WARSZTAT - podglądamy co mają w nich inni.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Pomysł tego ruska ze szlifierką ciąganą za pomocą linki jest całkiem ok gdyby nie to że nie uda mu się wyszlifować z jednego zamocowania całej długości prowadnic. Sam się zastanawiałem czy nie dałoby się samodzielnie wyszlifować łoża i wymyśliłem że trzeba by po prostu zakupić dwa wałki liniowe z podparciami i do tego łożyska liniowe. Jedna prowadnica z jednej strony łoża, druga prowadnica z drugiej strony. łożyska nałożyć i połączyć je belką na której zostanie zamocowana szlifierka. Teraz diatest w łapę i jeździmy i pukamy dotąd aż we wszystkie strony będzie ustawione na zero. Bazować trzeba by na prowadnicy pryzmatycznej konika.
Tutaj część druga tego szlifowania
Tutaj część druga tego szlifowania
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 94
Ciekawe czemu nie zdjął wrzeciennika, wyszlifowując całe łoże obniżyłby tylko posadowienie wrzeciennika, suportu i konika, ale ich wzajemny stosunek poziomów pozostałby niezmienny. Fakt, ze pewnie trzeba by szlifować na 2 razy bo za jednym zamocowaniem nie całej długości by się dało, ale...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
AK47 Już ktoś w Polszy na to wpadł 
[youtube][/youtube]
Grasując wieczorami na jutubie natknąłem się na takiego starszego miłego pana Jacka który wstawił już ponad 200 filmów w których po krótce i prostymi słowami opisuje różne narzędzia, przyrządy i sposoby obchodzenia się z nimi. Niektóre zagadnienia mogą się wydawać dziecinnie proste i wiadome od zawsze dla ludzi z branży warsztatowej. Także polecam sobie przejrzeć bogaty zbiór. Z ciekawszych filmów mogę zaproponować:
Toczenie w kłach bez zabieraka:
Płyta traserska pokaz skrobania:
Opis trzpienia tokarskiego:
Młoteczek
Przyrząd do toczenia sfer (kulek):
Tych filmów jest tam dużo więcej i ciągle ich przybywa.
DZIEKUJE
...a tu jeszcze ten sam Pan zrobił sobie podwójne drzwi do warsztatu.... po sforsowaniu tych drewnianych mina złodzieja była by bezcenna

[youtube][/youtube]
Grasując wieczorami na jutubie natknąłem się na takiego starszego miłego pana Jacka który wstawił już ponad 200 filmów w których po krótce i prostymi słowami opisuje różne narzędzia, przyrządy i sposoby obchodzenia się z nimi. Niektóre zagadnienia mogą się wydawać dziecinnie proste i wiadome od zawsze dla ludzi z branży warsztatowej. Także polecam sobie przejrzeć bogaty zbiór. Z ciekawszych filmów mogę zaproponować:
Toczenie w kłach bez zabieraka:
Płyta traserska pokaz skrobania:
Opis trzpienia tokarskiego:
Młoteczek

Przyrząd do toczenia sfer (kulek):
Tych filmów jest tam dużo więcej i ciągle ich przybywa.
DZIEKUJE

...a tu jeszcze ten sam Pan zrobił sobie podwójne drzwi do warsztatu.... po sforsowaniu tych drewnianych mina złodzieja była by bezcenna

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Pan Jacek prowadzi też bloga:
http://mechanikaa.blogspot.com/
Warto przejrzeć, skomentować, wartościowe komentarze są zawsze miłe dla prowadzącego
http://mechanikaa.blogspot.com/
Warto przejrzeć, skomentować, wartościowe komentarze są zawsze miłe dla prowadzącego