Czy ktoś był na EuroBlech2014?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: HUD » 29 lis 2014, 17:59

lolo2 do jakich generalnie wniosków co do rozwoju laserów doszliście po targach, i w którym kierunku widać generalnie rozwój laserów ?

Pozdrawiam Krzysztof G.

Tagi:

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: lolo2 » 29 lis 2014, 18:40

Na dzień dzisiejszy, każdy próbuje zająć pierwsze rzędy w produkcji Fiber, jest ciągły wzrost sprzedaży fiber. Zarówno Kimla i Trumpf postawili na zrobienie FURRORY w stylu "mamy największą moc" podobnie jak to zrobił Eagle. No niestety nie zrobiło to tak wielkiego szumu jak 6kw w zeszłym roku. Nie znam parametrów dla cienkich blach tych laserów.
Ale np. Trumpf 6kw czy 8kw, fiber czy Co2 żaden nie przeskoczył 3m/min w blasze 8mm. Dziwne jak dla mnie.

Po prostu na razie nie wiem w czym lepszy jest laser 8kw fiber od 6kw. No ale niestety ani trumpf ani kimla nie ujawni swoich tabel technologicznych.

Jeżeli chodzi o atuty Fiber vs CO2 to myślę że zatrzymały się one na 5 -6 mm blasze czarnej i tu jest ta granica. Bo jak wspomniałem wcześniej chyba nikt nie przeskoczył w parametrach dla 8mm blachy czarnej powyżej 3m/min.

Podejrzewam że największym problemem w rozwijaniu się technologii fiber jest optyka - głowice. Na pewno wszyscy mają problem z chłodzeniem głowic i zachowaniem czystości optyki. Głowice wszystkich hamują.
Być może zaprojektowanie nowej głowicy na dzień dzisiejszy jest zbyt trudne, lub w co prędzej wieżę po prostu nikomu się zbytnio nie chce. Hayaga ma tą swoją 6kw Trumpf 8kw i na tym chyba koniec.

Całe szczęście że chociaż Trumpf ruszył z kopyta i w końcu zainteresowali się swoim działem R&D. Widocznie Eagle dał im mocno w kość na rynku Polskim.

Czekam z niecierpliwością na odpowiedź Japończyków i Panasonika. W końcu muszą coś zrobić jeżeli nie chcą zostać w tyle. (Mazak, Mitsubishi). Na targach niczym nie błysnęli. Jak dla mnie to są w tyle.

W tym roku motywem przewodnim, który rzucił mi się w oczy była optymalizacja.
Czyli jak produkować jak najmniej złomu. Ciekawi mnie ten system bystronika, choć w praktyce.... nie wiem czy się sprawdzi.

Ogólnie ten rok nic szczególnego jak dla mnie nie wniósł w świecie laserów.

Czekam na następny rok, dochodzą do mnie ciekawe nowiny - plotki, które sugerują że w przyszłym roku znowu może nastąpić wielki krok do przodu w świecie laserów xD No ale na razie to są tylko plotki.

To są jedynie moje wywody, na ile trafne a na ile mylące tego sam nie wiem.

UseR22
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: UseR22 » 29 lis 2014, 19:11

lolo2 pisze: w celu zapobiegania walki terroryzmem
Dobre :-)
To Amerykanie zapobiegają walce z terroryzmem?

[ Dodano: 2014-11-29, 19:17 ]
lolo2 pisze: zanim pieniążki wpłynęły? - 3 dni. Bank niemiecki sobie trzymał.
Norma.
Prawdziwa komuna jest w Niemczech (Austrii, Szwajcarii, etc.)
W Polsce jeszcze pod tym względem jest raj.
Wpłata w PostBanku na konto w SparrCośTam trwa 4-5 dni. I nikogo to nawet nie dziwi, tak mają zryte berety.

