Te te uważejAlvar4 pisze: te granitowe cuda
Moja bźdźiongwa
-
niesubordynowan
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)

- Posty w temacie: 15
prowadnice liniowe-nieobrobione profile hutnicze
pilnik, szlifierka-czołg i jazda. na szerokości profilu odchyłka nie przekracza grubości 0,05 mm (bo taką mam najmniejszą blaszkę szczelinomierza) a na długości profil jest też "w miarę" prosty i trzeba trochę powalczyć podkładkami.
No właśnie... nada się na coś takie rozwiązanie, czy lepiej jednak zainwestować w oprawy z prawdziwego zdarzenia? Śruby mają średnicę 25, więc ceny opraw są dużo wyższe niż choćby do 20.śruba kulowa-oprawka nakrętki
Spokojnie, to dopiero preludium. Już są wizje na kolejną maszynkę (a może i nawet więcej niż jedną(?)), choć nie granitową, tylko bardziej w stylu tego co robi DOHC. Ta bździągwa ma pomóc zaznajomić się z tematem i być narzędziem do tworzenia kolejnych. Wszystko w swoim czasie. Kolejna będzie bardziej pro (pod warunkiem, że ta amatorszczyzna podoła i będzie pozwalała zarabiać na cnc, oraz że nie spartolę wszystkiego, albo zapał mi nie przejdzie, tudzież nie stwierdzę, że cnc to nie dla mnie i poszukam innej działki.Już nam się trochę opatrzyły te granitowe cuda
-
niesubordynowan

-
dragon44
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
251mz i co wcisł??
bo ja chciałem skarpetki (już mi się kończą te czyste, brudne które da się jeszcze założyć i te z wystającym paluchem), a ten stary dziad jak na złość sprawił mi dwa perskacze 1,5 kW 5700 obr na 100 Hz, tylko sobie muszę gniazdo na tulejkę wyrzeźbić
i co?
boso mam chodzić?? Więc skoro mam dwa... to wymienię jedno na jakieś skarpetki
Sorry za oftop
ale jestem fanem projektu i cieszy mnie aktualizacja po blisko dziewięcio(!)miesięcznej przerwie - cieszymy się, że coś się urodziło ;D
bo ja chciałem skarpetki (już mi się kończą te czyste, brudne które da się jeszcze założyć i te z wystającym paluchem), a ten stary dziad jak na złość sprawił mi dwa perskacze 1,5 kW 5700 obr na 100 Hz, tylko sobie muszę gniazdo na tulejkę wyrzeźbić
i co?
boso mam chodzić?? Więc skoro mam dwa... to wymienię jedno na jakieś skarpetki
Sorry za oftop
-
niesubordynowan

-
Alvar4
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 6
A ja się pochwalę że też sobie jakiś czas temu kupiłem Perske 300W, 18000 obr. Dzień siedzenia i dorabiania adaptera na tulejki ER16. Wyszedł fajny sprzęt do grawerki i do dłubania małymi frezikami. Dorobiony klucz z kwasiaka do blokowania wrzecionka. Bicie na narzędziu około 3 setki. Mam już kupiony komplet chińskich tulejek ER16 których jakość jest dość mizerna ale mi to tam akurat nie przeszkadza specjalnie. Nie które z nich trzymają parametry a inne znowu są niestety krzywe i ciągną około 3-5 setek na bok, ale to zależy jak się złapie i w którym miejscu mierzy. Ale za 85 zł z przesyłką za 10 sztuk to warto zaryzykować. Pozdrawiaju

-
Alvar4
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 6
No jak gdzie.... od chińczyków na Jebaju...
http://www.ebay.pl/itm/171466666400?ssP ... 1497.l2649
Tylko tak jak mówiłem, cena idzie w parze z (byle)jakością. Szału nie ma ale na początek do zabawy są wystarczające a jak komuś zależy na jakości i precyzji to niestety trzeba kupić Bisony, APX-y albo inne RegoFix-y.
http://www.ebay.pl/itm/171466666400?ssP ... 1497.l2649
Tylko tak jak mówiłem, cena idzie w parze z (byle)jakością. Szału nie ma ale na początek do zabawy są wystarczające a jak komuś zależy na jakości i precyzji to niestety trzeba kupić Bisony, APX-y albo inne RegoFix-y.