Aldeberan pisze:Zienek, dzięki za uwagę - nakrętkę, jej mocowanie i stół będę projektował za chwilę i jesli okaże się że masz racje - dokupie większe

Póki co bardziej chodziło mi o ocenienie którą drogą lepiej podążać i którą z konstrukcji rozwijać. Bardziej martwie sie o zmieszczenie tam silnika niz nakrętki

Pomiędzy stołem a płytą musisz zmieścić nie tylko posuwy liniowe, śrubę z nakrętką, silnik, ale także bloki łożyskujące (które tanie nie są, a tym bardziej łożyska do nich. Alternatywą są te robione samemu), które musisz tam upchać. rozrysuj wszystko (całą oś) to wiele zrozumiesz, zobaczysz.
Aldeberan pisze:Co do baz - z tego co pamiętam zasada jest taka: jak możesz zrobić idealnie to rób, jak nie - lepiej bez. Zreszta jak do tej pory spotykałem się z bazami dla szyn a nie wózków, - jak powinienem to zrobić, dla wszystkich wózków z 4 stron czy np dwa wózki w osi x a dwa w y bazować? No i jak są wyprowadzane pł boczne w Hiwinkach?
Źle pamiętasz, zasada jest taka:
jak możesz zrobić idealnie to rób, jak nie, to pomyśl co będzie jak nie zrobisz ich w ogóle... A tutaj masz co nieco o bazach i samych prowadnicach:
miłej lektury
Aldeberan pisze:No i pytanie bardziej biznesowe, gdzie w wawie i okolicach bądź Łodzi i okolicach można by w miare tanio obrobić te elementy. Wymagana faktura

Pogadaj z Dudim

poza nim jest tu sporo osób z Łodzi, poszukaj po podpisach "skąd"
I tutaj apel. Zamieszczajcie Koledzy swoją lokalizacje w celu obopólnego dobra
Aldeberan pisze:Tak, biore to pod uwagę choć machanie prawie 40kg stołem przez pasek... jak sie uda to postaram się uniknąć.
czemu???
I pomyśl o dodatkowych zaletach paska