uwagę to ze takie łożysko się odkształca a powyżej maksymalnej nośności zostaje uszkodzone, ono nie jest idealnie sztywne do momentu przekroczenia tych wartości.

Pozdrawiam

Autor tematu
Nosiu

Post napisał: Nosiu » 25 sty 2015, 14:17

Zgoda, ale skoro brama będzie miała zakładam (dokładnie dowiem się jak będę miał materiały) ok 30-50kg a wytrzymałość łożysk (wg mnie to gwarantowana sprawność działania podawana ze sporą rezerwą) w pozycji odwróconej to 140kg więc mam to spore rezerwy.
Jeśli to rozwiązanie mi się nie sprawdzi to nic nie stoi na przeszkodzie aby za jakiś czas przebudować konstrukcję. A może już podczas jej budowy przygotuję drugie łoże nieco niżej aby można było zmienić prowadzenie na podparte od dołu bez wielkiej ingerencji resztę maszyny.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”