Pomoc w rozwiązaniu zadań

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
zulas
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: zulas » 27 lis 2014, 20:52

Byłbym wdzięczny jakby ktoś rozwiązał pierwszy przykład :) bo nie wiem nawet jak to mam zrobić tzn gdzie to narysować na tych rysunkach czy osobno gdzieś mam wykonać jakiś rysunek ? :) wujek google tym razem okazał się nieprzydatny ponieważ najpierw musiałbym wiedzieć co mam dokładnie zrobić a nie wiem :) oświecicie mnie ?:) mało czasu już mi zostało a według mnie trochę za szybko lecimy w szkole z materiałem :)

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 28 lis 2014, 09:30

Wujek google ci nie pomoże, pomoże ci książka Dobrzańskiego, w której znajdziesz wszystko, a newet dużo więcej. I chyba tu jest problem, że ty tego "dużo więcej" nie chcesz przeglądać, wolałbyś tylko dostać gotowe rozwiązanie. Bez minimalnej znajomości rysunku - słowa minimalnej używam z pełną świadomością - nie uda ci się nic zrobić. Proponuję zacząć czytać ze zrozumieniem Dobrzańskiego!.

A co do rozwiązania - chodzi po prostu o uzupełnienie poszczególnych rysunków. Gdybyś poczytał książkę, to byś zauważył, że (przy tym "Narysuj przekrój podłużny...") na początku masz pierwszy rzut tulejki, obok drugi rzut, a po prawej stronie przygotowany trzeci rysuneczek, który ma być właśnie przekrojem AA. Ma być, bo na razie nie jest - jest to tylko kontur tejże tulejki. Jaśniej wytłumaczyć się nie dało.

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lolo2 » 28 lis 2014, 09:35

Ażż łezka w oku się kręci jak patrzę na takie przykłady.

Sam 6 lat temu dostałem na dzień dobry rysunek - przekrój złożenia siłownika 2-stronnego działania i miałem narysować rysunek wykonawczy każdej jego części. Za nic na świecie nie ogarniałem tego, dopiero jak prowadzący narysował mi w 5 minut szkic w 3D to dopiero zacząłem "widzieć" kumać o co w tym chodzi.

Przejrzyj sobie tą książkę co tam któryś z kolegów wyżej wrzucił to jest moim zdaniem najlepsza książka. Zacznij może od 2 - 3 zadania, masz tam odpowiednie działy aby wykonać to zadanie.

Do pierwszych zadań wystarczy przejrzeć 5 dział książki.
Dział 5.7 - masz kłady
Dział 5,8 - wyrwania.

Mała podpowiedź:
Na czym polega rysowanie przekrojów.

Wyobraź sobie ten detal normalnie w 3d, spróbuj go ulepić z plasteliny. Następnie weź nóż i przekrój model z plasteliny tak jak jest pokazana linia przekroju. Na przekrojonym detalu tam gdzie kroiłeś materiał trzeba kreskować, miejsca gdzie nic nie kroiłeś bo była pustka to nie kreskujesz.

Ps.
Jeżeli chcesz aby ktoś za ciebie całość zrobił; to rozumiem że papiery ze zdanej szkoły też temu komuś je wyślesz?

Niestety:
Chcesz zdobyć inżyniera musisz nauczyć się rysunków technicznych. To podstawa. na cholerę studiujesz BHP skoro nawet nie będziesz umiał odczytać rzutu rozmieszczenia maszyny i wyliczyć odpowiednich odległości np. jej usytuowania od ścian aby było bezpiecznie.

jeżeli tata czy wujek nie ma firmy to nikt ci nie da żadnej odpowiedzialnej posady, będziesz zawsze wykonywał polecenia kogoś, tak jak tresowana małpa: zrób to, skseruj tamto, zmierz tamto itp itd.
No ale skoro taka przyszłość cie zadowala.... być wiecznie uzależnionym od kogoś.

Autor tematu
zulas
Posty w temacie: 6

Post napisał: zulas » 28 lis 2014, 13:28

Z zawodu jestem Lakiernikiem samochodowym i informatykiem :) a inżyniera nie chce zdobyć to nie są studia tylko szkoła policealna :) już mniej więcej rozumiem o co chodzi :) mało czasu mam nie temu że zostało parę dni tylko, że ogólnie nie mam czasu przy tym usiąść i porządnie "przestudiować" :) może w sobotę to ogarnę jak znajdę troszkę czasu :)
póki co wrzucam pierwszy przykład jak się domyślam źle go zrobiłem ale czekam na wasze opinie :)Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”