Byłem na euroblech
Szukałem dla kolegi najszybszego lasera dla blachy czarnej 8mm i niestety się bardzo mocno zdziwiłem....
A mianowicie obojętnie jaki laser CO2 czy Fiber "prawie" obojętnie jakiej mocy kupisz czy 4kw, 6kw , 8kw wszystko miało prędkości w granicach 2,8 - 3m/min. Szczena mi opadłą xD
Co nowego?
Trumpf pokazał 8k Trudiska - ludzi na stanowisku było od ...... tak bardzo obleganego stanowiska nigdy nie widziałem. Tyle ludu było że nawet się nie dopchałem i nie uzyskałem żadnych informacji.
Bystronik pokazał swoje rezonatory fiber. Czy to naprawdę są ich rezonatory czy to rezonatory IPG w innym kolorze tego nie wiem. Ciekawostką jest nowy system uruchomiony przez bystronika a mianowicie poszli w kierunku optymalizacji rozkładu detali i ograniczeniu produkcji złomu.
Ich nowy produkt - oprogramowanie polega na tym iż wykupujesz dostęp do ich oprogramowania online. Wysyłasz tam swoje detale do wypalenia oraz wymiary arkusza. Na tej podstawie "SUPER KOMPUTER" robi podobno bardzo zaawansowane obliczenia nad jak najlepszym rozkładem.
Ciekawy pomysł, na ile jest efektowny w stosunku do tradycyjnego nestingu tego nie wiadomo.
Bystronik pokazała 6kw fiber oraz Co2 nie pamiętam mocy. Pokazali całą zautomatyzowaną linię z systemem załadunkowo - rozładunkowym.
Mitsubishi - fajny laser Co2 jedyną rzeczą której można się czepić to ustawianie strzału. Masakra, strzał ustawiany na płytce z tworzywa sztucznego. Życzę powodzenia jak ktoś pali wiele usług. Każda konkurencja ma już w większości automatyczne ustawianie strzału.
Pokazali sam laser bez jakich kolwiek udziwnień.
Mazak
Nic szczególnego nie rzuciło mi się w oczy - pokazywali Fibera chyba 4kw oraz jakieś co2 z pełnym systemem zał-rozł z magazynem na chyba 10 palet.
Dosyć duży ruch był przy ich laserku 3d do rur i profili.
Eagla nie było.
Kimla pokazywał 8kw
Messery, LVD, i inne stoiska omijałem, niczym się nie wyróżniały.
Co kupiła moja firma?
Kupiliśmy prasę krawędziwą Vimericatti - hybrydową. Napędzaną jakimiś tłokami gazowymi. posiada podobno jedynie 16l oleju i niby bardzo oszczędna prądowo.
Fajny bajer do niej pokazywali, który ma być w sprzedaży w przyszłym roku.
Rękawiczka oczujnikowana.
Bierzesz blaszkę chcesz uzyskać gięcie 90 stopni. Robisz próbę gięcia i wyszło ci 89 stopni, ubierasz rękawiczkę kładziesz źle wygięty detal na stemplu krawędziarki łapiesz ręką (z ubraną rękawiczką) ten detal na stemplu (ściskasz dwoma palcami) i system automatycznie liczy jaki jest rzeczywisty błąd kąta i wysyła bezprzewodowo korektę do krawędziarki. Gniesz jeszcze raz źle wygięty detal i wychodzi dobrze.
Ciekawy bajer. Ciekawe jak by to się sprawdzało w produkcji.
Oczywiście u nas ta krawędziarka będzie współpracować z robotem yaskawa. Krawędziarka jest już w firmie w przyszłym tygodniu uruchamianie.
Chcieliśmy kupić automatyczne centrum do wykrawania i cięcia w kątownikach firmy DURMA. Mieli maszynkę na targach ale panowie powiedzieli nam że NIE ZNAJĄ CENY MASZYNY buahhahahha......
Ze śmiechem opuściliśmy to stanowisko.
Strasznie olewająca firma. Wystawiać maszyny, których nie chcą sprzedawać - bo to nowość, bo nie znają ceny, itp itd. firma żal, chyba pomylili targi.
Szukaliśmy jeszcze centrum gnącego do blachy 5mm. Niestety wszystkie centra były maksymalnie do 3mm blachy.