HUD

Post napisał: HUD » 30 lis 2014, 20:03

Nie bądź taki, i opowiedz tą plotkę !!!!!!!!!!
Pozdrawiam Krzysztof G.

pop9
Posty w temacie: 1

Post napisał: pop9 » 30 lis 2014, 23:08

HUD pisze:Nie bądź taki, i opowiedz tą plotkę !!!!!!!!!!
Może chodzi o DDL. ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Bri
Posty w temacie: 3

Post napisał: Bri » 01 gru 2014, 07:38

pop9 pisze:
HUD pisze:Nie bądź taki, i opowiedz tą plotkę !!!!!!!!!!
Może chodzi o DDL. ?
Diecezjalna Diakonia Liturgiczna ?

:P

Dzięki Lolo za kilka słów - wystarczy teraz kupić tą 8kW i pokręcić w ustawieniach powinna iść szybciej :D choć czy to jest kwestia głowic? Jeśli rezonator podaje taką moc, optyka jest w stanie ją przenieść i skupić to o jakim ograniczeniu mowa?

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

lolo2

Post napisał: lolo2 » 01 gru 2014, 08:23

No 8kw powinno iść szybciej, no ale....
Pomiędzy 4kw a 6kw jest potężna różnica, na niektórych blachach nawet o 100%. Natomiast nie słyszałem aby ktoś na 8kw palił coś zawrotnego.

1 - 2 może 3mm blachy nie potniesz szybciej na 4kw 6kw 8kw, tam ograniczenia raczej są w napędach niż mocy.

Natomiast od 8mm 8kw fiber tnie prawie z taką samą prędkością co 4kw co2 czy fiber 6kw.

Więc "teoretycznie" opłacalność 8kw nad 6kw może wystąpić dla blach od 3mm do powiedzmy 6mm, mowa o czarnych blachach. A ile ona wynosi? Czy warto pół miliona wydawać więcej dla 8kw dla teoretycznie tak małych zakresów?

Odnośnie głowic też zbytnio nie mam pojęcia w czym problem polega. No ale jak niektórzy pamiętają jeszcze rok temu było tu nawet na forum tak głośno o głowicy 6kw że masakra. Przecież pan Kimla to tak panikował że jak to możliwe głowica 6kw na 100um przewodzie. Że przewód nie wytrzyma itp itd. Zresztą nie tylko pan Kimla panikował inna konkurencja także dosadnie wmawiała mi że to nie będzie działać. A jednak..... mylili się.

Teraz pan K podejrzewam że swój 8kw laser także użytkuje na 100um przewodzie.

Więc może ta "niedostępność głowic" to tylko takie hasło, aby zbyt szybko nie rozwijać laserów?

Problem w głowicach to podobno - brak chłodzenia i zanieczyszczenia. Duża gęstość mocy na małym polu powierzchni, jakiś syfik lub para wodna i BUM mały wybuch na soczewce.

Skoro duża moc na małej powierzchni to duży problem, to dlaczego nie rzucą plamki na optykę o wielkości 10 razy większej? I tak potem przecież soczewka skupiająca skupia laser w plamkę. Problem jedynie byłby w większym ukosowaniu bach. No ale czy byłoby to ukosowanie widoczne?

Głowice do spawania występują podobno o wielkościach znacznie większych tylko średnica plamki jest o wiele większa. No ale jeżeli taką głowicę odsuniemy wyżej to chyba plamka się zmniejszy, "średnica plamki w ognisku dąży do zera?".
Podstawowa zasada działania soczewki, no chyba że są jakieś odstępstwa?
http://www.fizykon.org/optyka/optyka_ge ... gnisko.htm

Coś mi się wydaje że głowice laserowe oraz ich soczewki są bardziej skomplikowane niż mi się wydaję. I zapewne moja podstawowa znajomość działania soczewek skupiających jest zbyt nikła.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Bri
Posty w temacie: 3

Post napisał: Bri » 01 gru 2014, 09:31

Czyli ten trumpf i Kimla to były światłowodowe źródła 8kW?
No to jest coś, zwłaszcza dla trumpfa który jeszcze dwa lata temu leżał i kwiczał z fiberkami.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

lolo2

Post napisał: lolo2 » 01 gru 2014, 09:59

Tak 8kw fibery.

HUD

Post napisał: HUD » 01 gru 2014, 19:34