Dom z bali / szkieletowy etc...

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: oprawcafotografii » 06 sty 2015, 19:23

mc2kwacz pisze:Oprawca, wybacz, bzdury piszesz w kwestii pustaków. Pustaki zewnętrzne mają zazwyczaj grubość 33cm. Do tego dochodzi tynk na zewnątrz i od wewnątrz i masz 35cm gotową ścianę o wysokiej wytrzymałości, rewelacyjnej izolacji...
Sciana z "ciepłej ceramiki" o grubości 50 cm osiąga 0,29 W/m2K
Twoja sciana 33cm wogole nie spelni obowiazujacych norm...

Jak chcesz zaprzeczyc to przytocz konkretne dane katalogowe :)

q

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 06 sty 2015, 19:45

ja kupiłem rudere poniemiecką za 25 kzł włacznie z notariuszem. na remont dotychczas wylozylem 50 kzł jakos, jeszcze z 20 - 25 k zł i bedie mozna sie wprowadzać, na wsi, 15 km od miastka, 15 - 18 minut jazdy samochodzikiem zaleznie od pory roku,
zwykła murowana z cegły, wymeiniłem wiezbe dachową i stropy, wsadziłem karton gips itd, jeszcze tylko podłogi dokonczyc i CO zrobić. Tak czy siak chatka w sumie 60 m na dole i na poddaszu ze spadami, licząac metraz od wysokosci 1,5m to na gorze mam 40 mkw, jesli liczyc w latach, to przy skromnej budowie gospodarczej max 5 lat i mam swoje wlasne bez proszenia się. W branzy takiej w jakiej siedzę, czy;li budowa maszyn itd nie musze miec dostepu do miasta w 15 minut, chociaz mam, ale nie musze, moze to byc totalne zadupie, jedynie pikna do pracki miałaby zamiast czerwonego to albo pks albo prawo jazdy do zrobenia hehe.
zwykla cegła, styropian 12 cm, poddasze z welną i tyle.
wszystko zrobilem sam takze kosztow nie liczę.
o domach z bali slyszalem, że trzeba je zrobić dobrze i musza trochę postać przed wykonczeniowką, wj***ć sie w obiecanki łatwo, ale potem uzeraj sie z jakimś ch***m deweloperem ...
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: mc2kwacz » 06 sty 2015, 19:49

Gazobeton lity:
http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/Katal ... r_2014.pdf
Tabele strona 9, ściany JEDNOWARSTWOWE:
najnowsza generacja 48cm - 0,17Wm-2K-1
najnowsza generacja 36,5cm - 0,23Wm-2K-1
poprzednia generacja 48cm - 0,19Wm-2K-1
poprzednia generacja 36,5cm - 0,25Wm-2K-1
poprzednia generacja 30cm - 0,30Wm-2K-1
Keramzyt JEDNOWARSTWOWE pustaki:
http://optirocblok.pl/images/galerie/sc ... roc-24.pdf
36,5cm - 0,15Wm-2K-1
24cm - 0,205Wm-2K-1
Dpa porównania, średni współczynnik dla kompletnego (wraz z ramą) nowoczesnego okna dwuszybowego 1,2-1,3Wm-2K-1, dla trójszybowego 1,0-1,1Wm-2K-1

Na przyszłość przygotuj się przed dyskusją ;)

Fakt, że pomyliłem 36cm z 33cm. Tak więc ściana równo wymurowana będzie miała 38 a nie 35 cm grubości, na gotowo.
bartuss1 pisze:zwykla cegła, styropian 12 cm, poddasze z welną i tyle.
wszystko zrobilem sam takze kosztow nie liczę.
No i super. Mieszkasz we własnym, małym kosztem i szybko, masz własny dom nad głową i spokój w głowie. A nie kredyt na 30 lat, za jakąś żałosną klitę w mrówkowcu w mieście, po zawaleniu się którego jedyna Twoja REALNE własność to 1m2 gruntu w postaci udziału we współwłasności :lol:

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: upanie » 06 sty 2015, 20:42

... wj***ć sie w obiecanki łatwo, ale potem uzeraj sie z jakimś ch***m deweloperem ...
To prawda ale nie ma to nic wspólnego z technologią budowy domu.
Będzie Pan zadowolony... ;)
czilałt...

