Falownik z al... .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Roman dobrze pisze, zanim kupisz jakikolwiek falownik sprawdź czy jest dostępna instrukcja obsługi, bez instrukcji nie skonfigurujesz falownika a jest tam mnóstwo ważnych ustawień. Ja mam akurat falownik Mitsubishi, bez instrukcji nigdy bym go nie ustawił, np. w menu jest do ustawienia 99 parametrów 

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Otrzmałem taką odpowiedź.
witam .instrukcja obslugi znajduje sie pod tym adresem :http://instrukcja.pl/i/falownik_powerflex_4m
co do latwosci ustawienia parametrow to jest bardzo proste jest okolo 10 podstawowych ustawien takich jak min hz max hz max A ,opcja startu ,itd.
co do silinka to napiecie wejscia do falownika to 230v ( faza + zero )wyjscie to 230V L1,L2,L3 ( tzn trzy fazowe 230 V) z tego co slysze to posiadasz silnik 1 fazowy poniewaz posiada kondensator ,falownik ten jest przeznaczony do silnikow 3 fazowych,nie sadze zeby to zadzialalo .
prosze zapoznac sie z instrukcja ,w razie jakich kolwiek pytan prosze o kontakt
pozdrawiam
Lukasz
witam .instrukcja obslugi znajduje sie pod tym adresem :http://instrukcja.pl/i/falownik_powerflex_4m
co do latwosci ustawienia parametrow to jest bardzo proste jest okolo 10 podstawowych ustawien takich jak min hz max hz max A ,opcja startu ,itd.
co do silinka to napiecie wejscia do falownika to 230v ( faza + zero )wyjscie to 230V L1,L2,L3 ( tzn trzy fazowe 230 V) z tego co slysze to posiadasz silnik 1 fazowy poniewaz posiada kondensator ,falownik ten jest przeznaczony do silnikow 3 fazowych,nie sadze zeby to zadzialalo .
prosze zapoznac sie z instrukcja ,w razie jakich kolwiek pytan prosze o kontakt
pozdrawiam
Lukasz
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Jest firma falowników działająca na zasadzie laptopów Lenovo. Lenovo to chińska firma i robi laptopy mega dobre i o 30% tańsze od konkurencji. Moim zdaniem takim kiełkującym gigantem od falowników jest Micno. Kupiłem i jestem mega zadowolony. Mam frezarkę 3 osiową z wrzecionem (mokry chińczyk 2,2 kW) i mam do takich zwykłych wrzecion opcję torque boost. Czyli zwiększenie momentu przy małych obrotach. W innych falownikach (zwykłych do pomp i wiatraków tego nie ma). Normalnie przy 3000 obrotów zatrzymujesz wrzeciono ręką, a na tym draniu rękę przyłożyć do narzędzia to bym się bał na 2500 obrotów.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
jeśli tak jest, to faktycznie falownik z typowym silnikiem jednofazowym z kondensatorem i cewką rozruchową o ogólnym schemacie jak niżej, pracować nie będzie.rynio_di pisze:z tego co słysze to posiadasz silnik 1 fazowy ponieważ posiada kondensator ,falownik ten jest przeznaczony do silników 3 fazowych,nie sądze żeby to zadziałało .

Natomiast po usunięciu kondensatora z układu silnika 3 fazowego z trzema cewkami w układzie gwiazdy lub trójkąta, dostosowanego kondensatorem do zasilania jednofazowego o ogólnym schemacie

i przełączeniu uzwojeń w gwiazdę - jak najbardziej.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2