Tokarka / Frezarka CNC - Video jak powstały

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

JackSN
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Post napisał: JackSN » 19 gru 2014, 19:42

adam Fx pisze:Przerobione z wrzeciona WS16 - kłopotliwe gdyż na wielowypuście jest za mało mięsa by przepuścić szpilkę pod MK2. Cześć została więc odcięta i zastąpiona dodatkową "tuleją" (widać to na filmie) 2:28 min poza tym bez węglika ciężko było się przewiercić.
Jeszcze dopytam, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
Wrzeciono od wiertarki, nie ma otworu przelotowego pod szpilkę aby dociągnąć narzędzie na stożku. Nie przyglądałem się konstrukcji ów wrzeciona WS16, ale rozumiem, że zostawiłeś część z powierzchniami pod łożysko a resztę oderżnąłeś :) ,wstawiłeś pręt o większej średnicy, aby wykonać w nim otwór pod szpilkę, tak?

Czy widzisz inną alternatywę dla wrzeciona do pracy w stali? Mam na myśli, takie mocno zaawansowane amatorskie wrzeciono:).

Tagi:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 19 gru 2014, 21:14

Skoro masz niskoobrotowe wrzecionko to nie lepiej było powiercić te nakrętki teowe jeszcze na frezarce?

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: adam Fx » 19 gru 2014, 21:41

JackSN pisze:Jeszcze dopytam, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
Wrzeciono od wiertarki, nie ma otworu przelotowego pod szpilkę aby dociągnąć narzędzie na stożku. Nie przyglądałem się konstrukcji ów wrzeciona WS16, ale rozumiem, że zostawiłeś część z powierzchniami pod łożysko a resztę oderżnąłeś ,wstawiłeś pręt o większej średnicy, aby wykonać w nim otwór pod szpilkę, tak?

Czy widzisz inną alternatywę dla wrzeciona do pracy w stali? Mam na myśli, takie mocno zaawansowane amatorskie wrzeciono:).
Odciąłem wraz z czopem pod tylne łożysko i dorobiłem powierzchnie od nowa , naciąłem gwint do kasowania luzu na łożyskach wykonałem czop pod koło pasowe i oczywiście otwór przelotowy przez całość.

Alternatywa to wrzeciono z mini tokarki ma korpus dość solidny, przelot, kasowanie luzu, i stożek odpowiednio twardy we wnętrzu. takie np.

Zienek pisze:Skoro masz niskoobrotowe wrzecionko to nie lepiej było powiercić te nakrętki teowe jeszcze na frezarce?
mogłem ale wszystkie małe borkopy miałem zajęte a w samozaciskowym jak dałem 8,5 do brakło mi osi Z :cry: ale na wiertarce stołowej to chwila i zrobione :mrgreen:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 19 gru 2014, 21:52

adam Fx, To ja też zabiorę głos skoro taki popularny temat dziś sie zrobił, :) Nie widać na filmiku ale warto takie kamienie zaznaczyć przed cięciem aby póżniej załozyć tą samą stroną co były frezowane. Niby robi się je symetrycznie ale zawsze moze się wkraść jakiś błąd... :)
A frezareczka całkiem całkiem, :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: adam Fx » 19 gru 2014, 22:17

Ale to nie są kamienie ustalające tylko montażowe (do mocowania w rowkach teowych) albo ja nie kumam co zaznaczać albo się nie dogadaliśmy :)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 19 gru 2014, 22:37

adam Fx pisze:albo ja nie kumam co zaznaczać
Kamienie do mocowania np. imadła- tak? Jak tak to czasem jak się frezuje tę część cieńszą to bywa że nie jest ona symetryczna z drugą stroną. Bo frez z jednej weżmie więcej a z drugiej mniej. :) I jak obrócisz o 180 stopni to imadło będzie lekko pod skosem.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 20 gru 2014, 08:11

Z tego co pisze kol. AdamFX to te nakrętki chowają się w stole i nie wystają przez co takiego ustalania, jak piszesz, nie wykonuje się.

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: mike217 » 20 gru 2014, 08:55

Fajne filmy i przede wszystkim prace na fajnym przemyślanym poziomie! Co do kamieni do Zosi to do mojej akurat pasują zwykłe nakrętki M12 i to pasują idealnie w rowek w stole i dałem sobie luz z robieniem kamieni.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 gru 2014, 09:13

Zienek pisze:Z tego co pisze kol. AdamFX to te nakrętki chowają się w stole i nie wystają przez co takiego ustalania, jak piszesz, nie wykonuje się.
No to coś mi się pomyliło, cięzki dzień wczoraj był... :)

JackSN

Post napisał: JackSN » 20 gru 2014, 09:32

adam Fx pisze:Odciąłem wraz z czopem pod tylne łożysko i dorobiłem powierzchnie od nowa , naciąłem gwint do kasowania luzu na łożyskach wykonałem czop pod koło pasowe i oczywiście otwór przelotowy przez całość.
A to rzeczywiście, potrzebna zaplecze maszynowe. Jakie wyszło bicie na narzędziu zamocowanym w tulejce ER?

adam Fx pisze:Alternatywa to wrzeciono z mini tokarki ma korpus dość solidny, przelot, kasowanie luzu, i stożek odpowiednio twardy we wnętrzu. takie np.
Czy takie wrzecienniki występują w handlu jako częśc zamienna? Czy jednak tylko używany rynek wtórny?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”