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: IMPULS3 » 06 sty 2015, 20:43

mc2kwacz pisze: Potem są koszty - trzeba ocieplać, oklejać fajansiastym styropianem (eldorado dla myszy) itd. Bywa też, że jest zła izolacja od gruntu..
Gdzie Ty widziałeś te myszy w dociepleniu. :) Ściany zawsze warto docieplić, bo jest to doskonała choćby ich ochrona przed warunkami z zewnątrz, a przy tym nawet jak budynek jest ciepły to coś tam zawsze się zyska dodatkowo.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 06 sty 2015, 23:38

Sąsiad kilka domów dalej miał myszy w ścianie w styropianie. Okazało się przy modernizacji :)
Styropianem (d)ociepla się domy wybudowane z badziewia albo przez badziewiarzy, zwykle jedno i drugie razem. Budynki z dobrej jakości materiałów i w dobrej klasie wykonania, nie wymagają żadnego wsiowego styropianu na elewacji. Ściana powinna móc "oddychać" i do wewnątrz i na zewnątrz. Kompres ze styropianu to uniemożliwia.
Przez dobre ściany ucieka "nic" w porównaniu z oknami i dachem łącznie. Żeby się przekonać wystarczy zrobić pomiary termowizyjne. Myślę, że dobry pirometr też wystarczy, choć bez pokazania szczegółów.
Inna sprawa, że 95% chałup w Polsce jest tak żałośnie i z takiego chłamu zbudowanych, że styropian daje kolosalną różnice w kosztach ogrzewania. Ale ta poprawa wynika z beznadziejnej jakości budynków. Wiem jak schodzą w hurtowniach dobre a jak tanie materiały budowlane. Taka sama jak wszędzie typowa polska badziewiarska mentalność. A potem kombinowanie jak to naprawić, poprawić, i w sumie koszty znacznie większe.

devgru
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: devgru » 06 sty 2015, 23:54

mc2kwacz pisze:Ściana powinna móc "oddychać" i do wewnątrz i na zewnątrz. Kompres ze styropianu to uniemożliwia.
Nie wierz w mity ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... ty-i-fakty

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 07 sty 2015, 00:08

Miałem drewniany stropodach nad budynkiem gospodarczym, docieplony styropianem. Zimą spomiędzy desek sypały się kulki, i słuchać było stale szmer mysich kroków. Przy rozbiórce okazało się, że było więcej dziur niż pełnej płyty styropianowej. Termomodernizacja starych budynków wymaga wiedzy - i podstawą jest sprawna wentylacja, inaczej wilgoć i grzyb nieuniknione.

Nader często mieszkańcy takich domów po termomodernizacji dla oszczędności na ogrzewaniu zaklejają otwory wentylacyjne, a potem zdziwienie i narzekanie, że wszystko gnije.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 07 sty 2015, 00:58

devgru pisze:Nie wierz w mity ;)
Nie mity, tylko trzeba własny rozum uruchomić a nie szukać pomocy w cudzym ;)
Połącz pojęcia parowanie, dyfuzja, punkt rosy, gradient temperatury, przemyśl kilka przypadków, to zrozumiesz o co chodzi i dlaczego styropianem w pewnych warunkach można sobie zrobić zdrowotne kuku (zagrzybić mury)
Wszystko zależy od konkretnego przypadku. Ale ludzie i w tym budowlańcy też (!!!), mało kiedy potrafią z góry przewidzieć skutki swoich działań. Dlatego nie można w ogólnym przypadku powiedzieć, że styropian zaszkodzi albo że styropian pomoże. To co od razu i z góry można powiedzieć to tyle, że porządnie zbudowany dom styropianu nie wymaga i w dobrze zbudowanym domu styropian więcej zaszkodzi niż w czymś pomoże. A to, biorąc pod uwagę że oklejenie styropianem kosztuje i na dodatek jest to wiocha niestety, czynią zabieg bezsensownym.

P.S. Jest też taka technologia, że układa się ściany ze styropianowych prefabrykatów i zalewa rdzenie betonem. Coś jak fundamenty i szamba z zalewanych kształtek (betonowych). W ten sposób styro jest i od środka i na zewnątrz chałupy - szczyt marzeń styropianowca :lol:

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: oprawcafotografii » 07 sty 2015, 07:33

Wracajac do tematu - jesli ktos postawil dom ze szkieletem drewnianym to chetnie
przeczytam wrazenia z budowy i eksploatacji. Jaki projekt, jaka wyszla cena
w kalkulacji a jaka w realu, czy jakies bledy wystapily etc.

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”