Jaką kupić spawarkę inwertorową
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
-
Jak długie są przewody do spawania? 1,5m? Jest maska w zestawie?
Większość spawarek miała poprostu napisane cykl pracy, a ta ma godzinny cykl pracy(15%), jak się to ma do ostatniego zdjęcia stąd http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa- ... 12568.html
Mógłbym prosić o informacje co masz napisane na najklejce/tabliczce.
Skoro tak to moze da rade cos utargowac, ew. wyrwać maskę (jezeli nie ma jej w zestawie)Każda Castorama może dawać swoje ceny, robić promocje na konkretne produktu itp.
Większość spawarek miała poprostu napisane cykl pracy, a ta ma godzinny cykl pracy(15%), jak się to ma do ostatniego zdjęcia stąd http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa- ... 12568.html
Mógłbym prosić o informacje co masz napisane na najklejce/tabliczce.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Maskami, przewodami, szczoteczkami itp. nie należy się sugerować, zwykle do niczego się nie nadają i tak trzeba kupić sobie odpowiednie. Ważna jest sama spawarka i ew. przydaje się walizka (chroni spawarkę w trakcie przechowywania np. w warsztacie). Ja męczę od chyba 3 lat Dedrę 200A z Castoramy i złego słowa na nią nie mogę powiedzieć. Mam też trafo, od niego zaczynałem, i z wielką przyjemnością zapomniałem...
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Cykl pracy to 10 minut a nie godzina...bartodziej pisze: Większość spawarek miała poprostu napisane cykl pracy, a ta ma godzinny cykl pracy(15%)...
Czyli 15% oznacza że teoretycznie spawasz 1,5 minuty po tym czasie musisz dać spawarce odpocząć te 8,5 minuty... przekroczenie tego czasu może skutkować włączeniem zabezpieczenia... w przypadku nie zadziałania - uszkodzeniem....
Z resztą to jest taka teoria, zależy na co się trafi ponieważ jedna spawarka potrafi wyłączać się po jednej wyspawanej elektrodzie, w drugiej kilka - kilkanaście z rzędu elektrod nie zrobi różnicy...
Na te parametry amperaż czy cykle pracy trzeba patrzeć z dystansem, szczególnie w tanich modelach... są zawyżone / to tylko deklaracje producenta...
Wiecie, teraz wybór to tylko inwerter, bo wiadomo że miedzi za często nie uświadczysz w tranformatorowej, ale to nie jest automatycznie prawda że transformatorówką nie postawisz ładnej lagi... ot kwestia umiejętności...
Ja tam ostatnio miło wspominam pracę ze starymi Besterkami ponad 250A - na fuszkach... taka spawarka wirowa też jest niczego sobie...
Tylko inwerter waży z kilka, kilkanaście kilo - a te stare, no cóż... tylko że te stare nie można przyrównywać do tego badziewia obecnego, nie ta klasa wykonania co kiedyś...
Adam - podobno czasem i spawacz...
Jestem przedstawicielem chaosu.
I wiesz, co jest najważniejsze w chaosie?
Jest sprawiedliwy...- Joker
Jestem przedstawicielem chaosu.
I wiesz, co jest najważniejsze w chaosie?
Jest sprawiedliwy...- Joker
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wirówka zgoda, bardziej przypomina invertor niż trafo, ale te gabarytyprezesAdammm pisze:taka spawarka wirowa też jest niczego sobie...

W zeszłym tygodniu widziałem w mojej okolicy wirówkę na pace samochodu zbieraczy złomu i jakoś zrobiło mi się jej żal. Kiedyś marzenie "prywatnych" spawaczy, a dziś "na wagę". Niby postęp, a jednak smutno...
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Witam
Pozwolę dołączyć swoją prośbę do tematu. Zamierzam nabyć spawarkę TIG i proszę o poradę jaką spawarkę kupić. Spawarka do wszystkiego ( cienkie aluminium, nierdzewka, itd ). Raczej zastosowanie przemysłowe. Budżet 500 - 1500 zł.
Pytanie najważniejsze. Kupić nowego Magnuma za 500 zł czy lepiej używanego Esaba. Ja preferuje jednak droższe używki lepszych firm. W opisie aukcji takiego Magnuma napisane jest że spawa aluminium ale na prądzie stałym. Może to ktoś wyjaśnić. ( Ja myślałem że alu tylko na AC ) Co to jest DC puls ?
Na co zwracać uwagę. (poza współczynnikiem jarzenia łuku oraz tym, że oprzyrządowanie do du**. ) Znajomy mówił że gdy spawa się dużym prądem ( powyżej 200 A) to bez chłodzenia rączki się nie obejdzie. Najlepiej proszę o linki do ciekawych aukcji. Dzięki
Pozdrawiam, Andrzej
Pozwolę dołączyć swoją prośbę do tematu. Zamierzam nabyć spawarkę TIG i proszę o poradę jaką spawarkę kupić. Spawarka do wszystkiego ( cienkie aluminium, nierdzewka, itd ). Raczej zastosowanie przemysłowe. Budżet 500 - 1500 zł.
Pytanie najważniejsze. Kupić nowego Magnuma za 500 zł czy lepiej używanego Esaba. Ja preferuje jednak droższe używki lepszych firm. W opisie aukcji takiego Magnuma napisane jest że spawa aluminium ale na prądzie stałym. Może to ktoś wyjaśnić. ( Ja myślałem że alu tylko na AC ) Co to jest DC puls ?
Na co zwracać uwagę. (poza współczynnikiem jarzenia łuku oraz tym, że oprzyrządowanie do du**. ) Znajomy mówił że gdy spawa się dużym prądem ( powyżej 200 A) to bez chłodzenia rączki się nie obejdzie. Najlepiej proszę o linki do ciekawych aukcji. Dzięki

Pozdrawiam, Andrzej